A görög konyha nemcsak gyrosból és baklavából áll - Görög-magyar szótár a leghíresebb ételekről utazóknak és otthoni séfeknek egyaránt

salad-5904093_1920.jpg

Töltött szőlőlevelek, rakott padlizsán, görög gulyás, búzadarapuding és még sok más finom étel alkotja a görög konyhakultúrát. Cikkünkben összegyűjtöttük nektek a görög konyha jellegzetességeit, a legfontosabb étteremtípusokat, ráadásul a leggyakoribb ételek neveiből szótárt is összeállítottunk.

2021.06.20. Írta: Belayane Najoua. Borítókép: Pixabay 

A görög konyha sokszínűsége

Néhány fontos alapanyag, ami a mai napig jellemzi a görög konyhát, már az ókorban is ismert volt: az olajbogyó, a sajt, a hagyma és a méz. Amerika felfedezése előtt azonban még nem ismerték a citromot, a paradicsomot és a burgonyát. Mindennapi étkezéseik nagyon egyszerűek voltak: a búzalisztből készült kenyeret gyakran borba áztatták, ami a mai napig egy bevett szokás a mindennapokban. A férfiak már ebben az időben is tartottak úgynevezett szimpóziumokat, melyek hosszú órákon át tartó falatozásból álltak.

Az első hagyományos receptek i.e. 5. századból maradtak fenn, de ezek az ételek nem hasonlítottak a mai görög konyhához, ami az ötszáz éves török megszállás után alakult ki. A törökök elűzték a kis-ázsiai és a Fekete-tenger partvidéken élő görögöket és örményeket, akik csak a kultúrájukat és a hagyományikat tudták magukkal vinni a félszigete, ami később összeolvadt a helyi lakosokéval - így született meg a ma ismert konyhakultúra. 

Az első igazi receptkönyv 1910-ben jelent meg, Nikolas Tselemendes görög séf írta, és a görög háziasszonyok bibliájává vált. A séf több európai országban is járt, köztük Franciaországban, ahol megtanulta a mártások elkészítését. Így jutott el Görögországba a besamel mártás is, ami többek között a muszaka (rakott padlizsán) alapvető eleme. 

A görög konyhaművészetet három részre oszthatjuk: szárazföldire, szigetvilágira és kis-ázsiaira. Az első, amely az ókori görög konyhakultúrát is magába foglalja, elsősorban zöldségeket és hüvelyeseket használ. A szigetvilágit meghatározzák a különböző, változatos tengeri kereskedelmi útvonalak. Szigetről szigetre más hagyományok alakultak ki, egy dolog mégis közös: Poszeidonnak hála, rengeteg halétellel és a különféle tengeri herkentyűkkel találkozhatunk. A kis-ázsiai konyhára nagy hatással volt a perzsa és a török kultúra, és leginkább azokon a területeken terjedt el, ahova a száműzött görögök és örmények menekültek. Ez a konyhakultúra sokkal fűszeresebb a másik kettőnél, és olyan alapanyagok is megjelennek, mint a fenyőmag vagy az aszalt gyümölcsök. 

Az étkezés nemcsak az ételekről szól 

street-2612710_1920.jpg

Kép: Pixabay 

Az étkezés már a kezdetek óta a görög társadalmi élet egyik legmeghatározóbb eleme, ami nemcsak a nagy társaságok zajos hangulatából, hanem a tucatnyi fogásból is látszik. A déli népek imádnak társalogni, még akkor is, ha egyszerre tizen kiabálnak át az asztal egyik végéből a másikba. A görög konyhára a sok előétel, rágcsálnivaló és kevesebb főétel jellemző egy-egy nagyobb összejövetel során. 

Görögországban az éttermeket eltérő névvel illetik attól függően, hogy milyen ételt kínálnak. Tavernából találunk a legtöbbet, amik rendszerint húsokra és halételekre specializálódott, kisebb, családi vállalkozások. Az uzeri halakat és tengeri gyümölcsöket kínál, míg egy pszisztaria étlapján a halak helyett sült húsokat és rostélyosokat találunk. Találkozhatunk még úgynevezett esztiatoriokkal, melyek olyan klasszikus vendéglők, ahol egytálételeket, különböző sülteket és édességeket szolgálnak fel. 

A Bazi nagy görög lagzi című filmből emlékezhettek a jelenetre, mikor a sütögetések közben mindenki összekoccintja a poharát azt kiabálva, hogy „Sztin ijia szasz", azaz egészségedre. Habár Görögországban nincsen sok betartandó gasztronómiai etikett szabály, egyre mégis nagyon oda kell figyelni: ha koccintunk, akkor csak a poharak teteje érhet össze, ugyanis ha az alsó része is összekoccan, azt sértésnek, sőt kifejezetten rossz jelnek tartják. 

A gyroson és a baklaván túl

202304881_158039153034329_3192118640603792161_n.png

Grafika: Nagy Dávid, Közgazdász

Mousaka - rakott padlizsán

A mousaka vagy muszaka a balkáni régió egyik legkedveltebb főétele, ami padlizsánt, krumplit, darált bárányhúst, paradicsomot, néhol cukkinit is tartalmaz, és amit a már említett francia eredetű besamel mártással öntenek le. A modern görög változatot vélhetőleg Celemendész görög séf alkotta meg az 1920-as években. Három rétegből áll: alul pirított padlizsánszeletek, középen darált bárányhús, vöröshagymával, fokhagymával, szeletelt paradicsommal megfőzve, míg a tetején besamelmártás és sajt található. Az éttermekben sokszor ajánlják hozzá a Retsinát, ami egy autentikus, fenyőízű görög fehérbor. 

Dolmades - töltött szőlőlevél

Görögországban a szőlő az egyetlen olyan növény, amit a gyökerén kívül teljes egészében felhasználnak. A szőlőszemekből bor és gyümölcslé készül, a szőlővesszőt a sütőedény aljára helyezve a hússütésnél használják fel, míg a levelek a dolmades alapvető hozzávalóját adják. A szőlőlevélbe tölthetnek rizst, húst, zöldséget, halat vagy ezek kombinációját is. Hagyományos Saltsa avgolemono citromos mártással fogyasztják, amit a kis szőlőlevéltasakokra szoktak önteni. 

Souvlaki - húsnyársak

souvlaki-1649221_1920.jpg

Kép: Pixabay

A souvlaki vagy szuvláki nagyon hasonló a rablóhúshoz - azzal a különbséggel, hogy míg a magyar rablóhús tartalmaz zöldségeket, addig a souvlaki csak húsból áll. Az eredeti souvlaki sertés- és bárányhúsból készült, de ma már számos fajtája megtalálható az éttermekben. Általában olyan mártásokkal gazdagítják, mint a tzaziki, ami uborkából és görög joghurtból áll, fokhagymával és olívaolajjal fűszerezve.

Youvetsi - görög gulyás

A gulyás görög változata tartalmazhat marhahúst, csirkét, bárányt, de akár polipot is. A legfőbb különbség, hogy a youvetsibe paradicsomot és reszelt sajtot is tesznek - a hagyományos recept szerint kefalotyri sajtot. A kefalotyri egy görög-ciprusi, sós keménysajt, amit kecske- vagy tehéntejből készítenek. A görög gulyás nélkülözhetetlen hozzávalója az orzo tészta (rizstészta).

Galaktoboureko - sült búzadara puding

baklava-4343400_1920.jpg

Kép: Pixabay

Ne felejtsük el a görög konyha édességeit sem, amik nem merülnek ki a halvában és a baklavában. A galaktoboureko sütőben sütött búzadara puding görög, török ​​és szíriai desszert. Tálaláskor gyakran narancsos vagy citromos sziruppal öntik le. 

süti beállítások módosítása