2023. már 19.

Medvehagymás pogácsa

írta: Miranda47
Medvehagymás pogácsa

Süssünk tavaszias sósat! 

20230308_153005-1.jpg

Itt a tavasz és a piacokon már megjelentek az első medvehagyma-csokrok. Ez az ízében és illatában a fokhagymára emlékeztető, magas vitamintartalmú fűszernövény jótékony hatással van emésztésünkre. Segít asztmás és  légúti panaszok esetén, csökkentheti a vérnyomást és a fejfájást. Erősíti immunrendszerünket, méregtelenít. Nagyon sokféleképpen felhasználható. Készülhet belőle krémleves, pogácsa, pesztó, tehetjük salátába vagy ehetjük csak úgy,  szendvics mellé.

Egy pogácsarecetet teszek közzé, amit kipróbáltam.

20230308_131802-1_masolata.jpg

Hozzávalók:

fél kg liszt

25 dkg margarin

2 tojássárgája

1 dl tej

3 dkg friss élesztő vagy egy csomag száraz

1 dkg cukor

1 evőkanál só

1 dl tejföl

1 csokor medvehagyma

1 tojás a kenéshez
medvehagyma-3.jpg

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a sót, a tojássárgákat és a tejfölt. Közepesen kemény, rugalmas tésztát gyúrunk, amit aztán letakarva hagyunk pihenni egy fél órát.

fopogi.jpg

A medvehagymát megmossuk, a szárakat eltávolítjuk, a leveleket apróra vágjuk. A tésztát téglalappá nyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma felét és hosszában feltekerjük. A nyújtófával kissé ellapítjuk,  félbehajtjuk és még egyszer kettéhajtjuk.  Újra pihentetjük 20 percet, ezután kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma másik felét, megint felcsavarjuk, hajtogatjuk, végül kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.

20230308_124632-2.jpg

Közepes méretű pogácsákat szaggatunk. Egy sütőlemezre pakoljuk őket, tetejüket tojással megkenjük és még 10 percig pihentetjük. 175 fokon kb. 20 percig sütjük (sütőfüggő).

20230308_140746-3.jpg   Jó étvágyat!

 A medvehagymás kép forrása: Pixabay, a többi fotó saját felvétel

 Miranda

 

 

 

Szólj hozzá

recept medvehagyma sütés élesztő sós sütemény Miranda