Cowboy-kalap skót pántlikával: Balcones Texas Single Malt

Én azt mondom Texas,...

...Ti pedig soroljátok, hogy Dallas, Jockey Ewing, Walker, sivatag, végtelen marhacsordák, olaj, trucker sapka kockás inggel, kib*szott csörgőkígyók. Texas, érted.

balcones_3.JPGÉn erre meg csak annyit mondok: Single Malt Whisky. Pont így. És mielőtt jönne a reakció, hogy jöjjek le a cuccról, akkor folytatom, hogy egyenesen a texas-i Waco-ból, a Balcones Distillery műhelyéből, Dallas-alsóról.

Ha már fent vannak a szemöldökök, akkor nézzük meg, hogy ki is vetemedett malátázott árpából készült whisky gyártására a bourbon hazájában. Az alapanyag ugyanis adott dögivel. Már ami nem a 11 millió szarvasmarha takarmányozására megy (csak Texasban, és csodákozunk, hogy szétfingják a bolygót...).

balcones1.JPGEgy kis texas-i csapat mégis megmenekít egy kevés gabonát a bocik elől és 2009 óta töltik meg a hordókat az arany nedűvel. Mindezt az állam közepén, mintegy 100 kilométerre délre Dallastól, a Brazos-folyó melleti Waco-ban. Szó szerint a híd alól indultak, ugyanis a régi,használaton kivüli hegesztőüzemet újítottak fel a folyóparton, hogy 2008-ban betuszkolják az ajtókon a Portugáliából áthajóztatott lepárlóüstöket, amiket a Forsyths készített Skóciában. 
A vállalkozás lelkesen kísérletezik különböző, maguk által válogatott hordókkal. A Jared Himstedt lepárlómester által íranyított csapat azonban a legkülönlegesebbnek a texas-i klímát tartják. Nem csak amiatt, mert Texas-ban meleg van, hanem mert igen magas a hőingadozás egy nap alatt, ami rendesen megdolgoztatja a hordókat és ezáltal felgyorsítjá az érlelési folyamtot és intenzívebbé teszik az aromákat. Hogy ez tényleg így van-e, ezt döntse el mindenki maga.

Lássuk magát a felhozatalt. Az alapsor jelenleg hat párlatból áll. A Baby Blue tisztán kukoricából, a Texas Pot Still Bourbon, a Texas Rye 100% rozsból, a True Blue 100 Proof szintén kukoricából, de 50% V/V-on, a Brimstone, ami egy titkos (LOL) eljárással készült füstös whisky, és nem utolsó sorban a Texas Single Malt.

Két BPWT tag, Dani és Gábor osztotta meg jegyzeteit.

Balcones Texas Single Malt Classic Edition (53%)
Illat: Tejszínes, fahéjas, barackos süti, és sült alma. Mondhatni Rákóczi túrós, és almáspite. Ezek mellett rumos (ananászos), és friss fás jegyek.

Íz: Fanyar friss tölgy, édes, fűszeres (fahéj, ánizs, szegfű), mentolos. Itt is jön a barack, de inkább a sült alma és körte, kekszes-mézes malátás aláfestéssel. Sokadik kortyra előjön egy kakaós, barnacukros-karamellás vonal is, illetve néha egy-egy villanásra egy kis égetett fás, füstös íz is előbukkan.
A lecsengése hosszú, trópusi gyümölcsökkel, aztán fahéjjal és malátával.

Not bad, not bad :) - Dani

Balcones Texas Single Malt Classic Edition (53%)

Szín: Vörösréz

Illat: Édes-fűszeres, cukros-rumos, vaníliás-fahéjas sült alma/körte/banán, később határozott friss cédrus jelenik meg

Íz: Édes-savas-pirított egyensúly, csokoládé, fanyar friss fa, earl grey tea, karamell, méz, narancs, ánizs, mentol, chili

Lecsengés: Csokimaláta, tölgy

Kevés vízre és sok időre van szüksége hogy megmutassa magát.

Jó balance, izgalmas ízek - Gábor

balcones_2jpg.JPGTexas made, Texas proud