2021. sze 24.

Őszi sült zöldségek fehérboros csirkével

írta: fnkrisz
Őszi sült zöldségek fehérboros csirkével

d73f2f70-5383-4954-97da-2ff3fea52970.JPG

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

8 szelet csirkemell

Kotányi sült csirke fűszersó, bors, borókabogyó

2 dkg vaj

2 + 1 dl száraz fehérbor

4 nagyobb répa

5-6 közepes lilahagyma

4 közepes gumó cékla

só, cukor, balzsamecet szirup, kakukkfű

 

Elkészítés: 

A csirkemelleket fűszersóval és borssal bőségesen megszórom és egy tűzálló tálba helyezem. A vajat rákockázom, 1 evőkanál olívával is meglocsolom, ráöntöm a bort és beleszórom a borókát. 180 fokos légkeveréses alsó-felsőn kb 30 percig LEFEDVE párolom. Így nagyon puha lesz és teljesen beinhalálja a bort és vajat. A végén 5 percig még lehet grillt küldeni rá, de nem szabad sokáig, mert kiszárad. 

A zöldségeket megtisztítom, cikkekre / hasábokra vágom és sütőpapírral bélelt tepsire rendezem. Meglocsolom 2-3 evőkanál olívaolajjal, alaposan megsózom, kakukkfűvel szórom és meglocsolom bőven a balzsamecet sziruppal. Összeforgatom, hogy mindenhol bevonja a zöldségeket az olaj és a balzsamecet. 180 fokos sütőben 20 percig légkeveréses alsó-felsőn sütöm, majd ha már félig puha rászórok 2 csipet cukrot, átforgatom és grill fokozaton ugyanolyan hőmérsékleten még 20 percet sütöm. 

Ha a husi kihűlt egy kicsit kiszedem a tálból és a visszamaradt pecsenyelevet egy lábasba öntöm. Alacsony hőfokon felöntöm 1 dl borral és 1 dl vízzel, 1 evőkanál paradicsomlével és kicsit édesítem mézzel vagy cukorral (csak hogy ne marja szét a szánkat a bor sava). Ezután hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítem és kész a savanykás boros mártás. Az édeskés sült zöldségekkel remek ízhatás!

img_6469.jpg

fullsizerender_2.jpg

img_6477.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá