Csigó Zita gasztroblogja

Szilvás-almás banánkenyér

laktózmentes recept

2018. szeptember 16. - Csigó Zita

Nagyon őszies recept jön almával, szilvával, fahéjjal, sőt még a tavaly készült birsalmasajtból is kockáztam a sütibe egy marékkal. A tészta száraz hozzávalói teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt és zabpehely, ezúttal olajos magvak nem kerültek bele, de pirított, őrölt vagy durvára tört dióval, mandulával vagy törökmogyoróval is el tudnám képzelni.

2018_09_16_011016.jpg

2018_09_16_011010.jpg

desktop191.jpg

Hozzávalók (egy közepes méretű formához):

3 (túl)érett banán

3 nagy tojás

fél dl olaj (semleges ízű)

8 dkg nádcukor

1 vaníliarúd kikapargatott magjai

1 kávéskanál őrölt fahéj

2 nagyobb alma

kb. 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

5 dkg zabpehely

1 csapott teáskanál sütőpor

15 dkg szilva

1 kis darabka birsalmasajt

A megpucolt banánokat késes aprítóban pürésítjük, hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a nádcukrot, a vaníliát és a fahéjat. Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn az előbbiekhez reszeljük (külön kinyomkodni nem szükséges). A lisztben elkeverjük a zabpelyhet és a sütőport, majd a száraz hozzávalókat összekeverjük a banános keverékkel. (A liszthez azért írtam kb.-i mennyiséget, mert a tojások mérete és az almák nedvességtartalma kissé eltérő lehet. A lényeg annyi, hogy sűrű, krémes masszát kapjatok.) A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk, a birsalmasajtot apró darabokra vágjuk. A tésztához forgatjuk. 

A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt formába simítjuk. 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük, a sütési idő vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. Teljes hűlés után szeleteljük fel.

A stylinghoz Pastel Handmade Ceramics kerámiákat használtam. 

2018_09_16_011015.jpg

2018_09_16_011014.jpg

2018_09_16_011001.jpg

süti beállítások módosítása