Hajdina félig párolt zöldségekkel, improvizálva
Ahogy nagymamám mondaná, mindent érzésből! – Hehe, hogy utáltam ezt a mondatod, most pedig őt szajkózom sokszor!
Hozzávalók 2-3 fő részére:
egy pohár hajdina ( 2 dl-es pohár jó lesz )
1 db kisebb vagy nagyobb, netán közepes brokkoli
1 db cékla ( tök mindegy mekkora)
1 db zellergumó ( tök mindegy mekkora )
1 szál újhagyma ( de lehet 2 szál is)
1 db vöröshagyma ( nekem nem volt itthon, úgyhogy póréhagymát használtam)
2 db közepes répa ( semmi gond, ha 2 db nagyot teszel bele )
1 db fehérrépa ( de tehetsz belőle kettőt is, de el is hagyhatod, ahogy jólesik )
1-2 db paradicsom
kb egy-két kanál kókuszolaj, vagy olívaolaj
zellerlevél, vagy bármi zöldség friss levele ( én a retek zöldjét is használtam ma )
4 gerezd fokhagyma ( de jó 2-3 gerezd is )
parajdi sót használok ( a tengeri sót már nem, mert sikerült az emberiségnek annyi szemetet termelnie, hogy a sok műanyag és szemét már beledolgozódik a tengeri sóba (és a tengerben élő állatok gyomrába) is )
Hajdina elkészítése:
Kétszeres mennyiségű vízben kb 20-25 perc alatt lassú-közepes hőfokon főzd meg a hajdinát. Picit sózd meg, takard le főzés közben.
Zöldségek elkészítése:
- Rakj egy-két kanál kókuszolajat (vagy olívaolajat) a serpenyőbe, és picit melegítsd meg.
- Közben vágd föl a hagymákat és tedd a serpenyőbe. Üvegesre párold meg ( amíg a vöröshagyma kicsit áttetszővé nem válik). Ha nem tudod milyen az, hogy üvegessé válik, akkor kb. 5-7 percet várj és eközben….
- Hámozd meg, mosd meg, vagdald föl az összes zöldséget.
- Rakd bele a serpenyőbe a zöldségeket, kavard össze a hagymával, sózd meg ízlésed szerint, rakjál rá fedőt és párold meg ( amíg puha nem lesz).
- Miközben párolódik a zöldség, aprítsd föl a zellerlevelet majd keverd bele a megpárolt zöldségbe.
Megjegyzés: én szeretem, ha a zöldségek még kicsit ropogósak, ez is ízlés dolga.
Jó étvágyat! Máris tettél valamit a jobblétedért, az egészségedért!