Téli Édes-fűszeres sütőtök, quinoával töltve

A quinoa nem gabona, mégis kiváló és elkészítése is egyszerű. Ráadásul nagyon egészséges és mivel gluténmentes, ezért allergiások számára is fogyasztható. Alacsony kalória tartalmú, viszont nagyon laktató. Próbáld ki köretként is.

Hozzávalók:

1 db 1 kg-os sütőtök

1 csésze megfőtt quinoa

1 kis fej hagyma, finomra vágva

1 marék mazsola

2 teáskanál friss kakukkfű

Tengeri só ízlés szerint

Fekete bors, ízlés szerint

Egy csipet frissen őrölt szerecsendió

Őrölt chili, ízlés szerint

2 evőkanál olívaolaj


Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190-200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd vágjuk ketté a tököt, és vegyük ki a magokat. Ha szükséges, kanállal mélyítsük ki, hogy legyen elég hely a tölteléknek.  A kikanalazott tököt reszeljük finomra, és keverjük össze a töltelék többi hozzávalójával és töltsük meg a féltököket. Tegyük a tököket az előkészített tepsire, és bizonyosodunk meg róla, hogy nem fognak felborulni. Tehetjük őket egymás mellé. Locsoljuk meg őket 2 evőkanál olíva olajjal, szórjuk meg sóval és borssal. Majd takarjuk le fóliával. Nem kell szorosan, csak hogy bent tartsa a quinoaban a nedvességet. 35-40 perc alatt süssük puhára a tököt.  Tálaláskor locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal, és szórjuk meg tökmaggal, fenyőmaggal és kakukkfűvel.

edes_fuszeres_quinoaval_toltott_sutotok.jpg