A túró az egyik legfrankóbb alapanyag a konyhában, mert olcsó, fehérjedús, és rengeteg mindenhez felhasználható. A legtöbb ember valamilyen édességben tudja elképzelni a túrót, a sós verzió általában kimerül a túrós tésztában és a körözöttben. Pedig a túrógombóc is isteni sósan.
Természetesen a túrógombóc attól sós vagy édes, hogy mit pakolunk rá, mivel az alap gombóc lényegében ugyanaz.
Hozzávalók (16 db):
- 450 g zsíros tehéntúró (de legalább félzsíros)
- 70 g búzadara
- 2 M-es tojás
- 1 kis tk só
- kb. 18-20 db Korpovit keksz
- kis darabkva vaj (vagy 2 ek étolaj)
- tejföl
Elkészítés:
A túrót törjük át villával egy tálban, adjuk hozzá a sót, a tojásokat és a búzadarát, majd keverjünk egy homogén masszát. Ahhoz, hogy a gombócok ne essenek szét később, muszáj a masszát egy órán át a hűtőben pihentetni, ezalatt megdagad a búzadara benne.
Ha letelt az egy óra, tegyünk fel enyhén sós vizet melegedni gyöngyözésig (nem szabad lobognia). Ezalatt formázzuk meg a gombócokat, és törjük össze a kekszet. Akárcsak a zsemlemorzsát, a kekszet is pirítsuk meg picit a vajon, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
A gombócokat, ha feljöttek a víz tetejére, pár percig főzzük még, majd szedjük ki, és hempergessük meg a kekszmorzsában.
Mehet rá a tejföl, és kész is! Nagyon finom, könnyű uzsonna vagy vacsora, alig van vele munka, és gyorsan elkészül.
Gombócra fel! :)