Művészet a tányéron- GastroArt séta Szentendrén

Ha eddig 500-szor nem jártam Szentendrén életem során, akkor egyszer sem. És ez a kis művész város mindig tud újat mutatni! A Szentendrei Kulturális Központ szervezésében megrendezett XIV. Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál kifejezetten alkalmas volt arra, hogy még jobban megismerjem és megszeressem ezt a bájos települést. Gasztroblogger révén pedig nem meglepő, hogy felcsillant a szemem a GastroArt séta hallatán.....

29_muveszetek_volgye_masolata.png

Idén 11 szentendrei étterem és cukrászda vállalkozott arra, hogy szentendrei művészekkel összefogásban olyan ételkreációkat készítsen el, melyek csak és kizárólag a rendezvény hétvégéjén érhetőek el a kínálatukban. A művészet tehát a tányérokon is megjelent. A belső kulisszatitkok iránt érdeklődőknek vasárnap egy Gaszto-Art sétát is szerveztek. A gasztro túrán végig kóstoltuk öt helyi étterem és cukrászda kimondottan a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválra készített ételkülönlegességeit.  

Szentendre macskaköves kacskaringós romantikus utcáin sétálva átélhetjük, hogy itt a művészet tényleg mindenütt jelen van. Szentendre a művészetek városa, a Fesztivál pedig idén a több száz program és helyszín mellett számos igazán különleges újdonsággal is várta az ide látogatókat. Betérhettünk udvarokba, boltokba, éttermekbe és cukrászdákba is, ahol a helyiekre jellemző vendégszeretet biztosította, hogy kellemes élményekkel térjünk majd haza. A napsütötte nyár végi hétvégén sokan voltak kíváncsiak a színes programokra, például a jótékonysági gumikacsa-versenyre, vagy a koncertekre.  

szentendre_ejjel_napal_gasztroart_seta_4.png

A gasztronómia mindig is fontos szerepet töltött be az emberek életében, többek között azért is, mert erős közösségépítő hatása van. A turizmus szempontjából a gasztronómia és a vendéglátás együttese a mai napig az egyik legjelentősebb ágazatnak számít. Így nem meglepő, hogy a Gaszto Art túra létszáma is hamar betelt, szóval, ha jövőre szeretnél részt venni rajta, regisztrálj időben! A vezetőnk a sétán Kovács Kriszta volt, aki a szentendrei Ínyencház Főzőiskola tulajdonosa. Nála jobb és hitelesebb kísérőt nehezen tudtam volna elképzelni.

Végig a séta során érdekes és különleges háttér információkat osztott meg velünk Szentendréről, az éttermekről és cukrászdákról, a művészekről és shéfekről akik az ételt megalkották. A különleges összetevőkről és természetesen magáról a gusztusos és finom egyedi fogásokról is. A vendéglátó egységek művészei, a szakácsok és cukrászok helyi művészekkel karöltve, közösen alkottak valami művészit, ami tényleg nagyon egyedivé tette ezt a programot.
szentendre_ejjel_napal_gasztroart_seta_11.png

Miközben az 5 helyszínen, az 5 kedves-lelkes vendéglátóhely jóvoltából kóstolgattuk az ételkülönlegességeket sokat mesélt nekünk például a szentendrei rózsa történetéről, vagy, hogy miért egészséges az áfonya és a dió. Meghallgathattuk a közkedvelt görög sajt, a feta legendáját, valamint, hogy hogyan készül és mire használható a mascarpone.

1. SWEET DREAMS - Szentendre Rózsája torta

Szentendre az 1940-50-es évek környékén a Rózsa-kertészeteiről és kb. 150 évvel ezelőtt pedig a bortermelő vidékeiről volt híres. Ezeket az emlékeket szeretné a Tourinform Iroda visszahozni, a rózsa brandre épülő termékekkel. Innen jött az ötlet az ország tortájára történő pályázással is. A helyi cukrászdák közül a Sweet Dreams-el született meg a közös alkotás, a Szentendre Rózsája torta. Mandula liszt, továbbá rózsakivonat és vele leginkább harmonizáló málna valamint a Szentendrén újra feltámasztott bortermelésből (Kőhegybor) származó rozé borból készült zselé az alapanyagai.

2. LOLA CUKRÁSZDA - „Hullámos ház” 

Vadász Bence Ybl díjas építész, Építészeti Tanszéken külső konzulens, és egyben író, és nem utolsósorban a Lola cukrászda törzsvendége. Fűszeres diós lapok áfonyával és vaníliás krémmel töltve, Által Gábor cukrászmester és Vadász Bence építész, író találkozása ez a cukrászati alkotás. Eredetije Vadász Bence egyik építészeti alkotása, amely a nemrég átadott Meininger hotel, amelyről Bence még verset is írt.

3. KEDVES KÁVÉZÓ BISZTRÓ- Kolibri saláta 

- Görög sült sajt saláta áfonyával. Szurdi Éva keramikus a” Kapolcska” létrehozója. (Férje, Márta István a Kapolcsi Művészetek Völgyének szülőatyja). Szívügye a gyermekek művészi világának bővítése. Egyik kedvenc helye Szentendre. A szentendrei főtéri boltjában megelevenednek kerámiában a „főtéri cicák” is. Szurdi Éva legkedvesebb madara a Kolibri. A Kedves Kávézó tulajdonosa Ludányi József és Éva közös alkotása a Kolibri saláta. Józsefnek is helyi lakosként szívügye Szentendre és a Kedves Kávézó Bisztró egy igazán központi hely, nemcsak a hely adottságai miatt, hanem a mindig frissen készített, ínycsiklandó ételek és a mindig kedves kiszolgálás végett is.

4. HÉ! DODÓ KULTCAFÉ- Dodó szörny 

Krizbai Gergely „Krizbo” grafikus művész és Tóth Attila szakács közös alkotása Koltai Andrea tulajdonos irodalmi kávéházában, a Hé’ Dodóban a könyvek között szól a jazz és blues, kamara előadások, beszélgetések írókkal, művészekkel. A Dodó szörny - ijesztően finom desszertkülönlegesség - Mascarponés- citromkrémes piskótagombócok málnaöntettel, citromszeletekkel díszítve.

5. DALMÁT SZAMÁR BISZTRÓ

 „Ízleld meg a gasztronómiát és élvezd” Egy tányéron egy menüsor válogatás, amit Lénárt Gábor séf gondos munkájának köszönhetjük.

  • előétel kacsamájrózsa sós keksszel rétegezve,
  • főétel bükkfán füstölt marhabélszín barnamártással és
  • a desszert karamellás panna cotta.

A Dalmát Bisztró a történelmi belvárosban, a legszebb kilátótól pár lépésnyire, családias hangulatban, havonta megújuló kiállításokkal várja vendégeit. A menüsor alapjául Kasza Katica képzőművész egyik kiállított képe szolgált, amelynek hangulata, képi elemei és színvilága elindították a séf fantáziáját, és ezek visszaköszönnek az ízletes menüsorban, mint például a főételben a füstös íz és a fotón látható cigarettafüst.

Ha idén lemaradtál, jövőre semmiképpen se hagyd majd ki! Innen tájékozódhatsz: https://szentendreprogram.hu/

szentendre_ejjel_napal_gasztroart_seta_10_1.png

Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.

M 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrotherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr6615092340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kövess Facebookon is!

gastrotherapy

Miskey Melinda vagyok, gasztroblogger, gasztro tartalomgyártó. Mottóm: Élvezettel készíteni, élvezettel enni! Sütök, főzök, kipróbálok, kísérletezek, tesztelek, utazom, eszem, szervezek, fotózok és írok. Nemcsak ízeket kevergetek szívvel-lélekkel, hanem közösséget is. Igyekszem felkavarni az állóvizet, odavonzani az embereket a sütés és főzés öröme, az étkezés szeretete köré. A gasztronómia világa olyan, mint egy csodálatos sziget, fedezzük fel együtt rejtett kincseit!

süti beállítások módosítása