ÍZcsiklandozó

Fügés piskótarolád

2020. szeptember 18. 14:13 - ÍZcsiklandozó

... gránátalmával

1-1.jpg

 

Az ősz egyik legszebb időszaka kezdődik számomra, amikor a természet színei, a gyümölcsök ízei, illatai utánozhatatlanok. Egyik kedvenc gyümölcsöm a füge, amely bár eredendően mediterrán éghajlaton őshonos, hazánkban is egyre több helyen megjelenik a kertekben. Remek tápláló erővel bíró gyümölcs, amely frissen fogyasztva, aszalva, lekvárként vagy éppen bornak elkészítve is mennyei!
Ebben a csodás sütiben nem csak frissen van jelen, hanem lekvárként is.
A kakaós tészta, a lágy krém színben és ízben is remekül kiegészítik egymást, a füge pedig csak pont az i-re!

Mutatom, hogy készült:

 

img_6817-1.jpg

 

Hozzávalók: 

A piskótához:
- 4 egész tojás (nagy méretű)
- 3 csapott evőkanál liszt
- 2 csapott evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál porcukor

A krémhez:
- 250 g mascarpone
- 2 evőkanál porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor

A kenéshez:
- 3-4 evőkanál fügelekvár

Valamint:
- 3 evőkanálnyi gránátalma
- 2-3 érett, friss füge

 

Elkészítés:

Először a kakaós piskótát sütjük meg. A hagyományos 1:1:1 arányú piskótánál annyival különbözik ez a változat, hogy a liszt kevesebb benne, mert a kakaópor szárazanyag tartalma helyettesíti. Egy hagyományos piskótánál, ha nagy tojásokat használunk, akkor a púpozott evőkanál mennyiséget használjuk, itt a csapott kanálnyi az irányadó.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. 
A tojások sárgáját a porcukorral és a kakaóporral habosra kavarjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a kakaós masszához adjuk. Vigyázva, alulról felfelé kavarjuk, hogy ne törjön a hab. Ezután az átszitált lisztet kanalanként beleszórjuk, minden kanál liszt után egyenletesen elkeverjük a masszát. 
Tepsibe öntjük, elegyengetjük a kanállal, majd a tepsit a forró sütőbe toljuk és a piskótát 25-35 perc alatt készre sütjük. (A sütési idő függ a tepsi méretétől, tehát a massza vastagságától.)

Egy nedves konyharuhára húzzuk a sütőpapírral a kisült tésztát és a konyharuha segítségével óvatos mozdulatokkal feltekerjük a piskótát. Így hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. A hideg mascarponét a vaníliával és a porcukorral habosra keverjük. A friss fügét megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük. A kihűlt piskótát óvatosan kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd belső oldalát megkenjük a fügelekvárral. A mascarpone krémet elfelezzük, az egyik felét a lekváros piskótára kenjük. Megszórjuk a gránátalma felével, majd a tésztát rolád formára visszatekerjük. A tekercset megkenjük kívül a krém másik felével, majd hűtőbe tesszük 1 órára. Tálalás előtt a süti tetejére igazgatjuk a friss fügeszeleteket és megszórjuk a gránátalma másik felével.

 

img_6839-1.jpg

 

Ujjnyi vastagra szeletelve kínáljuk.

 

img_6845-1.jpg

 

Különleges a krémes, a puha és a frissen roppanós állagok találkozása, izgalmas az édes és a savanykás íz.

 

img_6829-1.jpg

 

Ha kedvelitek a fügét, mindenképpen próbáljátok ki ezt a gyönyörű és különleges süteményt!

 

img_6855-1.jpg

 

Jó étvágyat hozzá!

 

img_6848-1.jpg

 

img_6853-1.jpg

2 komment
Címkék: Desszertek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr816200946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása