Rengeteg karajunk van, mindenképpen abból akartam valamit készíteni a hétvégén. Nézegettem a recept gyűjteményemet és egy sörös-mézes tarja receptet meglátva kitaláltam mi lesz a vacsi - sörös-mézes karaj, krumplival, hagymával összesütve, mellé uborkasaláta. Egyszerű elkészíteni, csak hagyni kell magában sülni.
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg burgonya
- 4 fej vöröshagyma
- sertéskaraj
- olaj
- 3-4 evőkanál méz
- 1,5 dl sör
- 2 kis tejföl
- 1 db kígyóuborka
- fűszerek: só, bors, ételízesítő, fokhagyma granulátum, ételízesítő, fűszerpaprika
Elkészítés:
Meghámozzuk a kígyóuborkát, lereszeljük, besózzuk és félretesszük kicsit. Miután levet eresztett, kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tejfölöket és a felsorolt fűszerekkel ízlés szerint ízesítjük. Vacsoráig betesszük a hűtőbe, tálalás előtt átkeverjük. Krumplikat, hagymákat megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk. A karajunkat felszeleteljük, kiklopfoljuk és a paprika kivételével a fent felsorolt fűszerekkel ízesítjük.
Egy tepsit kikenünk olajjal, majd elkezdjük a rétegezést. Egy adag krumplit és hagymát helyezünk alulra, ételízesítővel megszórjuk. Rápakoljuk a hús szeleteket, majd kb. 3 evőkanál mézzel és a 1,5 dl sörrel meglocsoljuk. Rászórjuk a maradék krumplit és hagymát, ételízesítővel fűszerezzük, majd kb. 1 evőkanál mézzel még megcsorgatjuk. Lefedjük alufóliával.
200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük alul-felül sütési módban 40 percre. Levesszük róla az alufóliát, a zöldségeket kicsit félretúrjuk, hogy pirulhasson a husi és még kb. 20 percig sütjük. Itt már figyeljünk, nehogy kiszáradjon. Uborkasalátával tálaljuk.
Omlós, ízes, nagyon finom illatú husi. A zöldségek is omlósak lettek. Nagyon jót ettünk belőle még másnap is.