Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Lapított, sült kelbimbó, citromos tahini szósszal

2019. december 09. - Heni süt neked

Egy kis könnyedség, így az ünnepek előtt az ételekben is nagyon szükséges. Készítsük fel a gyomrunkat a kötelező, családi nagy evésekre. Karácsony/Hanukka feloldást ad az összes ígéretünk alól, amiket akár az egészséges, akár a fogyókúrás étrendünkre tettünk január elsején, nyár előtt, ősszel vagy tegnap! 

De mielőtt elkezdődne a kulináris tortúra, próbáljunk meg egyszerű és könnyű finomságokkal rákészülni.

Például ezzel a kelbimbós recepttel. A kelbimbó legalább olyan megosztó étel, mint a brokkoli. Vagy utálod vagy szereted (esetleg csak megtűröd a családi asztalon). De ez az elkészítési mód - bátran állíthatom -, hogy mindenkinek a kedvére lesz. Kívül ropogós, belül puha finomság, amit egy friss és különleges mártással dobunk fel.

img_9648.jpg

Hozzávalók 2 személyre: 

  • 0,5 kg kelbimbó
  • 1 csepp olívaolaj
  • friss bazsalikom
  • friss chilipaprika vagy szárított chilipehely
  • 2 dl (szója) joghurt
  • 2 ek tahini
  • fél citrom leve

img_9646.jpg

Elkészítése:

Sós vízben főzzük meg a kelbimbókat. Ha elkészült, öntsük le róla a vizet, majd tegyük két papírtörlő közé és egy nyújtófával, vagy valami nehezékkel lapítsuk ki a kelbimbókat úgy, hogy ezzel a felitatjuk a felesleges a nedvességet is. 

Egy tapadásmentes serpenyőbe tegyünk pár csepp olajat, hevítsük fel, majd tegyük bele a szétlapított, de azért egyben lévő kel darabokat.

Süssük ropogósra mindkét oldalukat. Ha már megsültek, akkor öntsük rá a tahiniből, joghurtból, citromléből, sóból és borsból álló mártásunkat.

Tálalás előtt szórjuk meg a tetejüket felaprított (kimagozott) chilipaprikával (a joghurt finoman ellensúlyozza majd az enyhe csípősségét), valamint friss bazsalikommal. 

Mondjuk ki nyugodtan: MENNYEI!!!

Vegánok kedvence, ha szója joghurttal készítjük! :)

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_9647.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8515300828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2019.12.11. 11:36:28

Én félbe szoktam vágni és úgy pirítom meg az előfőzött kelbimbót. A te metodikád annyival jobb, hogy (1) megspórolod a vagdosást és (2) kinyomod belőle a felesleges nedvességet. A közel-keleti öntet egy kellemes plusz.
Ezt is muszáj lesz kipróbálnom a héten. Nálunk lesz hozzá hummusz, friss saláta és falafel is. :o)

Attilajukkaja 2019.12.11. 14:12:26

@Heni süt neked:
Köszi! :o)
A kelbimbó egy nagyon megosztó zöldség, ezért mindig szívesen látok új ötleteket. A te receptjeidben még nem nagyon csalódtam.
süti beállítások módosítása