Táplálkozási útvesztők
Eligazodási próbálkozás a makrobiotukus táplálkozásban

 

Valahol azt olvastam, hogy a makrobiotikus táplálkozás és a stresszmentes élet nagyban hatással lehet az endometriózissal küzdő párok esetében a babavállalásra váró idő felgyorsítására.

Igyekeztem utánajárni ennek a táplálkozási módnak.

Hosszú életnek lehetne lefordítani ezt a görög szóösszetételt. Nem meglepő, hogy a helyes táplálkozás, az egészséges életmód kihatással van az életminőségünkre és ezzel együtt a hosszú, boldog életünket is meg tudjuk vele alapozni. Sok elmélet létezik, amik között nehéz kiigazodni, számos tanácsadó kínál egyénre szabott étrendet, de gyakran az interneten nézünk utána a legújabb trendeknek. Én annak vagyok a híve, hogy ismerjük meg a lehetőségeket és a saját testünk jelzéseit figyelve alkalmazzuk az egyes elméletekből azt, ami számunkra a legjobban beválik.

 

A makrobiotikus táplálkozás hívei számára a gabonák, zöldségek (kimondottan az idényzöldségek), halak, szójafélék és a tofu fogyasztása megengedett, de tiltólistás a kenyér, a hús és mindenféle tejtermék, valamint a finomított, tartósított élelmiszer. Az eddigi tapasztalataim szerint a szója és a tofu kerülendő azok számra, akiket endometriózissal diagnosztizáltak.

Az ötféle alapíznek (keserű, savanyú, édes, csípős és sós), valamint az ötféle alapszínnek (zöld, piros, sárga, fehér és fekete) harmóniában kell lenniük egymással, amire elég nehéz lehet figyelni kezdő konyhaművészként. Az ételeket jól meg kell rágni, ugyanis az emésztés már a szájban megkezdődik. A fogak felaprítják az ételt, a nyál enzimtartalma beindítja az emésztési folyamatot. A megrágott falatot a nyelőcső vezeti a gyomorba. Megfelelően megrágott és nyállal előemésztett ételre van szüksége az emésztőrendszernek.

Ami az endometriózisosokak illeti, számunkra is fontos, hogy minden étkezés alkalmával együnk zöldséget, de én a főzési eljárásokban eddig nem hallottam kevésbé ajánlottat. A makrobiotikusok a zöldségeket általában párolva, ritkábban hidegen sajtolt olajban sütve fogyasztják. Sajnos a burgonya, paprika és paradicsom nem javasolt számukra. Ami fogyasztható például: petrezselyem, újhagyma, kel zöldje, tök, brokkoli, káposzta, karalábé, hagyma, shitake gomba, zöldborsó, articsóka.

 

Egyre jobban elmélyedve ebben a számomra új irányzat elméletében azt látom, hogy nem akarok beleveszni még egy szabad-nem szabad kérdéskörbe, épp elég számomra arra figyelni, hogy endometriózissal élőként mit kell elhagyjak az étrendemből. Ami viszont megerősítésként szolgál, hogy az idényzöldségeket fogom továbbra is előnyben részesíteni. Hajrá helyi termelők!

 

Kapcsolódó korábbi bejegyzéseim:

Shitake gombáról: https://endometriozishittelesetellel.blog.hu/2020/11/16/a_honap_felfedezettje_a_shiitake_gomba

 

Egészséges ebédötlet: https://endometriozishittelesetellel.blog.hu/2020/10/23/ebedeljunk_egeszsegesen

 

Fotó: 123rf.com

A bejegyzés trackback címe:

https://endometriozishittelesetellel.blog.hu/api/trackback/id/tr816318098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hit Endometriózis Gasztrónómia

Friss topikok

süti beállítások módosítása
HitEndometriózisGasztronómia