Május végére lecseng az első nagy konyhakerti hullám, hisz aminek a földbe kellett kerülnie, már jó eséllyel ott is van, a másodvetemények ideje pedig még nem jött el. Persze aki szeretne valamit még most is vetni, mert vannak fölösleges helyek a veteményesében, vagy csak mert eddig nem igazán foglalkozott a kiskerttel, még bőven válogathat a termények közül. A következőkben egy olyan zöldségféléről lesz szó, ami több szempontból is érdekes. Ritkábban termesztett, nem is széleskörűen ismert haszonnövény, nevelése ugyanakkor nem jelent nagy kihívást, felhasználási módjai között pedig igencsak izgalmas lehetőségek is rejtőznek. Ő nem más, mint a cikória!
Nosztalgia! Természetesen a cikóriáról lesz szó.
Sokan, főleg akik mér legalább harmincasok, negyvenesek, élénken emlékeznek a Maci pótkávéra, erre az igazán retró italporra, mely arról volt nevezetes, hogy olyan kávé, amit gyerekek is ihatnak. A Maci azért volt korhatármentes kávéital, mert nem igazi kávé volt, hanem cikóriából készült, ami teljesen koffeinmentes, de ízében, kesernyésségében erősen hasonlított a valódi kávéra. Ezért a felnőtteket szívesen utánzó gyerekek nyugodtan keverhették bögréjükben az izgatószer nélküli feketét, ennek varázsos bája volt, szerettük is nagyon. Persze a cikória kávé remek alternatíva volt (és ma is az) azoknak, akik a kávézás rituáléját szeretnék átélni, de nem vágynak annak izgató, élénkítő hatására. A Maci kávé alapanyaga, a cikória a mai napig szinte teljesen ismeretlen, pedig vetőanyaga kapható, a kertekben gond nélkül termeszthető, és alig állít kihívást a hobbikertészek elé. Lássuk is, mit kell tenni a saját cikória termés érdekében!
Ezekből a vaskos, egyenes gyökerekből készül a pótkávé
Első lépésben fontos tisztázni, hogy ha kifejezetten pótkávé készítésére alkalmas cikóriát szeretnénk a kertbe, akkor a gyökércikóriát (Cichorium intybus var. sativum) kell választanunk, de a fajtacsoport többi tagja is tetőtől talpig fogyasztható, és változatos fogások elkészítésére alkalmasak, kávészerű ital viszont csak az említett variánsból készíthető. Az ősszel felszedhető cikória vitaminokban nem kiemelkedő, de ásványianyag-, és rosttartalma magas, így a tél kezdetén roppant hasznos étrendkiegészítővé válik majd.
Karotintartalma is jelentős, a sárgarépáénak közel 70-80%-a, ráadásul a benne megtalálható inulin a májra különösen jó hatással van. Az üzletekben többféle változat magjai kaphatóak, általános szabály, hogy minél halványabb a leendő növény színe, annál kevésbé lesz kesernyés az íze. A veteményeskertben termesztett cikória ideje a tavasz és a nyár fordulóján érkezik el, a vetés éppen aktuális a napokban. Az első lépés kötelezően egy alapos talajelőkészítés, melynek során (akár többszöri) mély, átforgató ásás szükséges, majd gereblyézés, és esetleg egy hengerezés (talajtömörítés) következnek. A magokat május második fele és június első harmada között kell kiszórni, mégpedig másfél arasznyi sortávolságban.
A cikória a talajt tekintve nem igényes, de a nyirkos, nedves közeget nem kedveli, ilyen helyeken rosszul hasznosítható, vékony, elágazó gyökereket növeszt. Fényigénye viták tárgya, hajtatása például sötétben történik, persze a fejlődő növény igényel világosságot, a legjobb ha félárnyékos helyre vetjük, de szinte bárhol szépen növekedik majd. Tápanyagigénye átlagos, ültetés előtt felesleges trágyázni, ha a helyén tavaly, vagy kora tavasszal ez már megtörtént, akkor az elegendő is.
A cikória egyébként a gyomként ismert mezei katáng nemesített változata
Zöldségként kifejezetten szép
A kikelő magoncok az első időben kissé gyámoltalanok és gyengék lesznek, ezért közelükben a gyakori gyommentesítés feltétlenül elkél. A már ujjnyi magas (5-8 cm) növényeket egyelni kell, úgy, hogy 10-15 centiméter távolság legyen a sorokban az egyes példányok között. A sorok közötti gazolás ezután sem maradhat el, a cikóriát illetően ez a fő ápolási teendő, és persze az öntözés, amit azonban csak szárazabb időszakokban igényel a növény, ilyenkor hetente kétszer nedvesítsük őket. Kártevői, betegségei viszonylag ritkák, előfordulhat gyökértetvek megjelenése, ellenük leginkább előzetesen, talajfertőtlenítéssel lehet védekezni. A föld felett levéltetvek támadhatnak, velük a bevált módszerekkel lehet felvenni a harcot.
Nem csak a gyökér hasznosítható, rózsájából kiváló főzelék, saláta készülhet
A cikória betakarításának ideje október környékén jön el, igyekezzünk beelőzni a felszedéssel az első fagyokat. A levelek kesernyés ízét pár órás sós, vagy ecetes vízben való áztatással lehet tompítani, ezt feltétlen tegyük meg, különben csalódni fogunk. Pótkávét az arra alkalmas fajtából készíthetünk, a feldarabolt, megpörkölt gyökérből a hagyományos módokon.
Tudta, hogy otthon nem csak pótkávét, de valódi kávét is termeszthet? Sajnos az igazi kávé a hazai viszonyok közt inkább csak dísznövényként nevelhető, de ez a lehetőség is izgalmas.
Ha érdekli a téma, olvassa el vonatkozó írásomat IDE KATTINTVA!
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.