Répa - gyömbér - almaecet tonik
Április 21. Az égboltot egy vékony felhő réteg borítja, elrejtve a mögöttük lévő alacsonyan emelkedő napot, de a hőmérséklet egyre csak növekszik, s lassan itt az imádott vászoncipős nappalok és farmerdzsekis esték időszaka. Nagyon szeretem az időjárást ilyenkor. A levegő reggelente még ropogós és friss, szabadnapokon pedig tökéletes egy-egy hosszabb kiránduláshoz. Azonban a gyorsan változó és szeszélyes tavaszi kezdet sokszor vezet megfázáshoz, és a téli hónapokban kimerült szervezet hamar ledől a lábáról. Az április a legjobb időszak arra, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, így ha lehetséges indítsuk a napot egy egészséges, baktériumölő és gyulladásgátló összetevőkből álló tonizáló itallal. Hatalmas rajongója vagyok a gyümölcsleveknek évek óta, de szeretem a frissen préselt sűrű smoothikat is. A gyümölcslevek kiváló lehetsőséget adnak arra, hogy a szervezetbe nagy mennyiségű koncentrált tápanyagot juttassunk szempillantás alatt.
Ez a tonic 4 fontosabb alapanyagból készült:
- Sárgarépa: A béta-karotin kiváló forrása, amely a szervezetben A-vitaminvá alakul, az immunrendszer és a szem egészségének elősegítésére. Alacsony GI-értékének köszönhetően, kevésbé emeli a vércukorszintet, mint egy gyümölcs alapú ital.
- Gyömbér: Gingerols nevű, erős gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy az immunrendszer gyulladásos kémiai hírvivői gátlásában játszanak szerepet.
- Almabor ecet: Anti-bakteriális és segít a vércukor egyensúlyban tartásában.
- Citrom: magas C-vitamin tartalom, lúgosító hatás
Számos egyéb áldásos hatásuk mellett, ha már csak a fent felsoroltakat veszem alapul, nekem napi egy pohár reggeelnte, már megadja azt az élményt, hogy tettem valami fontos lépést az egészséges életért. Tegyetek így Ti is, és készítsetek egészséges gyümölcs- és/vagy zöldségleveket reggelire.
Hozzávalók:
- 250 ml szűrt, hideg víz
- 1 sárgarépa, megmosva, hámozva
- 3 cm-es gyömbér, hámozva
- 1 evőkanál almabor almabor
- 1 citrom leve
- jég a keveréshez (opcionális)
Elkészítés:
Tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és alaposan mixeljük össze. Hűtőszekrényben tartva 3 napig fogyasztható, ha nagyobb mennyiségben készül.
Remélem, hogy tetszett a recept! Ha igen nyomj egy like-ot a Facebookon, vagy Instagramon Choco&Tahini oldalàn.