2021. jan 18.

Kacsamáj zsírjában hagyományosan

írta: fnkrisz
Kacsamáj zsírjában hagyományosan

70460989-701c-4c9f-bbf4-e5492cfd9f6b.JPG

 

Hozzávalók: 

40-50 dkg kacsamáj minimum

Kb ugyanannyi kacsazsír mint a máj

1 fej vöröshagyma

3 nagy gerezd fokhagyma

6-8 dl tej

 

Előkészítés:

Ahány recept a neten, annyiféle variáció van erre. Próbáltam beáztatás nélkül is sütni a májat, de finomabb és nagyobb lett az áztatott verzió. Úgyhogy 1 nappal azelőtt, hogy sütném egy nagy zárható üvegedénybe öntöm a tejet, megsózom. A májat hűtve ketté lehet választani egy kisebb és egy nagyobb részre. Ha ez megvan belesüllyesztem a tejbe és lefedve a hűtőben pihen amíg fel nem használom.

 

Elkészítés:

A kacsazsírt egy magasabb lábasba vagy fazékba teszem és háromnegyedes hőfokon (10ből a 7esen)olvasztom fel. Amikor már minden része folyékony kiveszem a hűtőből a májat és tányéron leszárítgatom róla a tejet papírtörlővel. Amiben ázott azt kiöntöm. 1 hagymát tisztítva, félbevágva, a fokhagymákat tisztítva egyben a zsírba dobom. Mehet a májacska is a zsírba és ugyanezen a hőfokon, amin eddig hagyom az egészet, amíg folyamatosan bugyogni nem kezd. Ez kb 5-10 perc. Ekkor elzárom és lefedem, marad a tűzhelyen és pihen.  20 perc múlva visszakapcsolom a háromnegyedes hőfokot és megint bugyogásig hevítem. Majd elzárom lefedem, pihentetem. Következő 20 perc múlva ugyanígy ismétlem a műveletet. Amikor harmadszorra is elzártam akkor lapáttal vagy nagy csipesszel kiveszem a májakat egy zárható üvegedénybe teszem át és szűrőn keresztül ráöntöm a zsírt. A hagymákat is beletehetjük, én most nem használtam őket. Elég ha vékonyan fedi be a zsír a májat, a többi folyékony aranyat külön edénybe tettem. Hagyom teljesen kihűlni, majd lezárom és hűtőben tárolom, amíg el nem fogy. Sokáig eláll, vacsira isteni: zsírral megkent pirítósra vékonyan szeletelt máj paradicsommal és újhagymával. 

 

Nem diétás, nem olcsó, de szerintem egy évben egyszer megéri elkészíteni. 

 

img_8636.jpg

 

7bea80a6-7462-4c01-9d4e-3c2e49967ea8.JPG

Szólj hozzá

hideg máj főfogás