Nem túlzás, az egyik legegyszerűbb kekszféle, amit valaha készítettem, mégis eszméletlenül mutatós, mennyei és nem mellesleg gyors desszert. A pöfeteg tésztája sütőport tartalmaz. A hő hatására a szépen megformázott golyók elkezdenek növekedni, amitől a porcukros burkolat széttöredezik, és köztük előbújik a csokoládés tészta.
Mondanám, hogy ez a recept elronthatatlan, de ez azért nem igaz. A jól készült pöfetegnek két titka van. Az egyik a minőségi, min. 50%-os étcsokoládé használata. Emlékszem, eleinte sima tortabevonót használtam hozzá, amitől a golyók szép, lapos kis korongokká alakultak a sütés közben. A másik, hogy be kell tartani a sütési időt. Mikor kivesszük a sütőből a pöfetegek még lágynak, nyernek tűnhetnek, de becsapós, mert hűlés hatására szépen megszilárdulnak, belül pedig pihe-puhák maradnak.
Csokoládés pöfeteg
(A recept Smuczer Hannától származik.)
Hozzávalók a csokoládés pöfeteghez: 50 g étcsokoládé ◾️ 190 g finomliszt ◾️ 40 g kakaópor ◾️ 1/2 cs sütőpor (6 g) ◾️1 nagy csipetnyi só ◾️ 100 g kristálycukor ◾️ 75 g vaj ◾️ 1 egész tojás ◾️ 50 ml tej (3,5 %) ◾️ 1 cs vaníliás cukor, és extra porcukor, kristálycukor a hempergetéshez.
1. Azzal kezdjük, hogy az étcsokoládét felaprítjuk, és megolvasztjuk. Feltehetjük hagyományos módon gőz fölé, ilyenkor figyeljünk arra, hogy a tál alja, amiben a csokoládé van, ne érjen bele a vízbe, különben megég a csoki. Betehetjük mikróba is, én mostanában ezt a megoldást szoktam választani, mert kevesebb mosogatnivalóval jár. Ilyenkor egy mélyebb tálkába beteszem a csokit, fél percenként átkeverem. Ha előzőleg kint hagytuk a csokit a konyhapulton egy kicsit puhulni, kb. 1 perc is elég lesz az olvasztáshoz. Ha hűtőből vettük ki, ennél azért egy kicsit több kell neki. A kevergetés semmiképpen sem elhanyagolandó, mert a csokoládé könnyedén megéghet ezzel a verzióval is. Miután megolvadt, hagyjuk, hogy szobahőmérsékletre hűljön!
2. A következő lépés, hogy a száraz hozzávalókat összeszitáljuk. A szitálás fontos, mert (1) kiszűrhetjük az esetleges szennyeződéseket, (2) sokkal levegősebb lesz a tésztánk. Tehát a liszt, a kakaópor és a sütőpor egy tálba került, és szépen elegyedett. Félre is tehetjük.
3. A puha vajat kihabosítjuk a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. A massza akkor jó, ha szépen kifehéredett, és megváltozott a textúrája. Hozzákeverjük az egész tojást is, folytatjuk a habosítást. Mehet bele a tej, a vanília aroma, ha van, és a megolvasztott, kihűtött csokoládé is.
4. Miután összedolgoztuk a nedves hozzávalókat, részletenként beleöntjük a száraz keveréket. Félúton fakanálra, spatulára váltunk, mert a keverőgép nem fogja tudni elkeverni a pöfeteg masszív tésztáját, ezért kézi erővel kell kidolgozzuk az egészet. Betesszük a hűtőbe 1-2 órára, de én egy éjszakát szoktam hagyni állni a hűtőben. Másnap, amikor jönnek a vendégek, már össze van állítva a tésztánk, csak ki kell sütni.
5. Előmelegítjük a sütőt 180 ºC-ra a sütőt. Egy tálba kristálycukrot, és másikba pedig porcukrot szórunk. A tésztából kb. ping-pong labda nagyságú golyókat formázunk. Először a kristálycukorba, majd a porcukorba hempergetjük a golyókat. Sütőpapírra helyezzük, kb. 3-3,5 cm távolságra egymástól, és 15 perc alatt készre sütjük. Fontos, hogy a pöfetegeket ne süssük túl, különben a hűlést követően kőkemények lesznek!