ÍZcsiklandozó

Mák macaron

2021. május 14. 16:04 - ÍZcsiklandozó

... citromos krémmel töltve

img_5791-1.jpg

 

Egyik kedvenc sütim a macaron. Mióta jó pár éve először megkóstoltam, rabja vagyok. A roppanós héj alatt a puha belső és a krémes töltelék valami mesés! A formáról és a hihetetlen változatos szín és ízvilágról már nem is beszélve... Ez a klasszikus francia finomság tulajdonképpen két mandulás habcsók talpával összefordítva és lekvárral vagy ganache-sal összeragasztva. Bár eredetileg már a XV. századból Velence környékére tehető a kialakulása (más források szerint jóval korábban már Perzsiában is készítettek hasonló, darált mandulából süteményt), ám világhódító útjára Franciaországból indult. Bárhonnan jött, mindenképpen szegényebb lenne nélküle a desszertek világa.

Bevallom az elkészítését még sosem mertem megpróbálni, bár rengeteg recepttel szemeztem, mindig eltántorított. Nem csak az alap macaron hozzávalóinak ára, hanem a nem kicsit macerás munkamenet miatt is. Amikor aztán olvastam arról, hogy kezdő "macaronosok" próbálkozhatnak kekszből vagy jóval olcsóbb olajos magvakból (dióból, mákból vagy akár tökmagból is) is elkészíteni, úgy gondoltam nincs mit veszítenem. Így történt, hogy a legszimpatikusabb mákos hozzávalóval próbálkoztam, méghozzá Bebepiskóta videója alapján. Ennél az olasz módszernél cukorszirupot főzünk, melyhez szükségünk lesz egy cukor-hőmérőre is.

Én citromos-fehércsokis krémmel ragasztottam össze, ami tökéletesen illik a mák ízéhez. Azt hiszem, az elkövetkező hetekben nem lesz megállás az itthoni "macaron-gyártásban"! Nem tudok betelni az örömtől! Muszáj lesz kipróbálnom még sok-sok másféle töltelékkel is.

Ha bátorságot kaptatok a látványtól és a saját tapasztalatomtól, fogjatok bátran hozzá, íme a recept:

 

 

img_5764-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 110 g tojásfehérje
- 135 g porcukor
- 175 g darált mák
A cukorsziruphoz:
- 38 g víz
- 150 g kristálycukor

A krémhez:
- 100 g fehércsoki
- 80 ml tejszín
- 1 citrom reszelt héja
- 2 teáskanál citromlé
- pár csepp sárga ételfesték
(ha szeretnénk a citromosabb színvilágot erősíteni)

 

Elkészítés:

A darált mákot és a porcukrot keverjük össze és kávédarálón vagy késes robotgép darálóján daráljuk meg, szinte lisztszerűvé. (Én kedvenc Anka robotgépemet használtam, de hagyományos kávédaráló is tökéletes ehhez a művelethez.)  Szitáljuk át.
A tojás fehérjét felezzük meg. 
55 grammot öntsünk a mákos keverékhez és egy spatula segítségével keverjük össze jó alaposan, amitől nagyon sűrű, kenhető masszát kapunk.

A kristálycukrot a vízzel kezdjük lassan forralni, közben pedig cukor-hőmérővel figyeljük a hőfokát. A tojásfehérje másik felét (55 g-ot) kezdjünk habverővel lassan verni. Amikor már kifehéredett és a szirup 114 fokos lett, vékony sugárba öntsük a tojáshabhoz, miközben folytassuk a habverést. Ezután még további 7-8 percig magas fokozaton verjük, míg nagyon kemény, selymes, fényes habot kapunk, amelyből a habverőt kiemelve merev csúcsot tudunk húzni.

A cukros-mákos masszához kisebb adagokban keverjük el a sziruppal forrázott tojáshabot. A keverést végezzük alaposan,alulról felfelé irányuló mozdulatokkal úgy, hogy mindenhonnan egyenletesen távozzanak a levegő buborékok. A massza akkor jó, ha a keverőlapátról vagy spatuláról széles szalagban, lassan folyik le és le tudunk vele írni egy nyolcast megszakadás nélkül.

Ezután töltsük habzsákba, majd nagyobb lyukú csőrön keresztül függőlegesen nyomjunk kisebb halmokat egy szilikonos sütőpapírra.  ha nem vagyunk még rutinosak, bátran rajzoljuk elő az egyforma köröket, majd megfordítva a sütőpapírt az átlátszó köröket egyformán töltsük ki a macaron masszával. Párszor ütögessük a tepsit a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozni tudjanak. Pihentessük 15-20 percig a tésztát, ami alatt melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Tegyük a tepsit a sütőbe és 3 percig nyitott ajtónál süssük a macaronokat, majd becsukva a sütő ajtaját mérsékeljük a hőfokot 140 fokra és süssük még 14-15 percig. Akkor jó a tészta, ha ujjunkkal megérintve a macaronok teteje már stabilan áll, egy picit sem mozog. (Arra figyeljünk, hogy semmiképp se barnuljon a tészta,inkább mérsékeljük a hőfokot a sütőnktől függően!)

A sütőtepsin hagyjuk kihűlni a mákos habcsókokat,majd kettőt kettőt összeillesztve tegyük félre töltésig.

A citromos krémhez a fehér csokoládét tördeljük lábasba, adjuk hozzá a kimért tejszínt és folyamatosan keverve lassú tűzön addig melegítsük,míg a csoki el nem olvad. Hűtsük langyosra,majd adjuk hozzá a citrom reszelt héját és levét, ha pedig "citromosabb" színt szeretnénk, akkor az ételfestéket is. Hűtsük ki teljesen a krémet,majd habosítsuk fel egy kézi habverővel.

Az összepárosított mákos tésztakorongokat ragasszuk össze a citromos krémmel. Ezzel el is készültünk.

 

img_5784-1.jpg

 

Igazán finom "másnaposan", akkorra a krém kissé beszívódik és az ízek összeérnek.

 

img_5763-1.jpg

 

Gyönyörű, és álomfinom!

 

img_5787-1.jpg

 

Igazi ünnepi finomság, de egy pihentető, könyv olvasós hétvégét is megkoronáz!

 

img_5795-1.jpg

 

Ha szeretitek a mák karakteres ízét, próbáljátok ki bátran!

 

img_5770-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr1416558916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása