Könnyű francia desszertek a karantén idejére

borito_2.jpg

A francia egy pozitív szó a szótáramban, ahogy a sütemény is, a francia süteménynél pedig kevés jobb dolgot tudok. Mióta a receptkönyveim gyűjteménye egy eredeti francia nyelvű könyvvel is bővült, naponta meggyőzöm magam arról, hogy a nyelvtanulás legjobb módja a házi vajas leveles tészta vagy a tarte Tatin elkészítése. Három gyors, egyszerű és eredeti francia receptet hoztam most nektek, melyekhez még a felvásárolt lisztből is tudok használni!

Írta: Sipos Sára / Képek: Bera Viktor

 

Clafoutis, avagy a tejpite

Sűrű palacsintatésztából készült pite, ám a magyar pite fogalom nem igazán fedi le: megsülve ropogós szélű, de belül rezgős és krémes desszert. Eredetileg fekete, magozatlan cseresznyét tesznek bele, azonban más gyümölcsökkel, kifejezetten bogyósokkal, de még gyümölcs nélkül is fantasztikus. Én most a felét natúran, felét gyümölcsösen sütöttem meg.
dsc_0124.jpg

Hozzávalók: 3 tojás, 100 g porcukor, 130 g liszt, 5 dl tej, jó sok (akár 500 g) gyümölcs, kis vaj a formához.

Elkészítés: Melegítsd fel a sütőt 180°-ra, a formát - ami lehet tortaforma vagy tepsi is - vajazd ki. Verd fel a tojásokat a cukorral, majd add hozzá a lisztet, végül 4-5 részletben a tejet. Jól keverd el, hogy krémes és csomómentes legyen. Tedd a gyümölcsöt a kivajazott formába, öntsd rá a tésztát (egyébként fordítva is működik). Süsd 40-45 percig, hogy átsüljön és a teteje kissé megpiruljon. Hagyd kihűlni, sőt igazából egy éjszakát is pihentetheted.

 

Crêpe, avagy a francia palacsinta

Ugyan a magyar palacsinta is nagy klasszikus, érdemes kipróbálni francia társát, nem okoz csalódást; más az állag, más az íz és kissé máshogy is eszik. Belgiumban és Franciaországban is nagy tradíciója van, sőt a babona úgy tartja, hogy ha a bal kezedben egy pénzérmét tartasz, míg jobb kezedben a palacsintasütővel a levegőben feldobva megfordítod a palacsintát, abban az évben meggazdagodsz! A francia palacsintát sósan és édesen is eszik. Leghíresebb változata a crêpe Suzette, mikor narancslikőrrel készült narancssziruppal öntik le. 
dsc_0183.jpg

Hozzávalók: 125 g liszt, 2 tojás, 1 tk. cukor, 1 cs. só, 2,5 dl tej, 25 g olvasztott vaj

dsc_0175.jpgElkészítés: Tedd tálba a lisztet, készíts egy kis mélyedést a közepébe, ebbe üsd bele a két tojást, majd mehet bele a cukor és a só. Keverd össze az egészet, kézi vagy gépi habverővel. Részletekben add hozzá a tejet, mindig alaposan elkeverve az előző adagot csomómentesre. Végül az olvasztott vajat vegyítsd bele, ez adja majd az állagát. Mindig vajon süsd ki a palacsintát, ez a másik titka a crêpe-nek. Mikor az egyik oldala 1-2 perc alatt megsül, fordítsd meg, és míg a másik oldala sül, töltsd meg sósan vagy édesen. Végül kétszer hajtsd félbe és máris eheted!

dsc_0146.jpg

Én általában reggelinek készítem el a palacsintát, először sósat, majd édeset (igen, ez bőséges reggeli lesz). A sós változat esetében a megfordított palacsintára egy tojást ütök, amit kissé elkenek rajta kanállal, majd jöhet rá egy kis só, bors, 2-3 szelet sonka és rengeteg reszelt sajt. Az édes változat a Párizs utcáin is jól ismert vajas-cukros: a megfordított palacsintát vékonyan, de mindenhol meghintem barnacukorral, majd 5-6 vajdarabot helyezek el rajta. Félbehajtom, hagyom, hogy a vaj és a cukor megolvadjon, az ízek összeérjenek, majd jön a második hajtás, és kész is!

 

Mousse au chocolat, avagy a csokihab

Ahogy nagyjából minden francia desszertre igaz, úgy a mousse au chocolat  is több, mint egyszerű desszert: fogalom. Persze saját történelme is van, már a 18. századi francia receptkönyvekben előfordul. Készülhet tejszínnel és tojásfehérjével is, én most az egyszerű, alap receptet mutatom meg.

Hozzávalók: 200 g étcsoki, fél dl tej, 4 tojássárgája, 5 tojásfehérje
dsc_0121.jpg

Elkészítés: Vízgőz felett vagy mikróban olvaszd fel teljesen a csokit a tejjel. Ha elolvadt és hűlt kissé, egyesével keverd bele a tojássárgájákat kézi vagy gépi habverővel. Várd meg, míg hűl az olvasztott csoki. Verd kemény habbá a fehérjéket, majd a keverd a szobahőmérsékletű csokihoz több részletben. Ekkor kell a legjobban figyelni a habra, óvatosan kell bánni vele, különben összetörik, miközben a tál aljáról se felejtsd el “felhozni” a csokit. Rakd kis tálkákba a csokihabot, rakd 4-5 órára hűtőbe. Hidegen tálald, mehet rá akár gyümölcs vagy csokireszelék is.

 

2020. április 5.

süti beállítások módosítása