A pisztrángot azért kedvelem, mert nagyon finom a húsa, könnyen elkészíthető és viszonylag olcsón beszerezhető alapanyag.
Mint a legtöbb halat, a pisztrángot sem kell sokáig sütni, és mivel nagyon ízletes a húsa, fűszereket sem igényel. Nagyon sokféle köret illik mellé, én most kölessel készítettem.
Hozzávalók (2 személyre):
- 2 egész pisztráng belsőségek nélkül (kb. 400 g)
- 1 citrom
- kb. 8 ek kukoricaliszt
- 1 ek kukoricakeméyítő
- 1 ek pirospaprika
- 1-2 tk só
- bors
- kókuszzsír vagy napraforgóolaj a sütéshez
- fél bögre köles (2 dl-es bögrével)
- 2 bögre fagyasztott zöldbab
- 1,5 bögre sós víz
- 1 tk szárított petrezselyem
- 1 tk szárított tárkony
Elkészítés:
A köretet érdemes már az elején feltenni főni, mert pont elkészül akkorra, amikor a hal. A sós vízben keverjük el a babot, a megmosott kölest és a zöldfűszereket, fedjük le az edényt. Nagy lángon forraljuk fel, majd vegyük kis lángra. Kb. 10 perc elég, hogy a köles megpuhuljon.
A pisztrángot mossuk meg, és konyhai papírtörlővel töröljük szárazra. Alaposan sózzuk be kívül-belül, és tegyük a belsejébe a felkarikázott citromot. Egy nagyobb mélytányérban keverjük el a liszet, a keményítőt, a sót, borsot pirospaprikát, és alaposan forgassuk meg benne a pisztrángot. Ettől lesz a hal bőre ropogós.
Azért szeretem a kókuszzsírt használni sütéshez, mert jól bírja a magas hőmérsékletet, és egyáltalán nem lesz büdös tőle a lakás. Nem kell, hogy a hal teljesen elmerüljön a zsiradékben, miközben sül, de legalább a feléig érjen, hogy átforgatva mindenhol átsüljön a halhús, ehhez oldalanként 5-5 perc bőven elég.
A higiéniéra éppúgy ügyeljünk, mint nyers hús esetében! Ne hagyjuk a halat szobahőmérsékleten sokáig a konyhapulton, és alaposan fertőtlenítsünk le mindent a munka végeztével.
Majonézzel és citrommal tálaljuk, és még forrón fogyasszuk el!
Sütésre fel!