FerMentor Blog

FerMentor Blog

Snidlinges-kapros savanyú káposzta

2018. november 19. - Király Ágnes

Ha már unod a klasszikus savanyú káposztát, akkor készítsd el ezt a pofonegyszerű, zöld verziót!kapros_kaposzta_kozeli_logo.jpg

Hozzávalók egy 720 ml-es befőttes üveghez:

kb. 500 g káposzta (lehet fejes-, vagy kelkáposzta, sőt kínai kel is), csíkokra vágva vagy gyalulva
1 csokor friss snidling vagy 2 tk snidlingpor
1 csokor friss kapor vagy 2 tk szárított kaporlevél
4-5 gerezd fokhagyma, szeletelve
1/2 ek só

Egyéb fűszerkombináció, amivel megbolondíthatod:
0,5 tk fehérbors + 0,5 tk köménymag, vagy
1 tk borsikafű + 1 tk turbolya

kapros_kaposzta_logo.jpg

Elkészítés:

A felszeletelt/legyalult káposztát egy nagy tálban összekeverjük a fűszerekkel és a sóval, majd kézzel alaposan összedolgozzuk. Addig nyomkodjuk és masszírozzuk, amíg a káposzta bőséges levet nem ereszt.

Ekkor a keveréket egy nagyobb befőttes üvegbe tesszük, alaposan lenyomkodjuk, leszorítjuk és a saját levével feltöltjük (a tető alatt hagyjunk 1,5-2 cm-nyi üres helyet). Figyeljünk rá, hogy a lé minden zöldségdarabot ellepjen, ha szükséges, töltsünk rá egy kevés forralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött vizet is!

Az üvegre szorosan zárjuk rá a tetejét, majd állítsuk egy tálcára vagy mélyebb tálba, és tegyük 18-22°C-os, közvetlen napfénytől védett helyre.

kapros_kaposzta_uveg_logo.jpg

Érlelés:

Az érés első pár napjában a befőttes üveg teteje alól némi lé ugyan kiszökhet, de ettől ne ijedj meg! Amint ez az intenzívebb erjedési szakasz lezárul, az savanyúságot fel is bonthatod. Ha később fogyasztanád, tedd sötét, hűvösebb helyre (kamrapolcra vagy spájzba), és nyugodtan felejtkezz el róla akár hónapokra is!

Jó étvágyat hozzá! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fermentor.blog.hu/api/trackback/id/tr5014381006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása