Gluténmentes paradicsomos galette friss fűszerekkel, mandula ricottával

 918c3395-ab67-44e4-ab9e-7d4951c80761.jpeg

Ha már nyár, akkor egyértelműen paradicsom, de semmiképpen sem sütő. Kivéve ez esetben, mert vannak azok az ételek, amiért még erre is hajlandó vagyok. A galetteket azért imádom, mert hihetetlen gyorsan elkészülnek, és mégiscsak könnyebb állagra, mint egy pizzatészta. Egyszerű gabonamentes alappal gyors vegán vacsora készül, amit az erkélyen elfogyasztva egy isteni hűtött herbateával lehet kiegészíteni. A tészta összeállítása nagyon egyszerű, dolgozni vele azonban igényel némi odafigyelést, és finomságot. Könnyen törik és reped, ha nem vagyunk kellően körültekintőek. Megéri azonban a végeredmény, mert könnyű morzsás állaga és a sült paradicsom lédús állaga tuti nyerő páros.

 bc477423-05ec-4d6f-8594-4b2a755f2be7.jpeg

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1 ½  bögre mandulaliszt
  • ¼ bögre kókuszliszt
  • ½  bögre tápióka keményítő
  • csipetnyi só
  • 2 evőkanál őrölt lenmag (vagy őrölt chia)
  • 1 teáskanál kókuszvirág cukor (vagy egyéb édesítő; el is hagyható)
  • 1 lenmagtojás (1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz)
  • ½ teáskanál citromlé
  • 6 evőkanál kókuszolaj (szobahőmérsékletű, folyékony)
  • 4 evőkanál hideg növényi tej vagy víz
  • 250 g mandula ricotta vagy dr. Oetker Creme Vega
  • 3-4 db nagyobb érett, lédús paradicsom, felszeletelve
  • 5 db koktélparadicsom, felszeletelve
  • 1 fej főzőhagyma, vékonyra karikázva
  • bors
  • friss bazsalikom és oregánó
  • 4-5 szál sprága

Mandula ricotta:

  • 1 bögre mandula
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5-6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál fehér miso paszta
  • 1/2 teáskanál fehér bors
  • 1 evőkanál almabor ecet
  • 1/4 bögre bazsalikom
  • 1/2 teáskanál tengeri só

Elkészítés:

Galette:

  1. Egy konyhai robotgép S aprító betéttel ellátott táljába adagoljuk a száraz hozzávalókat, és elvegyítjük. Hozzáadjuk a lentojást (1 evőkanálnyi őrölt lenmagot 3 evőkanálnyi hideg vízzel elkeverünk, majd 5 percig állni hagyunk), kókuszolajat és citromlevet, majd elvegyítjük.
  2. Kimérjük a hideg növényi tejet, és ezzel is elkeverjük. Állagra a vizes homokra fog hasonlítani, és úgy tűnik sosem lesz beőle tészta, de ha elkezdjük gyúrni, könnyen összeáll.
  3. Formázzunk cipót a tésztából, és legalább 30 percre tegyük a hűtőbe.
  4. Ha eleget pihent, a tésztát két részre osztjuk, egyik felét két sütőpapír közt kör alakúra nyújtjuk.
  5. Emeljük át a papírral bélelt sütőlemezre, majd kenjük meg mandula ricottával, vagy Creme Vegával. Oszlassunk el pár szelet hagymát, és pár nagyobb szelet paradicsomot a közepén, sózzuk, borsozzuk, helyezzünk rá friss fűszernövényeket, majd a széleket hajtsuk vissza, hogy galette formát kapjunk. A közepére halmozzunk még a felszelt koktélparadicsom karikákat, és néhány spárga süveget.
  6. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is.
  7. A tészta könnyen reped, így fontos, hogy ne kapkodjunk, kellő odafigyeléssel és némi plusz tapasztgatással szép kerek galetteket kapunk. Lényeg, hogy óvatosan dolgozzunk vele.
  8. A széleket kókuszolajjal kenem, majd 190 fokra előmelegített sütőben hozzávetőlegesen 20 percig sütöm.
  9. Tálaláskor még helyezek rá pár friss bazsalikom és oregánó levelet.

Mandula ricotta:

 

  1. A mandulát egy tálba mérjük, és felöntjük forró vízzel. Legalább 30 percig áztatjuk, vagy ha időnk engedi akár egy éjszakára.
  2. A mandulát lehántoljuk,  majd a többi hozzávalóval egy aprítógépbe öntjük:  mandula, olívaolaj, víz, miso, fehér bors, almabor ecet, bazsalikom és tengeri só.
  3. Darabosra - amolyan ricotta állagúra - aprítjuk. Lényeg, hogy krémes legyen, de ne teljesen paszta.
  4. Kóstolunk, és ízlés szerint utóízesítünk.
  5. Jó étvágyat!

 60e80664-2812-4d26-8a39-f9fe65306cd6.jpeg

Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen és szeretnétek még több insirációt gyűjteni, akkor csatlakozzatok hozzám az Instagramon és Facebookon is Choco&Tahini oldalán.