2022. sze 29.

5 hely Európában, ahová érdemes ősszel elutazni

írta: lillaabroad
5 hely Európában, ahová érdemes ősszel elutazni

A legtöbben a nyári időszakban utaznak el a mediterrán országokba kikapcsolódni, azonban megéri fontolóra venni az őszi időszakot is. Már csak azért is, mert nemcsak olcsóbb és kevésbé zsúfolt időszaka ez az évnek, hanem az idő is kedvezőbb a városlátogatásokhoz. Hoztam 5 európai desztinációt, amit ajánlok egy őszi látogatásra. 

 img_5493.JPG

1. Puglia

Akár Olaszországot is írhattam volna, mert bármelyik régióját érdemes megnézni, de legfőképp a délieket. Dél-Olaszország ugyanis sokkal autentikusabb és egyedibb, mint északi társai. Nekem az egyik kedvenc olasz régióm is délen, a csizma sarkában található, ami nem más, mint Puglia. A közvetlen járatok a régió központjába Bariba érkeznek, ahonnan csillagtúraszerűen járhatjuk be a régió szebbnél szebb településeit. Alberobello, Matera, Monopoli, Ostuni és Poligano a Mare is mind-mind megér egy látogatást. A régió különlegessége az orecchiette, amely tésztaspecialitást a helyi asszonyok a házaik előtt, az utcára kiülve készítenek. Így pl. Bariban nemcsak megfigyelhetjük a házi tészta elkészítését, de akár első kézből vásárolhatunk is belőle. 

img_5488.JPG

Alberobello hangulatos belvárosa

2. Lisszabon

A portugál főváros igazából az év bármelyik időszakában jó választás lehet. Mi pár éve januárban voltunk, s akkor is remek időt fogtunk ki. Így, aki ősszel látogat Lisszabonba, az biztosan nem fog vacogni. A városban és a városon kívül is számtalan remek program közül válogathatunk. Lisszabon főbb látnivalóit a híres 28-as villamossal könnyen elérhetjük, de a macskaköves utcákon sétálgatva is hamar bejárhatjuk a mediterrán fővárost. A Lisszabonra leginkább jellemző miradourokról csodálatos látkép nyílik a városra és a Tejo folyóra. Lisszabonból érdemes még elmenni a kastélyairól híres Sintrába vagy Cabo de Rocába, a kontinentális Európa legnyugatibb pontjára. Aki szereti az édességeket, annak  kötelező a pastel de nata, illetve ajánlom a Ginja nevű meggylikőrt megkóstolását is.

img_5492.JPG

A lisszaboni 28-as villamos

3. Ciprus

Tipikusan az a hely, ahova nyáron csak az menjen, aki imádja a hőséget és az egész napos strandolást, ugyanis igazi forróság van ezen évszakban. Viszont ennek köszönhetően ősszel és télen se kell nagykabátban sétálni, így még novemberben is strandolhatunk. A nagy meleg miatt egyébként a tenger színe gyönyörű Cipruson. Két városba, Páfoszra és Lárnakára is megy közvetlen járat hazánkból. Az őszi városnézős időszakban felfedezhetjük a tradicionális görög falvakat vagy akár a török-görög határ által kettészelt fővárost, Nicosiát. Nézhetünk továbbá királysírokat, kolostorokat, mecseteket, de akár víz alatti hajóroncsot is. Ciprus legjellegzetesebb étele a meze, amely tulajdonképpen egy étel összeállítás, általában 10-15 féle ételből. Érdemes kipróbálni! 

img_5491.JPG

Cipruson gyönyörű színekben pompázik a Földközi-tenger

4. Andalúzia

Spanyolország legdélibb része szintén a nyári időszakon kívül a legjobban felfedezhető, amikor már nincs olyan nagyon meleg. Találunk itt is nyüzsgő nagy városokat, mint északon, de a sok elragadó, vidéki település miatt éri meg leginkább ide utazni. Bár vitathatatlanul szép Sevilla, Granada vagy Córdoba is, de nekem legjobban az olyan kis falvak jöttek be, mint Mijas Pueblo, Setenil de las Bodegas vagy a hupikék falu Júzcar (melyekről itt olvashatsz). A festői szépségű Rondáról nem is beszélve. Sőt, még Gibraltárba is átmehetünk, ahol megcsodálhatjuk a mediterrán Angliát. A nem olcsó, ámbár nagyon finom jamón ibérico megkóstolása pedig kihagyhatatlan Andalúziában járva. 

img_5489.JPG

Mijas Pueblo hangulatos utcarészlete

5. Málta

Szintén egy olyan hely, ahol még gyűjthetünk D-vitamint ősszel, de akár télen is. Míg nyáron főként a strandolásé a főszerep, a mérsékeltebb évszakokban felfedezhetjük a megalitikus templomokat, a fővárost Vallettát, a csendes várost Mdinát vagy a színes hajóiról elhíresült Marsaxlokkot is. Aki főként a természeti képződményekért rajong, azok se csüggedjenek, mert ott van pl. a Blue Grotto vagy Comino szigete. A helyi ételek egyszerűek, az egyik legkedveltebb alapanyag a nyúlhús, amelyből ízletes pörköltet szoktak készíteni. 

img_5490.JPG


Málta egykori fővárosa, Mdina 

 

 Remélem tetszett a bejegyzés és újra egy érdekes szegletét mutattam meg a világnak. Ha további utazós tartalmakra vagy kíváncsi, akkor kövesd a blogomat és nézd meg az Instagram, a Facebook illetve TikTok oldalamat is!

 

 

Szólj hozzá

spanyolország olaszország európa tippek gasztronómia portugália ciprus málta mediterrán lisszabon andalúzia külföldiutazás helyigasztró