Pöttyök - falatok - adagok

Pöttyök - falatok - adagok

Születésnapi borjúvelő - Ételműhely

2021. szeptember 24. - Emma Asszony

Ismeritek a lakáséttermeket? Kubában például mindennaposak. Sőt ha a karibi országba látogatsz, és jót akarsz enni, (és szerencséd is van) akkor csakis az ott szinte hétköznapinak számító lakáséttermekben eszel. Milyen ez? Mintha a haverod látna vendégül, miközben ott vagy az ételek elkészítésének utolsó fázisánál. Ha például vendégségbe megyünk Cs. barátunkhoz, mindig úgy érzem, hogy egy titkos, mások által nem ismert étteremben vagyunk. Élvezettel beszél a főzésről, az alapanyagok beszerzéséről, nem titkolja a recepteket, a konyhai fortélyokat és a szemünk láttára dob össze látványos és finom falatokat.

Nos ugyanilyen érzés kimenni Újpestre és beülni Hack Barnabásékhoz az Ételműhelybe.

G és én már kétszer is jártunk itt, a tavaly januárban - precovid - megnyitott étteremben. Most pedig különleges alkalom volt. Születésnapi vacsora. H., az ünnepelt - aki soha nem volt egy “húslevesrántotthús” gyerek - 14 éves korára már igazi kis gourmet lett. Ő a barátnőm lánya. És bizony erre a jeles alkalomra valami különleges dukált.

Hatan érkeztünk, 4 felnőtt, az előbb említett kis hölgy és a húga, aki nővéréhez hasonlóan már ínyenc a javából.

A helyet ne étteremnek képzeljétek el, hanem inkább egy hálószoba nélküli lakásnak. Van nappali, étkező és konyha. Barnabás és kolléganője már vártak ránk. Előbbi készítette az ételeket a terem egyik végében, utóbbi pedig felszolgált.

Biztos voltam benne, hogy itt nem kell aggódnom, hogy a felszolgáló esetleg elfeledkezik rólunk, főleg ha szerencsénk van és nem lesz más vendég. Szerencsénk volt. Minden tekintetben.

Az Ételműhelyben három-, négy- vagy ötfogásos degusztációs menü van, opcionálisan kérhető bor vagy juice párosítással. Korábbi tapasztalataink alapján tudtuk, hogy pont elég lesz nekünk három fogás is, kiegészítve az üdvözlő- és búcsúfalatokkal és a házi kovászos kenyérrel.

Az amuse bouche - ami szó szerinti fordításban "a száj szórakoztatója" - borjúvelő volt hagymalekvárral és savanyított retekkel.Tökéletes kezdet volt ez a falatnyi alkotás, pont ahogy a nagy(konyha)könyvben is meg van írva. Felkészített minket a ránk váró kulináris kalandra, ami rögtön a következő rövid párbeszéddel folytatódott.

H: (elégedetten hátradőlve) Ez nagyon finom volt.
Én: (G. felé fordulva) Neked is ízlett az agyvelő?
H: (elkerekedett szemmel) Agyvelő? Vicceltek?
Én: (kíváncsian) Ízlett?
H: Nagyon
Én: Hát, akkor most már szereted az agyvelőt.

1632376829258.jpg

Mindenki jót derült ezen, így az apró fogás nem csak az ízlelőbimbóinkat szórakoztatta.

Gyakorlati tanács ha erre jártok: az itt kínált a kovászos kenyeret mindenképpen meg kell kóstolni, de óvatosan és visszafogottan, mert annyira finom és roppanós, hogy ha nem figyelsz, már jól is laktál!

Megérkezett az első fogás, a kukorica krémleves. A lé külön kancsóban érkezett, és előttünk öntötték körbe a tányér közepén lévő füstölt libamell, bébikukorica és savanyított rókagomba szigetet. Már az első falat után éreztem, hogy erős verseny lesz a menüsor résztvevői között, és ez a leves bizony esélyes az első helyre.

kukoricaleves.jpg

A főétel elkészítését az egész asztaltársaság figyelemmel kísérte. Láthattuk és hallhattuk a műhelytitkokat. A felnőtteknek marhabélszín, a lányoknak kacsamell készült, amiket Barnabás már előre szuvidált és előttünk sütött rózsaszínre. Köretnek rétegzett burgonyát és selymes tejszínes krumplipürét kínált párolt brokkolival, majd pecsenyelével tette tökéletessé az összhangot a tányéron. Az ajánlott bükki vörösbor (Gallay Genus) telitalálat volt a hús mellé.img_20210908_201346.jpg

Aztán egy meglepetés tüzijátékos brownie érkezett a 14 évesnek, nehogy elfelejtsük, hogy ez mégis csak egy szülinapi buli. A citrom, túró, mandula fantázianévre hallgató könnyed, nyáridéző desszertre olyan gyorsan vetettük rá magunkat, hogy még lefényképezni is elfelejtettük.

A végére pontosan annyira laktunk jól, hogy a zárófalatnak hozott mézes csokoládékocka még éppen belénk férjen.

 

Az első és legfontosabb az, hogy mivel a desszertet is látnotok (és kóstolnotok) kell, menjetek el gyorsan Újpestre és egyétek végig legalább a 3 fogásos őszi menüt.

A második az, hogy Barnabásék vállalkozása bizony egy hazai sikertörténet az elmúlt másfél évben. Hiszen közvetlenül a világjárvány berobbanása előtt nyitották meg éttermüket, ami nem csak, hogy túlélte a bezárásokat, hanem még egy testvérétteremmel is bővült. Ez a szomszédban megnyitott Ételműhely Gourmet Kantin és Bár, ínycsiklandó á la carte ételekkel és heti menüvel. A IV. kerületi Szent István tér nemcsak, hogy felkerült az én budapesti éttermi térképemre, de ha így halad hamarosan egy igazi külvárosi gasztroközponttá válik.

Végezetül, mint már említettem, korábban is jártunk itt, és mindegyik alkalommal érezhető volt a változás. Külön kiemelném az ételeket felszolgáló hölgyet, aki a legutóbbi ittlétünk óta még magabiztosabban és profibban szolgálta fel az ételeket, italokat.

Ja és, hogy melyik fogás nyerte a versenyt? Nálam természetesen a leves. De döntsétek el Ti! Szóval csak magamat tudom ismételni: menjetek el gyorsan Újpestre!

2021.09.08.

A bejegyzés trackback címe:

https://emma-asszony.blog.hu/api/trackback/id/tr3016699160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.12.09. 19:28:17

Tiszteletem

Én úgy tudom, hogy a BSE (kergemarha kór) óta a kérődzők agya, feje azonnal hulladék, csak a sertés agyvelő hozható forgalomba. (marha,kecske, juh) Javítsanak ki és mondják meg hol lehet borjúvelőt venni, mert már nagyon vágyom rá!

Emma Asszony 2021.12.17. 17:33:47

@Walter_Dornberger: Megkérdeztem az éttermet a borjúvelőről. A Metroban vették :-)
Remélem, hogy Önnek is sikerül venni, jó étvágyat kívánok hozzá!
süti beállítások módosítása