Muszakát főztem
Szombaton csináltam muszakát, de azt hiszem egy darabig nem fogok ilyet készíteni megint.
Nagyon macerás és akkora kalóriabomba, hogy meg kell gondolni, hogy az ember akar-e ilyet enni.
Főzés közben elgondolkodtam, hogy a készítője kb. mindent belerakott, amit otthon talált, vagy az volt-e a cél, hogy a fogyasztója utána 3 napig ne legyen éhes. :)))) Nem is tettem bele mindent, amit a recept írt, mert már így too much nekem.
Le is fagyasztottam belőle egy adagot, mert az életben nem fog elfogyni. Majd előveszem valamikor, amikor nem lesz kedvem főzni.
A következő szerint készítettem el:
A padlizsánt felkarikáztam (kb 15 szelet lett belőle) és pici olajon só nélkül pirosra sütöttem mind a két oldalukat, akkor sóztam, amikor megsült. Az olajat néha utána kell spriccelni, mert a padlizsán olyan, mint a szivacs és felszívja.
Szintén kevés olajon apróra vágott hagymát és fokhagymát sütöttem le, abba ment bele egy fél kilód darálthús (sertést tettem bele, de az eredeti recept marhát ír), só, sok, friss bazsalikom, oreganó, 1 teaskanál barnacukor és fél tk. őrölt fahéj, bors, illetve két doboz sűrített paradicsom.
Az egészet összefőztem és a végén beleütöttem egy egész tojást és alaposan elkevertem benne. (no, a tojás az egyik, amit nem értek benne, szerintem nem oszt, nem szoroz)
Aztán készítettem besamelmártást. Vajat olvasztottam, abban lisztet pirítottam (mintha rántást csinálnék) és felengedtem tejjel, amíg sűrű nem lett, kapott sót és reszeltem bele szerecsendiót, majd egy nagy marék reszelt sajtot szórtam bele. A recept gouda-t ír, de nekem trappistám volt itthon.
A repect szerint kell még egy héjában főtt krumpli is, de nem főztem meg, hanem csak felkarikáztam a nyers krumplit és még felkarikáztam egy nagy paradicsomot is.
És akkor egy jénai tálba berétegeztem:
Kikentem pici olajjal az alját, abba ment a lesózott krumpliszeletek fele, arra a sült padlizsánkarikák fele, aztán ráöntöttem a paradicsomos-húsos masszát. Majd a massza tetejére a besamel mártás felét, arra raktam a maradék padlizsánt, majd a krumplit, a paradicsomkarikákat és a tetejére öntöttem a maradék besamelt és beraktam az előmelegített sütőbe 180 fokra egy jó háromnegyed órára.
Szerintem jobb lett volna a húsos réteget kettévenni és közé is önteni besamelt, mert így túl sok volt a tetején.
Amit kihagytam, az a besamelből két tojássárgája, a receptben az is volt, de nekem ez már így is borzalmasan sok. Főleg a zsiradék szörnyen sok benne, ezért ha mégegyszer csinálok ilyet, akkor a padlizsánt grillezni fogom, mert az vette fel a legtöbb olajat.
Egyébként nagyon finom lett, épp olyan, mint amit Görögországban ettem már párszor.
Egyedül a sült paradicsomot nem komálom benne, persze tudom, hogy az íze miatt kell, de a paradicsom szeletet nem eszem meg sütve.
Egyébként érdekes, de csak 134 kcal-ra jön ki belőle 10 dkg.
Ma reggel meg azzal kezdtem, hogy kirongyoltam és behoztam a száraz alá a kerti bútorról a párnákat, hogy ne ázzanak el. Tegnap megfeledkeztem róla. Nyáron nem szoktam behozni, ha megázik, majd megszárad, de most egy ideig már hűvösebb időt mondanak, bár a ma reggel 22 fokos, szóval nem tudom, hogy hol van már az a lehűlés.
Még az is lehet, hogy majd aztán a hideget fogjuk szidni. Valamelyik évben is volt ilyen, amikor a nyári egyszál semmiből egyenesen a kabátba ugrottunk át.
Viszont már az eső nagyon kellene.
A japán szellőrózsákra 3 kanna vizet vittem ki, az 24 liter és gyakorlatilag meg se látszik, fel se szívták magukat...
Viszont megkezdtem az őszi hagynák kiültetését, egyelőre egy adag tulipán ment ki az előkertbe. Van egy keskeny rész az egyik árnyékliliom előtt, oda ültettem be őket. Az árnyékliliom még sehol sincs, amikor a tulipánok már nyílnak, lesz helyük tőle, aztán mire azok elvirágoznak, addigra megnőhet az árnyékliliom.
Van egy másik ilyen rész is, de ott meg kell várnom, amíg megázik a talaj, mert most beton, mozdíthatatlan.
A trombitavirágok nagyon bírják a szárazságot, még most is vígan virágoznak, ezeket majd az eső fogja tönkretenni. Már ha lesz...
Ősziesek már a fények, de a kert azért szép, ha kicsit kopottas is.
A fehér japán szellőrózsa jobban bírja mint a rózsaszínek, azokat már öntözéssel se tudom megfrissíteni, itt kötöttebb a talaj, jobban tartja a vizet.
Imádom a varjúhájakat, ők mentik meg a kert kinézetét most, hogy ne egy száraz, szomjazó kórótenger legyen.
Utolsó kép az őszi kikericsekről, ez a garnitúra lassan elnyílik.
A szarkalábak másodvirágzása a nyár elejét idézi, az igaz, hogy nem olyan magasak most, de meglepően jól bírják a szárazságot, ezeket egyszer se öntöztem meg.