Mivel az utóbbi időben nagyon belejöttem a különböző édességek sütögetésébe, gondoltam megpróbálkozom egy répatortával, amit eddig igazából csak gyerekkorom nyuszikás vicceiből ismertem, de ha emlékezetem nem csal, akkor eddig még nem kóstoltam. Hogyan máshogy pótoltam volna legegyszerűbben ezt a hiányosságot, mint hogy én magam készítem el!
Elég sokáig bújtam a netet, míg végül egy Nosalty recept mellett tettem le a voksomat és ez alapján készítettem el a saját verziómat. Kezdésként kimértem 30dkg lisztet, amihez 1-1 csomag (12g) sütőport és vanilin cukrot is adtam és jól összekevertem. 3 tojássárgáját kikevertem 25dkg porcukor felével és 1.5dl napraforgó olajjal majd a cukros liszthez öntöttem és jó alaposan elkavartam, végül 30dkg reszelt répával is összedolgoztam. Ekkor keményre vertem 3 tojásfehérjét, amihez a maradék porcukrot is hozzáadtam 1 csipet só társaságában. Végül a lisztes keverékhez adagoltam 3 részletben és óvatosan összekavartam. Egy tortaformát kibéleltem sütőpapírral és beleöntöttem ezt a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső mód) készre sütöttem 30 perc alatt.
Gyönyörű szépen megemelkedett és szép egyenletesen meg is sült a tészta és közben elkészítettem egy nagyon egyszerű kis mázat is hozzá, amihez 10dkg porcukrot 40g olvasztott vajjal és egy tojásfehérjével kevertem ki. A torta rendkívül puha, légies lett és ízre is rendben volt, bár az igazat megvallva azért óriási nagy hátast nem dobtam tőle. Persze lehetett volna itt játszadozni még az ízekkel bátran, ha esetleg valamikor elkészítem újra, akkor egész biztosan én is ezt fogom tenni, de első próbálkozásra végülis nem igazán lehet okom panaszra. Egy egyszerű, könnyed kis finomság született.