Indiai gasztrotúra magyarul

Helló Curry!

Puri - gyors lepénykenyér

2019. február 19. - Ági Helló Curry

Indiában annyi féle lepénykenyér van, mint nálunk kovászos. Összetételükben, formájukban, sütési technikájukban is különböznek. Most egy olyan kenyér jön, ami nagyon hasonlít alapanyagaiban és formázásában a csapátihoz, csak nem száraz serpenyőben, hanem olajban kell kisütni. Igen, tudom, nem túl alakbarát. Megéri viszont néha egy kicsit bűnözni, hisz ennek a technikának a használatával izgalmas textúrája lesz kenyerünknek, kívül ropogós ostyaszerű, belül pedig puha és omlós rétegek várnak ránk.

Legfrissebb tartalom mindig az instán--> @hellocurryhun

img_20190219_203300.jpg

Hozzávalók 14 db-hoz:

20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

15 dkg fehér búzaliszt

1 evőkanálnyi vaj

1 kiskanál só

kb. 1,5-2 dl víz

olaj a sütéshez vagy ghee

A liszteket kimérem egy nagy tálba, beleteszem a sót. A vizet is kimérem és kikészítem. A vajat a liszttel elmorzsolgatom majd fokozatosan elkezdem hozzáadni a vizet. Először fél deci kb., majd eldolgozás, jöhet a következő fél deci, megint eldolgozás. A következő adagot már figyelve teszem hozzá, nehogy túl sok legyen. Így adagolgatom, eldolgozom addig, amíg a tészta egy kemény de rugalmas tészta nem lesz. Ne legyen lágy. Ekkor már nem adok hozzá több vizet, hanem alaposan átgyúrom. Letakarom, hogy ki ne száradjon és félreteszem pihenni. Ideális egy fél órás pihenés neki. Előveszem a sütéshez a serpenyőt egy jó ujjnyi olajat beleteszek és kikészítem a gyúródeszkát, nyújtófát és lisztet a nyújtáshoz. Illetve előkészítem a tálat konyhai papírtörlővel, amibe a kész purikat fogom tenni és egy kiszedő kanalat.

Amikor letelt a fél óra, a tésztából kb. zöld diónyi adagokat kicsípek és gombóccá formázok, így lett nekem 14 db. A gombócok felét visszarakom a tálba és letakarom, hogy ne száradjon meg a széle, amíg a többivel dolgozom. Először a 7 db-ot kinyújtom kerekre, 2-3 mm vastagra. Közben felhevítem az olajat, most a maradék 7-et is kinyújtom, feltéve, hogy van még hely, mert az én deszkám ilyenkor már ilyen állapotban van:-)

img_20190219_203522.jpg

Némelyik már nyújtás közben hólyagosodik. Közben felforrósodott az olaj. Beleeresztek az olajba egy lepényt, serceg ezerrel és elkezd felemelkedni a puri az edény aljáról, felülről megnyomkodom kicsit a kiszedőkanállal, ettől felpúposodik, fordítok rajta egyet és a másik oldalát is aranybarnára sütöm. Tök jó játék, lehet kísérletezni, hogy a közepén nyomkodjuk meg és nyomjuk az olaj alá, vagy az oldalainál kezdjük és vezessük a púposodást:-)

Az első után, ha magabiztosak vagytok, nyugodtan lehet egyszerre többet is sütni, amennyiben elfér a serpenyőben.

Fogyasztható zöldségekkel, szabdzsikhoz, currykhez, csatnikhoz. Igazából szerintem szinte minden főételhez illik.

img_20190219_203433.jpg

Szemfülesek észrevehették, hogy itt már 1 db hiányzik. Meg kellett kóstolnunk:-)

Jó munkát hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellocurry.blog.hu/api/trackback/id/tr10014634706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2019.02.21. 10:11:17

Víz meg liszt kisütve?! Ezt ki kell próbálnom!!

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2019.02.21. 10:32:43

@GGy: Ugye? Nemes egyszerűség, néha ez kell:-)

GGy 2019.03.26. 16:08:20

Arról is írhatnál, hogy hogyan lehet egy diónyi gombócot ilyen szép kerekre kinyújtani....én egyszerűen képtelen vagyok. A végeredmény mindenre hasonlít, de körre a legkevésbé :))

Ági Helló Curry · http://hellocurry.blog.hu/ 2019.03.26. 20:46:27

@GGy: Nemrég volt egy posztom a közösségi oldalakon, ahol épp azt ecseteltem, hogy mennyire béna vagyok ebben:-) De gyakorlom minduntalan. Lelapítom kézzel a golyócskát kicsit, igazgatom, megint lapítom és igazgatom és utána állok neki nyújtófával úgy, hogy minden nyújtás után forgatom. És így sem tökéletes, de eddig ez jött be a leginkább.
süti beállítások módosítása