Erről mindig a Padlás jut eszembe, dudorásztam is masszívan az ominózus dalt, miközben elpepecseltem a gombócokkal, mert ez a kaja nincs még 10 perc alatt, de évente egyszer legalább meg kell csinálni, ősszel.
Én ezúttal nem a klasszik receptet hozom, hanem egy egészségtudatosabb verziót, megjegyezném hogy így is baromi finom, csak büntetlenül lehet enni, mondjuk én egyszerre háromnál többet nem tudtam betolni, pedig igyekeztem:)
Hozzávalók:
- 300 g Szafi univerzális, hajdinamentes lisztkeverék
- 60 g eritrit
- 5g só
- 350g víz
Ezeket összegyúrom és hagyom pihenni 10 percet, ebből lesz a tésztám.
Töltelékhez: gombóconként egy negyed/fél szilva (attól függ, mekkora gombócokat akarsz) + eritrit + fahéj ízlés szerint
Forgatáshoz: gluténmentes zsemlemorzsa és egy kevés étolaj
Szóval lisztes felületen összegyúrtam a tésztát, majd pihentettem. Utána lisztes felületen kinyújtottam, köröket szaggattam belőle, amiket kicsit megnyújtottam, majd megszórtam a közepüket fahéjjal, eritrittel, beletettem a szilva negyedet/felet, majd gombóccá gyúrtam, úgy hogy ne legyen rajta sehol lyuk. A gombócokkal elpepecseltem, de szép formásak lettek.
Közben feltettem egy fazékban vizet forrni, enyhét megsóztam. Mikor elkezdett forrni, beletettem a gombócokat (két részletben), levettem a tűzhelyet közepes fokozatra és 5 percig főztem őket, amúgy feljöttek szépen a víz tetejére és nem estek szét.
Utána 3 percre hideg vízbe tettem a gombócokat, közben zsemlemorzsát pirítottam olajon, hozzákevertem egy kis fahéjat és eritritet pluszban, majd ebben meghempergettem a kihűlt gombócokat.
Ha tovább akarjuk tetézni az élményt, tálalásnál lehet mellé kanalazni egy kis szilvalekvárt is :)