ÍZcsiklandozó

Paradicsomos húsgombóc és töltött paprika

2021. június 19. 19:14 - ÍZcsiklandozó

img_6577-1.jpg

 

 

Ami a téli ételek között a töltött káposzta, az a nyáriak közt minden bizonnyal a paradicsomos húsgombóc és vele együtt a töltött paprika. Szerintem kevés olyan magyar háztartás létezik, ahol ezek az ételek nem jellemzőek az említett évszakokban. Nincs is finomabb egy forró nyári napon a hűvös és selymes paradicsomszósznál, ami lágyan öleli át édeskés-savanykás ízével a húsgombóckákat, vagy épp az illatos paprikába burkolt tölteléket. A kettő egymástól szinte elválaszthatatlan. A paprika íze fenomenálissá teszi ezt az egyszerű ételt, ám akik főzve fogyasztani nem szeretik, azok a mártásban élvezhetik aromáját, illatát. Érdemes egy jó nagy adagot elkészíteni belőle, annál is inkább, mert igazán finom a főzés után 1-2 nappal lesz, amikor az ízek összeérnek.

Itt a strandszezon, a nyári programok ideje, jó dolog csak előkapni a hűtőből, némiképp átlangyosítani, és nagyot lakmározni belőle. Kifejezetten illik nem túlmelegíteni, tejföllel és puha kenyérrel fogyasztani.

 

Én így készítem:

 

 

img_6580-1.jpg

 

 

Hozzávalók:

A töltelékhez:
- 50 dkg sertéshús megdarálva
- 10-12 dkg rizs
- 5-6 db szép, illatos tölteni való paprika
- 1 egész tojás
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3-4  evőkanál olaj
- só
- frissen őrölt bors
A mártáshoz:
- 1 liter natúr paradicsomlé
- 1 nagyobb fémdobozos sűrített paradicsom
- 1-2 zellerszár levéllel együtt
- 1,5 liter víz
- só
- 3-4 evőkanál kristálycukor
A rántáshoz:
 - 2 púpos evőkanál liszt
 - 4 evőkanál olaj
Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. 
A rizst előfőzzük enyhén sós vízben, de csak annyira, hogy még ne legyen teljesen puha. (nagyjából 10 perc), majd leszűrjük, leöblítjük és kihűtjük. (Bevallom, az én Édesanyám egyáltalán nem főzte elő a rizst, hanem az a főzés alatt puhult meg a töltelékben, de én nem mertem még ezt a módszert kipróbálni, bár amikor nála ettem, soha nem csalódtam ebben...)
A húst megdaráljuk (én ehhez kedvenc Anka robotgépemet használtam), majd hozzáadjuk a tojást, a zúzott fokhagymát, a dinsztelt vöröshagymát és a rizst. Ízesítjük sóval, borssal. (Nehéz meghatározni a só mennyiségét, mert ízlés dolga, de én fél kg húshoz 1 evőkanállal szoktam használni)
A zöldpaprikákat megmossuk, hegyes kiskéssel a száránál óvatosan körbevágjuk, majd hüvelyk ujjunkat finoman benyomva kiemeljük a csumáját. A tölteléket óvatosan beletöltjük úgy, hogy nem nyomjuk nagyon tele, mert fővés közben nőni fog még a rizs is és akkor bizony szétrepednek majd a paprikáink. (Ha biztosra akarunk menni, akkor a paprika hegyes végét picikét bevághatjuk.)
A  megtöltött paprikát mélyebb fazékba sorakoztatjuk, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Lassú tűzön főzni kezdjük. Amikor a víz felforr a maradék töltelékből kisebb gombócokat gömbölyítünk és azt is a fővő ételhez tesszük. belerakjuk a zellerszárakat is, majd fedő alatt nagyjából 45 perc alatt puhára főzzük. 
Amíg fő az étel, elkészítjük a rántást. Ehhez az olajban világosra pirítjuk a lisztet, majd hagyjuk kihűlni.
Amikor már ráncosra főttek a paprikák kissé, akkor egy gombócot érdemes kettévágni és meggyőződni, hogy valóban megfőtt-e kellően minden a töltelékben. Ha igen, akkor szűrőkanállal óvatosan kiemeljük a főzőléből a töltött paprikákat és ha szükséges, akkor a gombócokat is. A lényeg, hogy megfelelő helyünk legyen a mártást elkészíteni fazékban. Ehhez a paradicsomlevet hozzáöntjük a főzőléhez, felforraljuk, majd a rántással kellő sűrűségűre főzzük. Ízesítjük cukorral, ha szükséges,még sóval.
Mi édesen szeretjük a paradicsommártást, de ha vigyáztok a vonalaitokra, lehet bele kevesebb cukor is.
Ezzel el is készültünk.
img_6571-1.jpg
Tálalhatjuk melegen, langyosan, de akár hűs-hidegen is. 
img_e6575-1.jpg
Kínálhatunk mellé tejfölt (az még savanykásabbá teszi, de akinek az emésztésére is vigyáznia kell, az csak óvatosan használja) és puha friss kenyeret. Én csak így,magában, mindenféle plusz nélkül kedvelem...
Aki pedig a menzás hangulatot szeretné erősíteni, az kínálhat hozzá főtt burgonyát.
img_6579-1.jpg
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr2816597932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása