2020. okt 20.

sütőtök * bacon * mozzarella

írta: (R)ichie
sütőtök * bacon * mozzarella

... avagy az ősz tökéletes tízóraija

img_20201018_090342.jpg

A sütőtök nem a kedvenc alapanyagom, mégis újabb és újabb ételekben fedezem fel. Így ősszel meg kötelező eleme a zöldésges pultoknak, nyilván én sem tudok ellenállni a (legtöbbször) narancs színű, mindenféle alakú tököknek. 

Most egy tökéletes tízórai/uzsonna következik, frissen, melegen kiváló - de másnap, kihűlve is finom.

  • 20 dkg sütőtök
  • 10 dkg kockázott bacon
  • 10 dkg mozzarella
  • 2 lap leveles tészta
  • 1 kis fej lilahagyma
  • zöld pesto
  • só, bors, olívaolaj

A sütőtök darabot meghámozom, apró, fél centis kockákra vágom. Kevés olívaolajon elkezdem megpirítani. Közben a sütőt bekapcsolom 180 fokra, de a leveles tésztákat a hűtőben tartom, hidegen könnyebben lehet velük dolgozni. Szóval sütőtök pirítás közben sózom, borsozom a kockákat. 

Amikor megpirultak (2 perc, nem több!), kihalászom őket, és a helyükre a vékonyra szeletelt hagymát dobom, lassan, ráérősen (=alacsony lángon) megfonnyasztom. Nem nagyon, éppen csak annyira, hogy elveszítse a csípős hagyma jellegét.

Ezután jön a bacon pirítás. Ezt hagyom utoljára, így nem kap minden más megsütött összetevő füstös ízt, megmaradnak a saját ízek. Kiolvasztom a zsírját, aztán ez is megy a kistányérra hűlni

A Walking Papers-ről már áradoztam nektek jópárszor - kattintsatok rá a blog oldalán lévő címkék közül az övékére - úgyhogy csak röviden: a legszuggesztívebb frontemberrel rendelkező zenekar oltári jó zenével, koncertjeik kihagyhatatlanok, az albumaik folyamatos hallgatásra javasoltak!

Jövő februárban jön a következő album, amiről a fenti klip a második - igazi őszi zene, ahogy egy zeneértő barátom foglamazott: "Ettől nem lesz jobb a kedved, de csont nélkül A 2020-as Nóta."

Hallgassátok őket, remélem hamarosan láthatjuk is őket, már nagyon hiányoznak a mikrofonpörgetések és a közönségben sétálgatós éneklések - na meg a lánccsörgés...

Előveszem a tepsit, kitekerem rá a tésztát, pizzavágóval 4 felé osztom a fektetett téglalapot, majd az így kapott álló téglalapok alsó felére kenek egy kevés pesztót, arra hanyagul rádobálom a tököt, a bacont és a hagymát. A végén tépkedek rá egy kevés mozzarellát - megolvadtan, nyúlósan összetartja majd az egészet. Ezután a felső, tiszta részüket ráhajtom a tökös részre, és alaposan összenyomkodom a szélén az összeborított tésztalapokat. Ugyanezt megcsinálom a másik lappal is. Így összesen 8, tisztességes méretű batyum lesz.

Ezeket betolom az előmelegedett sütőbe, és ott az első pirulási jelekig - kb 10-12 percig sütöm. Kipakolom egy rácsra picit hűlni, aztán neki lehet esni csak úgy magában, egy kis zöld salátával, póréhagyma csírával kiegészítve, de akár egy tartalmasabb krémleves mellé is el tudom képzelni valamelyik kávézó ebédmenüjében...

A maradék másnap, tízóraira meg tuti elfogy akár hidegen is, egy meleg tea mellett.

Legyél te is #gasztrocker, itt: www.facebook.com/rockandchili 

img_20201018_090236.jpg

Szólj hozzá

sütőtök recept hagyma sajt tészta bacon mozzarella Walking Papers