Mivel már egy jó ideje nem került fel semmi a blogra , így mondhatni kötelező volt valami ütős tortával jelentkeznem . Nem csak ütős ez a torta hanem ráadásul még cukrot sem tartalmaz ami engem hatalmas boldogsággal tölt el mivel így bűntudat nélkül ehetem . Egy kicsit összetettebb mint az átlagos tortáim , mivel 5 különböző réteget fogunk majd elkészíteni ,de lesznek benne ismétlődő lépések is , játszunk majd egy kicsit az állagokkal is valamint megmutatom nektek , hogyan tudtok zselét készíteni (lásd "erdei gyümölcsös zselé ")pár perc alatt . Nem is szaporítom tovább a szót , jöhet a recept .
Hozzávalók a piskótához : ( 19 cm átmérőjű formához )
- 2 db tojás
- 4 ek eritrit
- csipet só
- vanilia kivonat
- 2 ek vaníliás pudingpor
- 1 ek finomliszt
- fél csomag sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk majd a fehérjét a sóval kemény habbá verjük . A tojássárgájához hozzáadjuk a vanília kivonatot valamint az eritritet és kihabosítjuk . A száraz hozzávalókat beleszitáljuk a sárgája masszába majd mehet bele a tojáshab is . Ha csomómentesre kevertük akkor sütőpapírral bélet tortaformába öntjük a tésztát és 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük .
Hozzávalók a yoghurtos réteghez :
- 400 g erdei gyümölcs ( a fagyasztott is tökéletes )
- 120 g eritrit
- fél citrom reszelt héja
- 3 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál víz
- 175 g natúr yoghurt
- 100 ml habtejszín
- 2 zselatin lap
Az alábbi hozzávalókat ( gyümölcs , eritrit , citrom héj - lé , víz ) egy magasfalú edényben összefőzzük . Amikor már kellően pépes az állaga akkor hozzáadjuk a korábban már hideg vízbe áztatott zselatin lapokat . A tejszínt kemény habbá verjük , majd a yoghurttal együtt belekeverjük a gyümölcsös alapba . Ráöntjük a piskótára a krémet és mehet a hűtőbe legalább 2 , de inkább 4 órára .
Hozzávalók a vaníliás réteghez :
- 200 ml zsíros tejszín
- 250 g mascarpone vagy natúr vajkrém
- fél csomag vaníliás pudingpor
- 250 ml tej
- fél citrom reszelt héja
- 8 evőkanál eritrit
- 2 zselatin lap
- vanília kivonat
A tejszínt kemény habbá verjük majd mehet bele a mascarpone vagy a natúr vajkrém . Az én esetemben ez túlnyomórészt vajkrém , mivel Laura ( menyasszonyom ) nem igazán szeret semmiféle sajttal kapcsolatos dolgot , konkrétan ki lehet kergetni velük a világból őt , így nálunk ez legjobb alternatíva jelenleg . Elkészítjük a pudingot amihez a következő dolgok kellenek majd nekünk . Pudingpor , tej , citromhéj , eritrit , vanília kivonat . Készülhet tűzhelyen is , de én mostanában egyre inkább kezdek rászokni a mikrós verziójára . Mikróban körülbelül 7-8 perc alatt kész is van . 2-3 perces turnusokat szoktam elindítani , majd keverek rajta egyet és mehet vissza . Amikor elkészült , lefóliázzuk nehogy bőrös legyen a teteje , a krémünk pedig csomós . Miután kihűlt a puding a tejszínes krémmel összekeverjük . 2-3 evőkanálnyit mikróban felmelegítünk és hozzáadjuk a korábban beásztatott zselatin lapokat . Csomómentesre keverjük és mehet a többihez . A krémet kettéosztjuk , az egyik felét a torta alapra öntjük a másikat pedig félretesszük .
Erdei gyümölcsös betét :
- 130 g erdei gyümölcs
- 40 g eritrit
- 1 evőkanál citromlé
- fél citrom reszelt héja
- 1 evőkanál víz
- 2 zselatin lap
A már korábban említett eljárás szerint összefőzzük a hozzávalókat , valamint a zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk .Amikor már elég pépes akkor mehet bele a zselatin is . Ha igazán lusta dögnek érezzük magunkat akkor egyszerűen csak rákanalazzuk a vaníliás rétegre , persze miután kihűtöttük , de ha igényesen szeretnénk megcsinálni akkor eggyel kisebb tortaformát folpakkal kibélelünk majd mélyhűtőben 1 órán keresztül dermesztjük . Ha teljesen megdermedt akkor lehúzzuk róla a fóliát és a vaníliás mousse tetejére helyezzük , majd befedjük a maradék vaníliás krémmel és mehet vissza hűtőbe .
Erdei gyümölcsös zselé :
- 200 g erdei gyümölcs
- 2 evőkanál citromlé
- fél citrom reszelt héja
- 2 evőkanál víz + 4 evőkanál ( a keményítő kikeveréséhez )
- 65 g eritrit
- 2 evőkanál kukorica keményítő
A keményítőt elkeverjük a vízzel . A többi hozzávalót felfőzzük és amikor már elég pépes masszát kaptunk , hozzáöntjük a keményítős vizet is . Megvárjuk , hogy újból felforrjon és egy kicsit besűrűsödjön . Miután ez megtörtént , kihűtjük és a torta tetejére simítjuk .
Egy egész éjszakára mehet a hűtőbe . Másnap pedig friss gyümölcsökkel és keményre vert tejszínhabbal díszítjük . Remélem nektek is annyira fog ízleni mint nekem , és minél többen elkészítitek .
Köszönöm ha megosztod a bejegyzést , találkozunk legközelebb is, addig pedig gyere beszélgetni és tapasztalatokat cserélni Facebookra és Instagramra .
A bejegyzésben található képek a saját tulajdonomat képezik , felhasználásuk csak forrás megjelöléssel valamint az engedélyemmel kivitelezhető .
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.