Dolce & Gabona

Dolce & Gabona

Fűszeres Répatorta

2020. április 07. - Dolce Gabona
A répatorta örök klasszikus Húsvétkor. Idén már harmadjára készítem ezt a receptet, de most felturbóztam egy fűszerkeverékkel, amit Ottolenghi ad az egyik receptjében egy sütihez. Igaz kicsit átvariáltam szokásomhoz híven, de nekem így még jobban ízlik. Az illatról, ami átjárja a lakást miközben sül a torta ne is beszéljünk.
Ha éppen most készítettünk mandulatejet, és nem tudjuk, mit kezdjünk a maradék leszűrt mandulával, akkor nyugodtan csinálj egy répatortát, nagyon jó ízt ad neki.
Ráadásul gluténmentes, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. 
Amikor legutoljára csináltam ezt a receptet, csináltam hozzá egy krémsajtos réteget is, ilyen formában húsvéti desszertnek tökéletes, ha pedig krém nélkül csináljátok, akkor inkább reggelire ajánlom.

Adagok: 24/26 cm-es tortaforma

Hozzávalók:

  • Répatorta
    • 300 gramm reszelt répa
    • 200 milliliter mandulatej vagy más növényi tej
    • 100 gramm mandulaliszt (vagy mandulatej készítés után megmaradt mandula)
    • 4 darab tojás
    • 200 gramm hajdinaliszt
    • 200 gramm barnacukor
    • 1 darab citrom reszelt héja és leve
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 1 csipet só
    • 130 gramm durvára darált dió
    • 1 teáskanál fahéj
  • Fűszerkeverék: 
    • fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
    • fél kávéskanál őrölt gyömbér
    • fél kávéskanál őrölt kardamom
    • fél kávéskanál őrölt szerecsendió
    • fél kávéskanál őrölt ánizs
    • 1 teáskanál fahéj
  • Krém
    • 200 gramm mascarpone
    • 200 gramm Philadelphia krémsajt
    • 80 gramm porcukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • fél citrom leve

Leírás:

  1. A répát lereszeljük kis lyukú reszelőn, vagy aprítóban aprítjuk. Hozzáadjuk a mandulatejet.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elektromos habverővel kemény habbá verjük egy kanál cukorral.
  3. Egy nagy tálban a tojássárgákat a maradék cukorral habverővel elkeverjük, hozzáadjuk a reszelt répát a mandulatejjel, majd belereszeljük egy citrom héját. 
  4. Hozzáadjuk a többi hozzávalót: hajdinalisztet, mandulalisztet, a diót, sütőport, citromlevet, kis csipet sót és a fűszerkeveréket.
  5. Összekeverjük fakanállal, végül fokozatosan óvatosan belekeverjük a felvert tojásfehérjéket.
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel süssük kb. 55 percet 24/26 cm-es tortaformában. (az első fél órában fedjük le alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje). Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  7. Amikor kihűlt, tegyük hűtőbe, így is fogyaszthatjuk, de ajánlok hozzá egy krémet:
  8. A krém összetevőit habverővel elkeverjük. A tortát félbevágjuk, habzsákba töltjük a krémet, és eloszlatjuk a felét az alsó rétegen, a másik felét a torta tetején. Pörkölt dióval díszíthetjük.

Jó étvágyat!

 img_0685.JPG

img_0612_32.JPG

img_0699.JPG

img_0656_5.JPG

 

img_0670.JPG

Muffin is megkóstolná :)

img_0695_41.JPG

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dolcegabona.blog.hu/api/trackback/id/tr7115588024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása