mirelit

5 krémleves, ami felmelegíti és beszínezi a tél szürke napjait

2022. december 06. - mirelit

Részben nagymamám konyháján felnőve már gyerekkoromban megtanultam, hogy a levesnek kiemelkedően fontos jelentősége van mindennapi étkezéseinkben. Bár akkor idegesítő volt, hogy minden nap leves az ebéd, felnőve be kellett látnom, hogy valóban számtalan, egészségünkre nagyon fontos jótékony hatása van. Például a napi folyadékbevitelünket növelhetjük magas vitamintartalmú zöldségekből és gyümölcsökből készült levesek fogyasztásával, ami egyben a napi energiabevitelünket is növeli. Mindemellett a hideg téli napokon nincs is jobb, mint egy finom, meleg leves a kedvenc zöldségeinkből készítve.

Az egyre hűvösebb nappalok és a fagyos éjszakák közeledtével összegyűjtöttünk 5 színes, mennyei és vitamindús krémleves receptet, melyek a vasárnapi húslevesen túlmutatva fenséges kiegésztői lehetnek az ebédjeinknek (és nemcsak). A cikk végén arra is adunk néhány ötletet, hogy milyen levesbetétekkel tehetjük laktatóbbá illetve ízletesebbé a krémleveseket.

Brokkolikrémleves

Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 1 db hagyma, 1 db burgonya, kevés vaj/olaj, 1 l víz,  1.5 dl tejszín, só, bors.

Elkészítés: A felaprított hagymát megpároljuk a vajon/olajon, majd hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük vízzel és fedő alatt kb. 5 perc alatt puhára főzzük és hozzáadjuk a megtisztított, vékony szeletekre vágott burgonyát. Amikor kb. 10 perc után megfőtt, botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt és még egyszer felforraljuk.

pexels-javier-disabato-4190977.jpg

Sajtkrémleves

Hozzávalók: 10 dkg sajt (füstöltet javaslunk, de ízlés szerint változtatható), 1 db leveskocka, 1 ek liszt, 2 dl tejszín, só.

Elkészítés: A leveskockát felfőzzük 6 dl vízzel, majd beletesszük a lereszelt sajtot, és kis lángon addig főzzük, amíg a sajt felolvad. Habverővel simára keverjük a lisztet 1 dl vízben, és a leveshez adjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, kevergetve 5 percig főzzük, felforraljuk, megsózzuk és tálaljuk.

entree-cheddarcheesesoup.jpg

Hagymakrémleves

Hozzávalók: 2 db hagyma, 2 db leveskocka, 2 dl tejszín, 5 dl víz, 1 ek liszt, só, olaj.

Elkészítés: Meghámozzuk a hagymákat és felszeleteljük, kevés olajon megpirítjuk. 1 evőkanál lisztet adunk hozzá, elkeverjük, majd felöntjük vízzel. Ahogy főni kezd hozzáadjuk a leveskockákat és a sót, majd amikor a hagyma puhára főtt, hozzáöntjük a tejszínt, és készre főzzük. Ízlés szerint a tejszín hozzáadása előtt botmixerrel pürésíthetjük.

l-intro-1622578744.jpg

Sütőtökkrémleves (hétvégére, amikor picit több idő jut a főzésre)

Hozzávalók: 1 kisebb sütőtök, 5 dl víz, 2 db leveskocka, kevés olaj, ízlés szerint só, bors, fokhagyma.

Elkészítés: A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk és fűszerezés nélkül berakjuk a sütőbe 35-40 percre. Ha szépen megsült a tök, kivesszük és kikaparjuk a húsát egy edénybe. A leveskockákat összefőzzük a vízzel, közben kevés olajon megpirítjuk az összezúzott fokhagymát, hozzáadjuk a sütőtököt majd felöntjük a a leveskockás vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a forrástól számított 15 percig főzzük. Végül botmixerrel krémesre pürésítjük.

pexels-polina-tankilevitch-5419037.jpg

Édesburgonya krémleves

Hozzávalók: 2 kisebb édesburgonya, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, kevés vaj, só, bors.

Elkészítés: A meghámozott édesburgonyákat felaprítjuk, fazékba rakjuk, felengedjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket, majd puhára főzzük. Mikor megfőtt, öntünk hozzá egy kis tejszínt, majd krémesre turmixoljuk. Ezután kevés vajat teszünk hozzá és elkeverjük.  

img_6724.jpg

Levesbetétek

  • Magvak (tökmag, mogyoró, napraforgó): akár pirítva, külön-külön, vagy kombinálva
  • Kenyér (kruton): ropogósra pirítva isteni kiegészítője lehet minden levesnek
  • Zöldségek: ropogósra süthetünk zöldségmaradékokat (brokkoli- és karfiolszárszár) vagy készítés közben, főzés után és turmixolás előtt tehetünk félre néhány darabot, akár díszítésre is 
  • Sajtok: a kedvenc sajtod egy tányér meleg levesbe reszelve mindig szuper ötlet
  • Pirított bacon: húsimádóknak a zöldséges vitaminbomba mellé tökéletes választás

 

További ötletekért látogassatok el Facebook oldalunkra, illetve kövessetek minket Instagramon is! Mindkét platformon folyik a nyereményjátékunk, ahol egy horgolt bevásárló szatyrot nyerhettek a hozzávalók beszerzéséhez.

A képre kattintva jelentkezhetsz Facebookon:

nyeremenyjatek_blog.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mirelitkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr5617995374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása