Nagyban dúl a medvehagyma szezon, így ideje volt alkotni valamit ebből az igazán vitamindús növényből. Hogy kicsit lassítsam a felszívódását, teljes kiőrlésű lisztet is használtam a tésztájába. Ennek az lett az eredménye, hogy 3 darab elfogyasztása és egy pohár víz után többet már nem tudtam belőle enni! :D
Íme a lista, mire lesz szükséged:
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 25 dkg fehér liszt
- 25 dkg kókuszzsír/ vagy vaj (+ tészta megkenéséhez, hogy leveles legyen)
- 1 db tojás
- 20 dkg tejföl
- 0,5 dl tej ( én növényi tejet használtam)
- 1 csipet cukor (hogy az élesztő megkeljen)
- 3 dkg élesztő
- 1 csokor medvehagyma
- kb. 5 dkg tökmag
A felmelegített, langyos tejben felfuttatjuk, pici cukorral az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a zsiradékot, majd a sót, tejfölt, tojást és végül a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk az alapanyagokat és bedagasztjuk a tésztát. Hideg helyen/hűtőben minimum fél órát pihentessük.
A tésztát kinyújtjuk körülbelül 3 mm vastagságúra és megkenjük olvasztott kókuszzsírral vagy vajjal (én itt most vajat használtam a levelesség eléréséhez, de kókuszzsírral is csináltam már ugyanígy, és szépen működik).
Majd megszórjuk az apróra vágott medvehagymával és a megpirított tökmaggal.
Következik a hajtogatás, ami eredményeképpen leveles lesz a tésztánk. Először félbe hajtjuk fentről, lefelé, majd pedig balról a tészta feléig, majd jobbról balra. A köztes hajtásoknál pedig ugyanígy végezzük el a kenés+hajtás párost. Pihentessük újabb 30 percet, majd nyújtsuk ki és vágjuk fel egyenlő kis kockákra. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sül.