Házi falafel

A Közel-Kelet legmenőbb street foodja

"Jó falafelt sütni nem könnyű dolog, de nem is olyan nehéz." Ezt valahol olvastam és tényleg így van. 

Berlinben szerettem meg a falafelt, így jött az ötlet hogy talán házilag is meg lehet próbálni elkészíteni. A falafel a Közel-Kelet jellegzetes street foodja. Nagyon finom csicseriborsóból készült golyók, amit nem csak a török és arab büfék kínálatában érdemes kipróbálni!

Hozzávalók: 
- 25 dkg csicseriborsó (üveges,konzerv)
- 1 fej lila hagyma
- 1/4 bögre petrezselyem
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 2 tk őrölt római kömény
- 1 tk só
- 1 tk őrölt bors
- kb. 1 bögre zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez

A tálaláshoz:
- pita
- saláta (lehet bármilyen)
- humusz, tahini - lehet házi vagy bolti is

Elkészítés:
Egy aprítógépbe tesszük az átöblített és lecsepegett csicseriborsót, az aprított hagymát, a petrezselyemet, a fokhagymát, a citromlevet és a fűszereket. Addig pépesítjük, amíg az egész összeáll és egy nedves masszát kapunk. Arra kell vigyázni hogy ne aprítsuk túl a hozzávalókat!

Ezt a masszát egy nagyobb keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és összekeverjük. Majd mehet a hűtőbe 1-2 órára. Ez a lépés fontos mert különben szétesik a sütés közben! A hűtőből kivéve a masszából golyókat, korongokat fozmázunk, amennyi kijön belőle.

Majd nagy lángon, bő olajban 3 perc alatt ropógósra sütjük a falafelgolyókat vagy korongokat. Szalvétára szedjük őket, majd pitában vagy tányéron salátával, humusszal, tahinivel vagy valami szósszal tálaljuk.

Amire figyelni kell:
- az olaj forró legyen
- érdemes hűtőbe tenni sütés előtt
- nem konzerv csicseriborsóval állítólag könnyebb dolgozni
- lehet sütőben is sütni, 20-25 perc, és érdemes megfordítani őket félidőnél

Szerintem nem olyan könnyű elkészíteni, de megéri próbálkozni vele!