ÍZcsiklandozó

Pikáns húsos rétes

2020. május 31. 14:38 - ÍZcsiklandozó

img_5256-1.jpg

 

 

Emelje fel a kezét, aki szereti a pikáns, viszonylag gyorsan összedobható, látványos és laktató főételeket! Bizony, én ebbe a táborba tartozom! Ráadásul az utóbbi időben rétesimádó is lettem! Egyszerűen nem tudok ellenállni a roppanós vékony tésztarétegnek, ami édes vagy sós tölteléket is magába rejthet. Emiatt mindig lapul a hűtőmben pár csomag rétestészta, amit ötletszerűen előkapok és sitty-sutty, bő egy órán belül már tálalhatom is a finomabbnál finomabb főételt vagy desszertet!
Persze tudom, a házilag készített rétestészta mégiscsak utánozhatatlan, no de valljuk be, a rohanó világban a háziasszonyok munkája mégiscsak lerövidül némiképp, ha csak ki kell kapni a hűtőből az alap hozzávalót. Én vállalom, hogy XXI. századi nőként bizony használok is ilyen termékeket és tudom, olvasóim is többségében dolgozó nők, akik ezerfelé figyelnek, lótnak-futnak, így örülnek, ha gyorsan készíthetnek valami finomat családjuknak!

Na ez a recept pontosan arra szolgál! Csodafinom tölteléke miatt  a férfiak is imádni fogják, úgyhogy máris mutatom, hogyan készül!

 

 

img_5258-1.jpg

 

Hozzávalók:

- 1 csomag rétes tészta (8 lap)
- 900 g darált sertéshús
- kevés olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 nagyobb szál újhagyma
- őrölt piros paprika, só, bors
- 1 evőkanál mustár
- 150 g savanyú uborka
- 1 db paradicsom
- 3 evőkanál tejföl
- 3 egész tojás
- 1,5 dl víz

A tetejére:
- 1 evőkanál tejföl
- 1 dl olaj

A tálaláshoz:
- tejföl
- kevés só és rózsabors
- apróra vágott zöldhagymaszár

 

img_5242-1.jpg

 

Elkészítés:

A darált húsos tölteléket készítjük el először. Ehhez a zsiradékon (nálam kevés olaj) megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd félrehúzva a tűzről meghintjük őrölt pirospaprikával. Visszatéve a tűzre rádobjuk a darált húst, amivel alaposan átforgatjuk-pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, felöntjük 1,5 dl vízzel, hozzákockázzuk a paradicsomot és fedő nélkül 25 percen keresztül főzzük, pároljuk. 25 perc után lesütjük róla magas lángon az összes vizet. Levéve a tűzről langyosra hűtjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A darált húshoz aprítjuk az újhagymát, ízesítjük mustárral, hozzá vagdossuk a savanyú uborkát, belekeverjük az egész tojásokat és a tejfölt. Szaftos, nem száraz masszát kell kapnunk. 

A réteslapokat szétválasztjuk, majd az első lapot nedves konyharuhára simítjuk. Megkenjük kevés olajjal, és ráhelyezzük a következő lapot. 4 lap kell egy tekercshez, minden lappal így járunk el. A legfelső, negyedik lapra rákanalazzuk a húsos tölteléket, majd egyenletesen elsimítjuk. A tészta széleinél hagyunk 2-2 centit. A szélső tésztacsíkot ráhajtjuk a töltelékre (ez gátolja meg, hogy kifolyjon a töltelék) és a konyharuha segítségével feltekerjük a rétest,

Sütőpapíros tepsire helyezzük a tekercset, majd elkészítjük hasonlóan a második rétesrudat is. Tetejüket megkenjük tejföl és olaj keverékével és betoljuk a sütőbe, ahol nagyjából 30 perc alatt pirospozsgásra sütjük.

A sütőből kivéve finoman felpuhul a tészta hiszen a tejföl, az olaj és a húsos, illatos töltelék gőze nedvességet visz a tésztába, de ettől még mennyei! Pár perc várakozás és pihentetés után szeletelhetjük.

 

img_5251-1.jpg

 

Tálaláskor megdíszítjük sós tejföllel (amit tálkában kínálhatunk is mellé), megszórjuk apróra vágott zöldhagymaszárral és durvára őrölt rózsaborssal...

 

img_5263-1.jpg

 

Langyosan, hidegen is csodafinom!

 

img_5249-1_1.jpg

 

Próbáljátok ki!

 

img_5247-1.jpg

 

Egészségetekre!

 

img_5239-1.jpg

 

Ha gondoljátok, friss paradicsomot, salátát is kínálhattok mellé! Isteni!

 

img_5238-1.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Főételek

A bejegyzés trackback címe:

https://izcsiklandozo.blog.hu/api/trackback/id/tr7915731110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása