Mikor a hétvégéről annyi húsleves marad, hogy már nem fog elfogyni, de nem szeretném, hogy kárba vesszen, akkor az egyik remek felhasználási mód, ha rizottóhoz alaplének használjuk.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók:
- 350 g rizottó (kerekszemű) rizs
- 300 g csirkemell filé
- 1,3 l alaplé (zöldség vagy csirke)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 40 g teavaj (lehet laktózmentes is)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 40 g parmezán (vagy más legalább félkemény sajt - bűn, de ez van)
- 1 ág friss rozmaring (vagy 1 teáskanál szárított)
- só
- bors
Jó, ha van otthon:
- kb. 2 literes lábas
- merőkanál
Előkészítés:
Előkészítem az alapanyagokat, mert a rizottót folyamatosan kevergetni kell, különben könnyen leég!
Forróra melegítem az alaplevet, felaprítom a vöröshagymát, fokhagymát, felvágom a csirkemellet kisebb darabokra, lereszelem a sajtot és leszedem a rozmaring leveleket a fás száráról, majd azt is felaprítom.
Az olajat és a vajat felolvasztom, megfuttatom benne a vöröshagymát, folyamatosan kevergetve. Ha üveges lesz, mehet bele a fokhagyma is és kb. 1 percig kevergetem, hogy meg ne égjenek.
Utána a rizst is hozzáteszem, folyamatosan keverem, amíg ez is üveges lesz. Beleöntöm a bort és kb. 1 perc kell, amíg elpárolog az alkohol. Hozzáadom a csirkét, enyhén megsózom és merőkanalanként az alaplevet úgy, hogy mindig megvárom, hogy az előző adagot a rizs felszívja.
Figyelem! Érdemes kalkulálni vele, hogy mennyire sós az alaplé, mert az is ízesíti a rizottót!
Mivel a rizs típusától fogva eltérhet és a személyes ízlések is (ki mennyire szereti puhán), a vége felé érdemes kóstolgatni, mert nem biztos, hogy szükség lesz összes alaplére (jobb többel készülni, mert főzés közben nagyon nehéz pótolni). Ha már az utolsó adag alaplevet hozzáadtuk, mehet hozzá ízlés szerint só, bors, a rozmaring és a reszelt sajt.
Nekem ez is olyan étel, ami jobban ízlik másnap. :)
Szerintetek mikor jobb, azonnal vagy pihentetve?