Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Ropogósra sült, citromos pisztráng majonézzel és zöldbabos kölessel

Pillanatok alatt el lehet készíteni ezt az ételt, ami amellett, hogy nagyon finom, egészséges is

2019. május 19. - Eddi konyhája

20190519_113411.jpg

A pisztrángot azért kedvelem, mert nagyon finom a húsa, könnyen elkészíthető és viszonylag olcsón beszerezhető alapanyag.

Mint a legtöbb halat, a pisztrángot sem kell sokáig sütni, és mivel nagyon ízletes a húsa, fűszereket sem igényel. Nagyon sokféle köret illik mellé, én most kölessel készítettem.

Hozzávalók (2 személyre):

- 2 egész pisztráng belsőségek nélkül (kb. 400 g)

- 1 citrom

- kb. 8 ek kukoricaliszt

- 1 ek kukoricakeméyítő

- 1 ek pirospaprika

- 1-2 tk só

- bors

- kókuszzsír vagy napraforgóolaj a sütéshez

- fél bögre köles (2 dl-es bögrével)

- 2 bögre fagyasztott zöldbab

- 1,5 bögre sós víz

- 1 tk szárított petrezselyem

- 1 tk szárított tárkony

Elkészítés:

A köretet érdemes már az elején feltenni főni, mert pont elkészül akkorra, amikor a hal. A sós vízben keverjük el a babot, a megmosott kölest és a zöldfűszereket, fedjük le az edényt. Nagy lángon forraljuk fel, majd vegyük kis lángra. Kb. 10 perc elég, hogy a köles megpuhuljon.

A pisztrángot mossuk meg, és konyhai papírtörlővel töröljük szárazra. Alaposan sózzuk be kívül-belül, és tegyük a belsejébe a felkarikázott citromot. Egy nagyobb mélytányérban keverjük el a liszet, a keményítőt, a sót, borsot pirospaprikát, és alaposan forgassuk meg benne a pisztrángot. Ettől lesz a hal bőre ropogós.

Azért szeretem a kókuszzsírt használni sütéshez, mert jól bírja a magas hőmérsékletet, és egyáltalán nem lesz büdös tőle a lakás. Nem kell, hogy a hal teljesen elmerüljön a zsiradékben, miközben sül, de legalább a feléig érjen, hogy átforgatva mindenhol átsüljön a halhús, ehhez oldalanként 5-5 perc bőven elég.

A higiéniéra éppúgy ügyeljünk, mint nyers hús esetében! Ne hagyjuk a halat szobahőmérsékleten sokáig a konyhapulton, és alaposan fertőtlenítsünk le mindent a munka végeztével.

Majonézzel és citrommal tálaljuk, és még forrón fogyasszuk el!

Sütésre fel!

 

 

süti beállítások módosítása