2019. jan 22.

Kristóf papa vegán Pho levese

írta: pankamamakonyhaja
Kristóf papa vegán Pho levese

2018-02-11_18_42_55.jpg

 

A Pho leves egy vietnami, tradicionálisan marhából készülő húsleves. De mi ugye nem eszünk marhát..., viszont amikor még ettünk, már akkor is mindketten szerettük az ázsiai konyhát. Hihetetlen gazdag ízvilágú, sok finom roppanós friss zöldséggel, nem túltelítős, kajakómás-pacalpöri fíling, mégis jól laksz. Hmmm... Szóval eléggé tökéletes étkek ezek.

Úgy éreztük, hogy attól, hogy valamiben nincs hús, az attól még bőven lehet finom. És igazunk lett :) (Sokszor még finomabb is... és ezt a (nem fizetett :D) barátaink mondták, nem (csak) mi.)

Ahogy telt az idő, meguntuk, hogy a legtöbb helyen húsból készül minden, aminek íze is van, (és nem sültkrumpli,) vegán verzióról meg ne is beszéljünk... ma már azért persze jobb a helyzet az éttermek terén, de még mindig nagyon drága minden, sokkal egyszerűbb otthon kialakítani magadnak a tökéletes recepteket, és főzni. Olcsóbb is. SOKKAL! igen, energia. De az is energia, hogy pénzt keresel, amit aztán elköltesz. De te döntesz... :)

Így Kristóf is, meg én is mindenfélét kikísérleteztünk, hogy az ízélmény meglegyen, tudjunk jókat, és egészségeseket enni úgy is, hogy mindez minél kevesebb állat szenvedésével történjen.

Ennek eredménye a következő recept is, amit Kristóf diktált le nekem én pedig mondatokba foglalva, elhoztam nektek;

 

Lássuk Kristóf papa Pho levesét:

 

Először tűzforró serpenyőben, vagy a leveses fazékban megpirítjuk a fűszereket; fogjuk a hagymát (héjastól, de nyilván megmosva, és a külső koszos, meggyötört héjat azért távolítsuk el-későbbiekben ez szép színt ad majd a levesünknek), gyömbért, kettévágjuk őket, és nedves felével lefelé pörkölni kezdjük. Amikor már kicsit meg is feketedtek, akkor hozzáadhatjuk a fahéjat, ezt követi a fekete kardamom, csillagánizs, szegfűszeg, koriandermag, szegfűbors.

...És nem vicc. Kicsit tényleg oda kell perkelni mindent, ez adja meg azt az ízvilágot, amit annyira szeretünk ebben a levesben.

Miután ezek a fűszerek is kicsit megpirultak, hozzáöntünk 2-3 liter zöldségleves alaplevet, (amit készíthetünk bioboltban is kapható természetes, natrium glutamát mentes kockából is).

Ezután jön hozzá 1 ek szezámolaj és 1 ek kókuszzsír, 1 ek szójaszósz, (de ha az alaplevünk nem elég sós még így sem, sózzuk meg.)

Ezt addig főzzük, amíg már kóstolásra egy markáns ízvilágot kapunk, nagyjából 1,5-2 óra alatt összefő az íze.

Hozzávalók a levesalaphoz:

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 10 dkg friss gyömbér
  • 5 csillagánizs
  • 5 szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • 1 db fekete kardamom
  • pár szem egész feketebors
  • 1 ek koriandermag
  • pár szem szegfűbors
  • 1 ek kókuszzsír
  • 1 ek szezámolaj (rettenetesen jó ízvilágú, nagyon sok mindent készítünk vele, teszteljétek ti is)
  • 1 ek szójaszósz
  • 25 dkg rizstészta 

 

2018-02-11_18_44_51-1.jpg

A tálaláshoz:

  • 2 db újhagyma
  • pak choi (bordás kel) (először a gyökérzet vége felőli részt 1 percig a levesbe mártva főzzük, majd a leveles oldalát pár pillanatig, hogy picit megpuhuljon, de ne fonnyadjon meg)
  • cukkini (2-3 mm vastagra szelve)
  • shitake gomba (2-3 mm vastagra szeletelve, pici olajon lesütve)
  • répa szeletek (2-3 mm vastagra szelve)
  • mungó-, szójababcsíra (a friss csírát forró vízzel leöntjük, majd 4-5 perc után leöntjük róla a vizet)
  • 1 csokor koriander ( durvára vágva)
  • kb. 1-2 ek sülthagyma/fő
  • 1 lime (1 főnek kb. ¼ gerezdet szoktunk tenni)
  • házi chilis- fokhagymaszósz (a fokhagymát (3-4 gerezd), vagy gyaluval, vagy késsel apróra szeleteljük, a friss, lédús chilit szintén felkarikázzuk -attól függ mennyire szeretjük erősen- kis edényben előkészítünk 1 ek cukorral és kb 1 ek rizsecettel (kb. hogy ellepje a cukrot) alaplevet, -ebbe kerülnek a szeletelt hozzávalók, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje az egészet (mi olyan kis tálkákat használunk, amit a képen láthattok).
  • marinált tofu (csepp olajon belül puha, két oldalán pedig már karamellás jellegűre pirítva)
  • 1 fej vöröshagyma (félbe, aztán hajszálvékonyan felszeletelve, majd jeges, vagy nagyon hideg vízbe tesszük, egy jól zárható edénybe, és tovább hűtjük fél órát. Így kimegy belőle a markánsan erős hagymaíz, enyhébb, kevésbé karakteres hagymát kapunk, ami nagyon jól áll a levesünknek.
  • (halszósz-ha pl. peszketáriánusok vagyunk)
  • sriracha szósz (csiliszósz)

 2018-02-11_18_37_39-1.jpg

Tálaláskor a kifőtt tésztát tányérba szedjük, és beletesszük azokat az összetevőket, pl. cukkini, répa, amiknek még puhulnia kell, majd erre kerül a forró alaplé.

Hozzátesszük a szószokat is, a lime levét rányomjuk, ezután jön rá a toppingok:

Rétegesen egymásra, hagymák, babcsíra, koriander, sülthagyma, sriracha szósz.

 

Ebben a levesben az (is) a jó, hogy sokáig eláll, és minden alkalommal csak a toppingot kell elkészítened, ami nem túl sok idő. Nálunk egész télen ez a menü, heti 3* is akár. Még mindig nem tudtuk megunni. A sok levesevés pozitív hatásairól pedig írtam már nektek. Itt elolvashatjátok újra. 

Szerencsére imádunk finomakat enni. És a barátaink is szeretik, hogy szeretünk finomakat enni... 

...úgyhogy legyetek ti is a barátaink, és kóstoljátok meg a receptjeinket! :D

2019-01-08_23_13_05.jpg

 

Jó étvágyat kívánunk! :) 

pankakristofv.jpg

 

 

Szólj hozzá

recept