Most boltokba kerülő vegán és alacsonykalóriájú pékáruk tesztje

2021.jan.20.

A bevezetés előtt kaptuk meg kóstolásra a Cerestől a 2 új egészségtudatos vásárlóknak szánt új terméküket: a vegán veknit és a szénhidrátcsökkentett cipót. A kóstolók most sem kaptak előzetesen semmi infót a termékekről, így alkottak véleményt róluk. Íme!

kenyerek.jpg

 

Ceres Sütő vegán vekni

vegan_vekni_borito.jpg

Illat: nagyon jól érezhető a hagyma, a sárgarépa és a paprika illata, amit kísér a kovászos kenyerekre jellemző savanykás, kovász illat.

Illat átlagpontszám 8,4/10 pont.

 

Állag:  a kóstolók elé nagyobb darabokra vágtuk fel a kenyeret, hogy ketté tudják törni. Ez a módszer jó otthon is, hogy megítéljük egy adott kenyér állagának minőségét. Ha  morzsálódik és törik a kenyér, az nem a  jó minőséget jelöli, hiszen a hagyományos kenyér szépen törik, nem morzsálódik.

A vegán vekni tésztája szépen tört ketté, hagyományos kenyérre emlékeztet. 

vegan_szelet.jpg

Másik próba, amivel szintén a kenyér bélzetének, állagának   minőségére lehet következtetni, a nyomáspróba. Két  ujjunk között nyomjuk össze a kenyérszeletet. Amennyiben a kenyér 20 mp alatt visszanyeri az eredeti vastagságának 70-80%-át, akkor az kiváló minőség az állag szempontjából (persze az íze ettől még lehet rossz). 

Amennyiben a kenyér közel 100%-ban visszanyeri a méretét vagy összetapadva marad, akkor nem megfelelő minőségű a kenyértészta, nem a hagyományos  és elvárt eljárással készült a kenyér.

Ezen a próbán is átment a vegán vekni.

Végül pedig a kenyér rágásakor végleg eldönthetjük a minőséget. A kovászos, hagyományos kenyerek tésztája  kissé tömörebb, mégsem rágós. Ad egy kellemes fogyasztási élményt a szétmorzsálódása a kenyérfalatnak a szánkban. A kóstolt vegán vekni is ilyen tömör, mégis kellemesen fogyasztható tésztájú.

Állag átlagpontszám: 8,8/10

 

Íz: sokféle íz keveredik kóstolás közben. Elsőre érezhetőek az összetevők: a sárgarépa, a hagyma, a paprika, a lenmag, a napraforgómag íze, majd pár másodperccel később a kenyér héjának jellegzetes és finom íze jön. A só mennyisége megfelelő, ennek a vekninek íze van, amit érdemes első vásárláskor magában is megkóstolni, mert tényleg egyedi. 

Íz átlagpontszám: 9,1/10

 

Összetevők: búzaliszt, keverék zöldségfélékkel (zabkovász, sárgarépa, paszternák, zeller, hántolt napraforgó, lenmag, piros kaliforniai paprika, búzapehely, só, szárított vöröshagyma,), rozsliszt, élesztő, ivóvíz, tartósítószer (szorbinsav), lisztkezelőszer (aszkorbinsav), 12% zöldségtartalom.

 

Ceres Sütő Newline szénhidrátcsökkentett cipó

szenhidrat_csokkentett_borito.jpg

Illat: hagyományos sokmagvas kenyér illata van, értjük ezalatt azt, hogy a magvak olajos illata érezhető jobban, illetve a rozs illata. 

Illat átlagpontszám 8,1/10 pont.

 

Állag: hasonlóan a vegán veknin elvégzett állag értékeléshez, ennél a terméknél is elvégeztük a kettétörés próbát és az összepréselés próbát.

Kettétöréskor egy minimálisan rugalmasabbnak tűnik, mint a vegán vekni. Már itt érezhető volt, hogy ennek a terméknek könnyedebb, puhább a tésztája.

szenhid.jpg

Összepréselés után szépen visszaáll a tészta a jelzett 70-80% vastagságra.

Rágáskor érezhető a magas magtartalom, ami külön is ad egy magasabb fogyasztási élményt. A cipó tésztája puha, de a héja az elvárt, hagyományos keménységű.

Állag átlagpontszám: 8,2/10

 

Íz: a veknihez hasonlóan itt is több ízjegy érezhető kóstoláskor. Először a magvak és a búzakorpa jellegzetes íze érkezik, majd jön a rozs és a kovász jellegzetes zamata. A só mennyisége megfelelő, de érezhetően kevesebbet tartalmaz, mint a vegán vekni.  

Íz átlagpontszám: 8,1/10

 

Összetevők: búzaliszt, ivóvíz, sütőipari keverék: étkezési lenmag, vitális búzaglutén, zsíros szójaliszt, hántolt napraforgómag, szójatöret, szezámmag, lenmagliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, só, búzakorpa, növényi rost, kovász, pörkölt-őrölt rozs, őrölt fűszerkömény), élesztő, étkezési só, napraforgó étolaj, emulgeálószer, aszkorbinsav, tartósítószerek.

 

Összefoglaló

munkafuzet1-1_20.png

 

 

süti beállítások módosítása