Pikáns báránygerinc
2020. november 27. írta: motoroskonyhaja

Pikáns báránygerinc

egzozikus salátával, az Advent jegyében

Jáj, hát megint mi készült nálunk vacsorára! Hát semmi extra, csupán egy egyszerű finomság ;) Dóri (velem együtt) imádja a Karácsonyt, de ha rajta múlna már augusztusban állna a karácsonyfánk. Vasárnap viszont valóban kezdődik Advent, így kézenfekvő volt, hogy valami ünnepibb, finom vacsorával várom haza őt.
dscn4647.JPGPikáns báránygerinc egzotikus salátával

Hozzávalók:
1 kg csontos báránygerinc
20 dkg édesburgonya
20 dkg bébispenót
0,5 citrom (használjunk bio citromot, hogy ne egy vegyszerrel átitatott héjú vacakkal dolgozzunk)
4 db physalis (földicseresznye)
5 dkg gránátalmamag
2 dkg fenyőmag
2 ág rozmaring
1 evőkanál osztrigaszósz
fél evőkanál vaj
olívaolaj
Bors


Elkészítése:
Semmi para, egyszerű nagyon! Tulajdonképpen egy egyszerű hirtelensült hús friss salátával az egész. Kezdjük is el! Fogjuk a báránygerincet, és daraboljuk fel. Én kettő bordánként szeltem, így mindenki által megfelelően fogyaszthahó. Sózzuk, borsozzuk őket, majd félretesszük picit. Az édesburgonyát hámozzuk meg, aprítsuk pici kockákra (hogy hamarabb elkészüljenek) majd kevés olívaolajjal meglocsolva, 1 ágacska rozmaringot közé dugva pirítsuk kicsit egy serpenyőben, kb. 4-5 percig.
dscn4591.JPGUtána zuttyantsuk egy hőálló tálba, majd mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe addig, míg a hús és a saláta el nem készül (kb. 10 perc)
Amíg a hús pihen, az édesburgonya pedig sül készítsük el a salátát. A bébispenóthoz adjunk fenyőmagot,
dscn4603.JPGmajd szeleteljük fel a földicseresznyét.
dscn4606.JPGTegyük ezt is a salátához a gránátalmamagokkal együtt. 
dscn4609.JPGÖntözzük meg olívaolajjal, spricceljük rá a fél citrom levét, sózzuk, majd keverjük át az egészet. A salátával el is készültünk, mehet pihenni.
Jöhet a húúúúús! Ugyanazt a serpenyőt használhatjuk, amit a burgonyához is, nem kell megint egy újat elővenni. Hevítsük fel, majd minimális olajjal spriceljük meg. Tegyük bele a sózott-borsozott bárányt, amihez dobjuk hozzá a másik ágacska friss rozmaringot.
dscn4613.JPGLocsoljuk meg az osztrigaszósszal,
dscn4614.JPGdscn4617.JPGés tegyük hozzá a darabka vajat is. Eredetileg gondolkodtam, hogy az osztirga szósz vagy a Daddies favourite (egy datolya alapú finom angol szósz), esetleg Sriracha illik-e jobban hozzá, végül az elsőnél maradtam, és nem bántam meg.
dscn4620.JPGA vajjal és olajjal locsolgassuk oldalanként MAXIMUM 1,5-2 percig, majd húzzuk le a tűzről, mert a húsok elkészültek. Ha tovább sütnénk akkor rágós lesz a hús! Én mondjuk dobtam az egészhez egy kis...
dscn4624.JPGfinom, friss chilit is, de ez az én perverzióm :) Szerintem finomabb, aromásabb, ámbár nem erősebb lesz a végeredmény, ergo gazdagítottam még ízekkel.
Nincs más hátra, mint tálalni: A báránygerinceket összerakjuk adagonként, mellé halmozzuk a finom, egzotikus salátát, és az időközben a sütőből kivett rozmaringos édesburgonyát. Nyami.
Szaftos, ízletes, különleges csemege. Hétköznapokon, de ünnepre is erősen ajánlott egy finom pohár hűs rozé kíséretében!
dscn4647.JPGJó étvágyat!

Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket láthatsz, amik  nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra, és máris részese lehetsz!

A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on (csupán a videó címére kell rákeresni, bár egyszerűbb, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).



A bejegyzés trackback címe:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9416303572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2020.11.28. 01:53:10

Biztosan nagyon finom, szépek a képek, tetszik a poszt! Gratula!
A fenyőmag és a gránátalma nagy ötlet, én a bébispenótot úgy szoktam felhasználni, hogy forró teflonserpenyőben fokhagymát pirítok olivaolajon , majd a spenótot megfonnyasztom rajta és egy picit megsózom, ízesítem.

motoroskonyhaja 2020.11.28. 09:35:14

@Walter_Dornberger: Köszönöm a dícslrő szavakat! :) Én is szeretem a bébispenótot megfonnyasztva, de most a nyers verzióhoz volt hangulatom, ezért is csináltam így. A fenyőmag, földicseresznye és gránátalma pedig ünnepibbé tette a salátát, és amúgy is jól passzolnak egymáshoz.

élhetetlen 2020.11.30. 01:32:53

@motoroskonyhaja: Bocs, ezt már nem akartam a vegapediára írni, de bennem maradt.
Én nem tanultam főzni, de szoktam, találkoztunk már, (ha nem emlékeznél, a rántott petrezselyem, a legírozott frankfurti leves, a négyszögletes rántott borjúláb). De most nagyon elszaporodtak a semmit érő gasztroblogok. A múltkor a tepsiben sült túrógombóc. Én is azt szoktam csinálni, nem kell ott állni mellette, hogy fordul-e még, kényelmes. De címlapra került egy recept, amiben a túrógombócba másfél tejbe áztatott zsemle került. Megkérdeztem, hogy ez most mi. Túrógombóc fasírt? Megjelent, valaki reagált is, (na, nem a blogger), aztán másnapra eltűnt a kommentem. A viselkedés.
A báránybordádról. Hát, nem fogom elkészíteni, mert a húst még be tudnám szerezni, azon kívül csak rozmaring, (általam mosott, szárított, őrölt), és vaj, olívaolaj, bors, só van itthon. De nagyon jól néz ki!
Viszont erről jut eszembe, jársz „a szírhez”? Locsi-fecsi indul. Ott érdekes dolgokat is lehet kapni, pl csontot. A bordából kivágják minden másodikat, és mivel ott bontják az állatot, kérhetsz csontot. Ezt megfőzöd, leszűröd. A gyökérzöldségeket megpárolod, felöntöd a csontlével, fűszerezed, (tárkony kell, petrezselyemzöld, lestyán, bors, citromhéj (szárítottam van), persze só már pároláskor), és ebbe mennek a darált bárányból készült 2 cm-es gombóckák. Ha megfőtt, egy tejfölös habarás.
Bordát még nem vettem, lapockát szoktam, és a nyakból szeletelt fogaskerekeket, amiket nem lehet kulturáltan megenni, de nagyon finomak. És ami nálam a csúcs, hogy bármikor kapható a friss báránymáj! Szeletelve, rozmaringgal lesütöm, három fele osztom, két rész megy a fagyóba, egy harmadon elpampogok két-három napig. Hidegen is, melegen is jó. Locsi-fecsi vége, további jó főzőcskézést!

motoroskonyhaja 2020.12.02. 13:03:25

@élhetetlen: Dehogynem emlékszek, többször is kommenteltél a blogomon :) Mondjuk sem a rántott petrezselyem, sem a legírozott frankfurti leves, sem a borjúlb nem rémlik, én egyiket sem csiáltam :) Viszont jót beszélgettünk a kenyerekről (kaptam is Tőled egy burgonyás lángos receptet) és a füstölt lazaccal rakott cukkíninél :)

Sajnos itt Ajkán (a világvárosban) nincs ilyen hentes, mint a szír. Ismerem a helyet, de nagyon ritkán jutok el ilyenekhez. Bár mindig irigykedve gondolok azokra, akik olyan helyen laknak, hogy minden földi jóságot be tudnak szerezni. Ez egy "kissé" röhejesen hangzik, de ez van: mindenki azt hiszi, hogy vidéken mindent megkap, hiszen a gazdák termelnek, tenyésztenek stb. Ja, csak mondjuk bárányt, borjút, normális marhát vadászni kell, ahogy a minőségi halakat is (sajnos amióta a Cora kivonult itthonról már alig akad hely, ahol normális választékban szerezhető be minőségi hal).
A blogolásról: manapság akinek van telefonja/laptopja az szabadon blogolhat, ezzel nincs is semmi gond. Amin viszont csodálkozok, hogy az ország igyik (ha nem A) legjelentősebb portálja olyan semmitmondó gasztroblogokat is kirak, amiktől nekem is rendesen leesik az állam. Én is szokszor vagyok úgy, hogy nnnnna, ez most mi akart lenni. A minap valaki ínyenc vacsora címmel tölt egy liba vagy kacsacombot (nem emlékszem már rá) rosszul volt bevágva (azaz nem csak a bőre, hanem a húsa is be volt vágva), rommá volt sütve, a többit nem is mondom. Elhiszem, hogy neki ez így az ínyenc vacsora, azt is megértem, hogy felrakja a blogjára, azt viszont már nem értem miért is kell ezt címlapra tenni. Változik a világ :)

motoroskonyhaja 2020.12.02. 13:06:33

@élhetetlen: Nnnnna, a báránymájra nem is reagáltam! Imádom, de kb. több éve nem ettem, mert a környéken lehetetlen beszerezni. Nyeltem is nagyokat, amikor olvastam :)

élhetetlen 2020.12.02. 17:32:30

@motoroskonyhaja: Próbálom rendezni soraimat. „Mondjuk sem a rántott petrezselyem, sem a legírozott frankfurti leves, sem a borjúlb nem rémlik, én egyiket sem csiáltam)„. Tudom, ezeket én írtam neked, most csak emlékeztetőnek szántam. Azt meg elfelejtettem, hogy Ajkán laksz.
Ehhez jönne a szokásos locsi-fecsi, ha még bírod. Az előző takarítónőm Bécsbe járt nagyobb adag bárányért, mert benzinköltséggel is olcsóbb volt, mint a Lehel piac, aztán mikor mondtam neki, áttért a szírre. A távolságok (most csak miattad néztem meg). BP.-Bécs 243 km, Bp.-Ajka 155 km. Bp.-Balatonfüred 129 km, oda 10 éven keresztül jártam le, mert ott volt egy egy szobás nyaraló lakrészem, ehhez képest Ajka csak + 25 km. A Szír Center fent van telefonszámostól az interneten. És előző nap ideszólsz, hogy mi kellene, összepakolják másnapra, vagy amikorra kéred, és nincsen „elfogyott”. Ha van helyed a fagyóban, vehetsz négy májat is, szeletben lesütöd natúr (csak sózva), sülve a fagyóba, aztán szedegeted ki, és csinálhatsz felváltva borsos, rozmaringos, mentás mártást, hogy meg ne unjad. A nyitva tartást most nem tudom. Locsi-fecsi vége. Ezzel nem terhelni akartalak benneteket.
További jó főzőcskézést!
süti beállítások módosítása