krumpli * pirospaprika * tejföl
... avagy forró és laktató krumplileves a tányérban!
Úgy látszik, a krumpli jegyében telik a januárom – SEM, de ezt most még nem fejteném ki jobban ;) -, hiszen a krumplipüré után most egy bazi jó krumplilevest hozok nektek. Szerintem depresszióra nincs ok, nagyon is elégedett lesz bárki, aki elkészíti ezt a garázsrock ihletésű levest.
Krumplilevest, isteni krumplilevest mindig a nagymamámnál szoktam enni, és most gondoltam egyet, én is nekiiramodok, jól fog esni ezeken a téli napokon egy nagy tányér forró, laktató, sűrű folyadék.
- 500 g pulyka leveshús
- 1 kg krumpli
- 2 szál répa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 marék petrezselyem zöld
- 1 evőkanál zsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 kis pohár tejföl
- 1 evőkanál pirospaprika
- só, bors, babér
Húsleves alapokra helyezem a krumplilevesem: a leveshúst felteszem egy nagy lábasban főni az egészben hagyott hagymával, fokhagymával, sóval, frissen tört borssal, az aprított petrezselyem zöld kétharmadával és 2 babérlevéllel. Másfél órán keresztül hagyom gyöngyözve forrni.
Amikor így meglett egy bazi jó (hús)ízű alaplevem, akkor a főtt húsokat (sebesen felfaltam sok tormával és kevés kenyérrel…) és az egész hagymát kihalásztam a léből, és beleöntöttem a falatnyi darabokra vágott krumplit és répát.
Az Eagles of Death Metal-ra talán a neve miatt kattintottam, aztán ott ragadtam. Azt a poppos felüdülést hozza garázsrock köntösben, jól fenéken billentve plüssnyúl-papucsukkal a gyanútlan hallgatót, aki pont nem várna ilyen megmozdulást a nevüket olvasva. Nem mondanám magam rajongójuknak, - mint ahogy Josh Homme másik bandájának sem, a Queens of the Stone Age-nek, de azért 3-4 szám erejéig, bármikor szívesen látom őket vendégül a hangszóróim membránjain. #válogatáskazi –ra simán felfér a Complexity, I Want You So Hard, Save A Prayer, Miss Alissa.
20 perc után rántarást (vagy habantást, szóval a rántás és a habarás keverékét) készítek: egy evőkanál zsíron megpirítok két kanál lisztet, utána elzárom alatta a gázt és hozzádobok a szuper pirospaprikámból 1 evőkanállal. Ezután beleborítom a tejfölt, azzal is elkeverem az egészet, majd két merőkanál levest merek rá, és habverővel addig keverem, míg homogén nem lesz az egész lé (csakúgy, mint a QotSA hangzása :P ). Ezután visszaöntöm az egészet a levesbe, és öt percig magas lángon forralom. Ezzel kész is a leves, a maradék petrezselyemmel díszítem, a tálaláshoz pedig szerzek még tejfölt, kenyér nem is nagyon kell hozzá – aki pedig elég bátor, az még lök bele egy adag csípőset is!
Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili