Muskotályzsálya és brutál kánikula

Nem is részletezem már mennyire elég ebből a hőségből. Leengedett redőnyök mellett tegnap 27,6 fokig emelkedett benn a hőmérséklet, az igaz, hogy egy ablak félig nyitva volt, de muszáj, mert akkor meg nincs levegő. Egyébként nem akarok konteózni, de megfigyelte már valaki, hogy a kánikulák valamiért mindig addig tartanak, amíg az emberek éppen csak kibírják. Nagyon elegem van, de jöjjön a zsálya. 

A muskotályzsálya az egyik kedvenc növényem. Imádom az illatát is, ami ugyan eléggé erőteljes, nem igazán téveszthető össze mással, de nagyon különleges. Impozáns növésű, ha hagyjuk magot érlelni, akkor erőteljesen szaporodik, gyomosít a növény, ami egyébként is évelő. Kétévesnek írják, de nálam már harmadik évesek is vannak, akkor ültettem először. Kíváncsi vagyok, hogy jövőre is túlélnek-e. A muskotályzsályás borról már írtam, most is ott érlelődik a konyhában egy üveggel, de szeretnék szárítani is télire a virágjából, ha rossz lenne a hangulatom, akkor ez a növény majd helyrehozza. 

Amikor a magját hullatja, mindig kedvem lenne kisajtolni belőle az olajat, de az egész növényből is... nézegettem már lepárlókat, de egyáltalán nem értek hozzá és túl drágának találom a próbálkozáshoz és ahhoz sokkal, de sokkal több növényre lenne szükség. Valami kézi készüléket kéne találni, ami házi használatra elég lenne, hiszen régen is biztosan csinálták valahogy. 

kk_img_20210621_065345.jpg

kk_img_20210621_065413.jpg

kk_img_20210622_075416.jpg