Receptjeim Nektek

Brown sugar

Brown sugar

Csirkés rizottó

2020. március 31. - girlinnavyblue

img_20200330_193555.jpg

Mikor a hétvégéről annyi húsleves marad, hogy már nem fog elfogyni, de nem szeretném, hogy kárba vesszen, akkor az egyik remek felhasználási mód, ha rizottóhoz alaplének használjuk.

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Hozzávalók:

  • 350 g rizottó (kerekszemű) rizs
  • 300 g csirkemell filé
  • 1,3 l alaplé (zöldség vagy csirke)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 40 g teavaj (lehet laktózmentes is)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 40 g parmezán (vagy más legalább félkemény sajt - bűn, de ez van)
  • 1 ág friss rozmaring (vagy 1 teáskanál szárított)
  • bors

Jó, ha van otthon:

  • kb. 2 literes lábas
  • merőkanál

img_20200330_183038.jpg

Előkészítés:

Előkészítem az alapanyagokat, mert a rizottót folyamatosan kevergetni kell, különben könnyen leég!
Forróra melegítem az alaplevet, felaprítom a vöröshagymát, fokhagymát, felvágom a csirkemellet kisebb darabokra, lereszelem a sajtot és leszedem a rozmaring leveleket a fás száráról, majd azt is felaprítom.

Az olajat és a vajat felolvasztom, megfuttatom benne a vöröshagymát, folyamatosan kevergetve. Ha üveges lesz, mehet bele a fokhagyma is és kb. 1 percig kevergetem, hogy meg ne égjenek.

img_20200330_185805.jpg

Utána a rizst is hozzáteszem, folyamatosan keverem, amíg ez is üveges lesz. Beleöntöm a bort és kb. 1 perc kell, amíg elpárolog az alkohol. Hozzáadom a csirkét, enyhén megsózom és merőkanalanként az alaplevet úgy, hogy mindig megvárom, hogy az előző adagot a rizs felszívja. 

img_20200330_190905.jpg

Figyelem! Érdemes kalkulálni vele, hogy mennyire sós az alaplé, mert az is ízesíti a rizottót! 

Mivel a rizs típusától fogva eltérhet és a személyes ízlések is (ki mennyire szereti puhán), a vége felé érdemes kóstolgatni, mert nem biztos, hogy szükség lesz összes alaplére (jobb többel készülni, mert főzés közben nagyon nehéz pótolni). Ha már az utolsó adag alaplevet hozzáadtuk, mehet hozzá ízlés szerint só, bors, a rozmaring és a reszelt sajt.

img_20200330_192825.jpg

Nekem ez is olyan étel, ami jobban ízlik másnap. :)

Szerintetek mikor jobb, azonnal vagy pihentetve?

A bejegyzés trackback címe:

https://brownsugar.blog.hu/api/trackback/id/tr9615577388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása