Akár nevezhetném lasagne-nak is, de mégsem az. Hiszen egy egy jófajta rakott kel, nagyon hasonlatos ízesítéssel, mint az előbb említett olasz finomság. Ez azonban sokkal egészségesebb verzió, mint a tésztás változat, könnyed, különleges és friss ízekkel teli.
Kicsit időigényesebb, de tényleg csak egy kicsit, ráadásul ha összehangoljuk a munkafázisokat, akkor valójában tök egyszerű és akár gyors is lehet. Hiszen amíg pirítjuk a húst, addig feltesszük a kelt előfőzni, ha kész, akkor a besamel jön, az is pikk-pakk elkészül, már csak a rétegezés van hátra és egy rövid sütési idő. Ugye, hogy nem egy ördöngösség? :)
Vágjunk is bele!
Hozzávalók:
- 1 nagyobb db kínai kel
- 75 dkg darált sertéshús
- 8 db paradicsom
- 0,5 l tej - lm diétában lm tej vagy mag tej
- 2 ek liszt - gm diétában rizsliszt
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 15 dkg reszelt trappista sajt - lm diétába növényi sajt
- 1 dl olaj
- csipet só, őrölt bors
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
A darált húst az olaj egy részén lepirítjuk, adunk hozzá 2 dl vizet, fűszerezzük és összefőzzük. Közben a kínai kelt leveleire szedjük és forró vízben 2 percig előfőzzük. A besamelt elkészítjük: a maradék olajon megfuttatjuk a lisztet, majd felöntjük tejjel, és csomómentesre keverjük. Fűszerezzük egy csipet sóval, borssal és szerecsendióval. Hagyjuk a lisztet kiforrni, besűrűsödni! Kevergessük folyamatosan, hogy le ne égjen!
Tipp: A besamel mártás készítésénél használjunk habverőt, így biztosan csomómentes lesz!
A paradicsomot szeleteljük fel karikára. Elkezdhetjük a rétegezést. Egy tűzálló tálat olajozzunk ki, majd fektessük le a kínai kel levelek harmadát. Erre halmozzuk a fűszeres darált hús felét. Majd jöhet rá a besamel fele. Majd a kel másik harmada jön, erre rakjuk rá a paradicsom szeleteket, majd a hús másik felét. Tegyük a maradék kínai kel leveleket rá, végül a besamal maradéka, és legvégül a reszelt sajt következik.
Tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 180 fokon addig, amíg a sajt megpirul a tetején. Ez kb. 15-20 perc. Használjunk grill fokozatot! Ne feledjük, hogy már minden elő van főzve, így csak össze kell sülniük és a sajtnak meg kell olvadnia.
Ha ez megvan, akkor el is készült a kicsit különleges, lasagne-ra hasonlító, de annál egészségesebb verzió, ez a csodás rakott kel!
Hagyjuk kicsit kihűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!