Búzavirág Kovászműhely

Búzavirág Kovászműhely

SZÍNES ÉDESBURGONYÁS FŰSZERES KALÁCS HÚSVÉTRA, KOVÁSSZAL

2020. április 05. - Búzavirág Kovászműhely

A kovásszal készülő édességek számos buktatót rejtenek magukban. Az első a kovász savassága, ezt próbáljuk meg elkerülni: többször frissítsük a kovászunkat sütés előtt meleg helyen, próbáljuk a mikroflóráját az élesztőgombák irányába vinni.  Kóstolgassuk a kovász ízét. A vaj és cukor hozzáadása miatt nagyon lassú kelésre számíthatunk, ez nem egy gyorsan elkészülő recept.

image3_1.jpegHúsvét közeledtével valami különlegesen puha kalácsot alkottunk meg nektek. A titok az édesburgonya használatában rejlik. Sikerült lila és fehér belsejű édesburgonyához jutnunk, a lilának különleges fűszeres íze van, ez aztán még a fantáziánkat is meglódította ennek a kalácsnak az ízesítése során.

Az édesburgonya eleve nagyon egészséges, főleg főtt formában, kevés zsiradékkal párosítva. A burgonya félék mind puhábbá teszik a kenyeret, tehát a kalácsot is, több napig friss marad, méltó körítése lehet a húsvéti finomságainknak.

A kétféle színű burgonya használata miatt két adagban dagasztottuk ki a tésztát:

Hozzávalók egy adaghoz:

400 gr liszt

150 gr kemény 50% víztartalmú fehér kovász (100 gr lisztből és 50 gr lisztből készülő kovász)

összes folyadék: 210 gr, benne: 1 tojás, 120 g tej, többi víz.

100 gr főtt áttört édesburgonya jól lecsepegtetve

55 gr vaj

55 gr cukor

5 gr só

Dupla adagban kétszerre dagasztottuk, egyikbe lila, másikba fehér édesburgonyát tettünk. Ízesítés: a lilába fahéj, szegfűszeg, mézeskalács-fúszerkeverék nagyon jól harmonizált a lila édesburgonya fűszeres ízével. A fehérbe reszelt citrom és narancshéj, vanília kivonat került.

image2_2.jpegDuplára kelesztettük a kalácstésztákat, aztán hűtőbe tettük egy éjszakára. Utána elővettük, osztottuk, gömbölyítettük, majd pár perc múlva fontuk, tojásoztuk. Megint duplára kelesztettük meleg helyen párás környezetben. Sütés előtt újra tojásoztuk a kalácsok tetejét.

 Sütés mérettől függően 20-28 percig 190-200 fokon.

Ebből az adagból 1 fél kilós, 3 negyed kilós kalács lett, plusz két brióst is fontunk.

A kalácsot elkészítettük sárga édesburgonyával is, íme így pompázik gyönyörű arany színben a kalácsunk.

Sikeres elkészítést a vállalkozó kedvű kovászolóknak!

A bejegyzés trackback címe:

https://kovaszmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr8215592968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása