Ígéretemhez híven ez alkalommal elhoztam Neked a mimóza leves receptjét. Mindkét (az előző részben közzétett póréhagymaleves a másik) változat olyannyira kalandos az ízlelőbimbóknak, hogy aligha fogod rabságnak vagy kényszernek tekinteni, főleg ha ezek az ízek újak a számodra. Vesd bátran papírra az első benyomásaidat annak a naplónak a végén, amelybe az elmúlt 3 héten jegyzeteltél. Ha a napló vezetésben örömödet leled, ne restelld lejegyezni a gasztronómiai élményeidet sem! Ne feledd, a profik is ezt csinálják!          

Mimóza leves

Hozzávalók egy személynek egy hétvégére:

1 fej saláta

25 dkg sárgarépa

25 dkg gumós zeller

25 dkg paszternák

25 dkg póréhagyma

25 dkg karfiol

½ csésze (2,5 dl) apróra vágott petrezselyem

2 db kemény tojás, apró kockákra vágva

mimoza_leves_hozzavalok_1.jpg

Elkészítés:

1. Mosd meg és vágd nem túl apró darabokra az összes zöldséget, és a karfiol valamint a petrezselyem kivételével tedd fazékba.

2. Önts rá vizet, forrald föl, és fedő nélkül, kis lángon főzd 40 percig.

3. Add hozzá a karfiolt és főzd még 15 percig.

4. A megfőtt zöldségeket robotgéppel pépesítsd.

5. Tedd tálba, a tetejét szórd meg petrezselyemmel és az apró kockákra vágott kemény tojással.

   Egyél egy csészényit (ízlés szerinti hőmérsékletre melegítve) minden három órában szombaton és vasárnap, egésze estig, amikor ehetsz egy kis darab (12-18 dkg) húst vagy halat, két párolt zöldséget csipetnyi vajjal vagy olívaolajjal és egy gyümölcsöt. Mireille (A francia nők miért nem híznak – A boldog táplálkozás titkai c. könyv szerzője) szerint ez kevésbé folyékony és kevésbé varázslatos, mint a póréhagymaleves, de azért hatásos és ízletes alternatíva.

mimoza_leves.jpg

   Megjegyzéseim, észrevételeim a recept kapcsán:

   Megfőztem a levest, hogy be tudjak számolni Neked a tapasztalataimról, és mert nagyon kíváncsi voltam a fűszerek nélküli zöldségleves ízére. Ahogy a fotón is látszik, salátát nem tettem bele, nem tudtam legyőzni az idegenkedésemet a gondolattól, valamint paszternák helyett sima petrezselyemgyökér került bele, mivel pont nem volt a zöldséges osztályon.

   Amikor a férjem meglátta a botmixert a kezemben, azonnal kikötötte, hogy ne pürésítsem mindet, mert ő szeretné komótosan elcsócsálni a zöldségdarabokat és egyesével kiélvezni az ízüket. Így is lett. Én leturmixolva ettem, jó sűrűre sikerült, ezek szerint nem tettem alá elég vizet, de sebaj. Nagyon kellemes tapasztalattal lettünk gazdagabbak: a zöldségek természetes, édeskés íze üdítő volt a naponta elfogyasztott sok mesterséges aromát, ízfokozót tartalmazó, sós, fűszeres ételek után. Ezért az élményért akkor is érdemes megfőznöd ezt a levest, ha a célod nem a fogyás. A főtt tojás – bár furának tűnhet - nagyon jól áll ennek a levesnek. Kb. egy fél tojásnyit szórtam egy tányérnyi lé tetejére.

Amíg a póréhagyma fő, tedd föl magadnak az alábbi néhány kérdést.

Miért csinálom?

   Mert attól félek, hogy a férjem vagy a barátnőm, ne adj isten mindkettő kövérnek tart? Mert nem férek bele a ruháimba? Mert utálok tükörbe nézni? A legtöbb fogyókúra mögött félelem vagy önutálat áll. Ám ezek az érzelmek távol állnak a francia nőktől. Ahhoz, hogy komolyan tudd venni az átalakítást, komolyan kell venned az örömöket és az egyéni boldogságot, mint célt is. Gondolom te is érzed az ellentmondást. Rossz evési és ivási szokásainknak túlnyomó része gondatlanságból fakad: nem figyelünk a valódi szükségleteinkre és örömeinkre. Észre sem vesszük, hogy mit eszünk, nem figyelünk az ízekre - tulajdonképpen nem élvezzük az evést. Nem gondolunk rá és túlzásba visszük.

sulyfolosleg.jpg

   Feleségként, anyaként vagy dolgozó nőként veled is előfordult már, hogy elhanyagoltad a kedvteléseidet, az örömöket, sőt, mindezt önzésnek gondoltad? Velem igen. De rájöttem, hogy semmi nemes vagy nagyvonalú nincs abban, ha nem merem vagy nem tudom élvezni az életem. És nemcsak a kilók jönnek óhatatlanul, még a házisárkány is egyre gyakrabban tör elő belőlem. Ne feledd tehát, a szeretteidnek és magadnak tartozol annyival, hogy ismered és élvezed az örömeidet. És mivel mindannyiunknak más az ízlése és az anyagcseréje, oda kell figyelned saját magadra, arra, hogy mi jó neked. Csak így tudod kialakítani a saját rendszeredet és értékrendedet. Ez az életre szóló elhatározás egészséges és nyugodt életet ígér.

Mi folyik itt?

   Gondolkozz el azon, vajon miért rakódtak rád a többlet kilók. A korod miatt? Munkahelyi vagy családi gondok miatt? Netán a magány az oka? Netán a divat? (Nehéz elhinni, de vannak, akik éppen akkor híznak meg, amikor a divat nagyon is ellen szól!) Most született gyermeked? Leszoktál a dohányzásról? Folyton éhes vagy? Valami baj ért? Szomorú vagy? Másféle stressz nyomaszt? Lehetetlen felsorolni a szellemi és fizikai problémák összes kombinációját.

   Ha úgy véled, a belső egyensúlyodat egy súlyosabb trauma billentette ki, segítségre lehet szükséged – ez esetben kérj segítséget. De ha nem, valószínűleg te is könnyen meg tudod határozni az okot. Ha helytelen étkezési szokásaiddal valamilyen problémát kompenzálsz, tedd a francia nők változatos és egészséges menüjavaslataival. (Receptek az elkövetkező posztokban.) Ha nikotinfüggőségedet chipsre cserélted, eljött az idő egyéb alternatívákat mérlegelni.

   A következő részben továbblépünk és megtervezzük az előtted álló 3 hónap átalakítási programját. Meghatározzuk és újfent fontolóra vesszük legveszélyesebb ellenségeidet. Néhányat bizony el kell majd hagynod, másokat elég csökkenteni. Tartsd szem előtt, hogy a megfelelő kezelési mód egyéni szükségleteinktől függ.

   Most pedig irány a konyha, készítsd el ezt a zamatos zöldséglevest és tárd fel a plusz kilók kiváltó okát. Ezzel is közelebb kerülsz a megoldáshoz. Szép napokat kívánok!

 

Címkék: boldog táplálkozás kiegyensúlyozott táplálkozás mimóza leves recept szenvedésmentes fogyókúra

A bejegyzés trackback címe:

https://frankogasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr6716452866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása