Imádom a mártogatós, a kencés, a krémes, a csodás zöldséges cuccokat. Ilyen ez a cukkinis változat is, amit a sült füstölt tofu hozzáadása tesz még izgalmasabbá. Minden együtt készül, egy edényben, egyszerre. Pillanatok alatt elkészül, minimámális energiát kell belefektetni az elkészítésébe, ugyannakor maximális élvezeti szintet nyújt. Pár érdekes fűszer, egy botmixer és már kész is vagyunk ezzel a hidegen és melegen egyaránt fogyasztható krémmel. Egy kevés görög joghurt még jobban kihozza azt az ízkavalkádot, amitől ez a cukkinikrém más lesz, mint a többi.
Kipróbálásra erősen ajánlott!
- 2-3 zsenge (mag nélküli, un. saláta) cukkini
- 1 fej hagyma
- 25 dkg (1 doboz) füstölt tofu
- 1 tk kurkuma
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1/2 tk római kömény
- 2-3 ek görög joghurt - lm diétában lm joghurt
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítése:
Egy edényben melegítsük fel az olajat és tegyük bele a felkockázott hagymát, majd a cukkinit. A tofut is vágjuk fel kisebb darabokra, majd jöhet a fűszererezés: só, bors, kurkuma, gyömbér, római kömény. Folyamatos keverés mellett főzzük puhára a cukkinit. A tofunak igazából főni nem, de lepirulnia kell! A füstölt tofu igazán különlegessé teszi ezt a krémet.
Ha elkészült, egy botmixerrel pürésítsük az egészet, amíg krémes állaga nem lesz. Legvégül keverjük hozzá a joghurtot, ettől még selymesebbé válik majd.
Tegyük üvegbe, egy kevés olajat öntsük a tetejére és így akár napokig is eláll a hűtőben. Ha azonban nem tudunk ellenállni neki, és szinte azonnal neki akarunk esni, akkor javaslom, hogy pirítósra kenve tegyük. Azzal a legfinomabb. Persze friss bagettel vagy uborka/zeller/paprika hasábokkal sem megvetendő :)
Gyorsan elkészülő pazar kencét kapunk, amit vacsorára, vendégvárásra szívből ajánlok.
Jó étvágyat hozzá!
Posztjaimat megtaláljátok a FaceBook oldalamon, és az Instagramon is!