Sütés-főzés, ahogy te is szeretnéd

HENI SÜT NEKED

Húsos, paradicsomos rakott kínai kel

2019. november 13. - Heni süt neked

Akár nevezhetném lasagne-nak is, de mégsem az. Hiszen egy egy jófajta rakott kel, nagyon hasonlatos ízesítéssel, mint az előbb említett olasz finomság. Ez azonban sokkal egészségesebb verzió, mint a tésztás változat, könnyed, különleges és friss ízekkel teli. 

Kicsit időigényesebb, de tényleg csak egy kicsit, ráadásul ha összehangoljuk a munkafázisokat, akkor valójában tök egyszerű és akár gyors is lehet. Hiszen amíg pirítjuk a húst, addig feltesszük a kelt előfőzni, ha kész, akkor a besamel jön, az is pikk-pakk elkészül, már csak a rétegezés van hátra és egy rövid sütési idő. Ugye, hogy nem egy ördöngösség? :)

Vágjunk is bele!

img_8447.jpg

Hozzávalók: 

  • 1 nagyobb db kínai kel
  • 75 dkg darált sertéshús
  • 8 db paradicsom
  • 0,5 l tej - lm diétában lm tej vagy mag tej
  • 2 ek liszt - gm diétában rizsliszt
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 15 dkg reszelt trappista sajt - lm diétába növényi sajt
  • 1 dl olaj
  • csipet só, őrölt bors

img_8434.jpg

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!

A darált húst az olaj egy részén lepirítjuk, adunk hozzá 2 dl vizet, fűszerezzük és összefőzzük. Közben a kínai kelt leveleire szedjük és forró vízben 2 percig előfőzzük. A besamelt elkészítjük: a maradék olajon megfuttatjuk a lisztet, majd felöntjük tejjel, és csomómentesre keverjük. Fűszerezzük egy csipet sóval, borssal és szerecsendióval. Hagyjuk a lisztet kiforrni, besűrűsödni! Kevergessük folyamatosan, hogy le ne égjen!

Tipp: A besamel mártás készítésénél használjunk habverőt, így biztosan csomómentes lesz!

A paradicsomot szeleteljük fel karikára. Elkezdhetjük a rétegezést. Egy tűzálló tálat olajozzunk ki, majd fektessük le a kínai kel levelek harmadát. Erre halmozzuk a fűszeres darált hús felét. Majd jöhet rá a besamel fele. Majd a kel másik harmada jön, erre rakjuk rá a paradicsom szeleteket, majd a hús másik felét. Tegyük a maradék kínai kel leveleket rá, végül a besamal maradéka, és legvégül a reszelt sajt következik.

img_8442.jpg

Tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 180 fokon addig, amíg a sajt megpirul a tetején. Ez kb. 15-20 perc. Használjunk grill fokozatot! Ne feledjük, hogy már minden elő van főzve, így csak össze kell sülniük és a sajtnak meg kell olvadnia.

Ha ez megvan, akkor el is készült a kicsit különleges, lasagne-ra hasonlító, de annál egészségesebb verzió, ez a csodás rakott kel!

Hagyjuk kicsit kihűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!

img_8437.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henisutneked.blog.hu/api/trackback/id/tr1815163266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása