Shakshouka

A shakshouka az egész földközi-tengeri régióban elterjedt étel, amit mindenhol egy picit máshogy készítenek - nálunk például tojásos lecsó néven fut. Ez egy tunéziai változata, amit imádok készíteni, mikor paprika-és paradicsomszezon van. A tunéziai konyháról egyébként tudni kell, hogy bár észak-afrikai országról van szó, nagyon nagy hatással volt rá az olasz és a francia konyha, és ők főznek a régióban a legcsípősebben. Nagyon sokszor használnak a receptekhez harissát, ami egy csípős csilipaszta. Javaslom a beszerzését, nekem nagyon ízlett, és sokszor használtam - akár shakshoukához is. Egy helyi mondás szerint, minél ízletesebb és csípősebb a harissa, amit a feleség használ az ételbe (és minél többet használ), annál szerelmesebb a hölgy - szóval, ha az étel íztelenné válik, a férj elkezdhet gyanakodni, hogy a feleség esetleg kikacsingat a kapcsolatból. Fordított szituációról természetesen nem szól a fáma...mi van akkor, ha a férj főz kevésbé csípősen?!

Most, hogy kibeszéltük a tökéletes megcsalás-métert, készítsük el a shakshoukát is, azt javaslom!

Hozzávalók:

- 3 nagy paradicsom, kockákra vágva

- 1 nagy fej vöröshagyma, felkockázva

- 2 paprika, felszeletelve

- 3 gerezd fokhagyma

- só, őrölt kömény

- 2 tojás

A hagymákat megpirítjuk, erre jöhet a paprika és a paradicsom. Ezt sóval és köménnyel fűszerezzük, majd addig pároljuk, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor beleütünk 2 tojást, és vagy a gázon, a serpenyőben várjuk meg, hogy a tojás tükörtojás állagúra főjön benne, vagy betesszük a sütőbe, és egybesütjük az egészet. Akkor jó, ha a tojás közepe még folyós. Egy finom, házi készítésű kenyérrel tálalva tökéletes napindító.

Jó étvágyat!