Túrós - mascarpone sajtos rétes készen kapható réteslapból
2019. március 16. írta: blondikonyhája

Túrós - mascarpone sajtos rétes készen kapható réteslapból

retes.jpg

A rétestészta kézzel való nyújtása még gyakorlott háziasszonyokat is próbára tud tenni. A hely igénye, a megfelelő liszt minősége elengedhetetlen hozzá. A tészta ruganyossága teszi lehetővé a vékonyra nyújtását. 

Egyszer kipróbálom én is! Talán még segítségemre is lesz ebben valaki. Addig is egy remek receptet osztok meg veletek, ami lerövidíti a rétes elkészítés idejét és mégis egy finomságot varázsolhatunk az asztalra. Kezdőknek is bátran ajánlom!

Túrós - mascarpone sajtos rétes receptje és elkészítése:

(12 lapos) készen kapható réteslap

A töltelékhez:

500 g tehéntúró

250 g mascarpone sajt

12 dkg porcukor

csipet só

1 csomag vanília kivonat 

A lapok kenéséhez:

fél doboz tejföl 165 g

8 dkg olvasztott vaj

Az utolsó lap szórásához:

zsemlemorzsa

A réteslap lekenéséhez:

tojásfehérje

A rétes "feltekeréséhez:

1 db tiszta vizes konyharuha kicsavarva

A töltelék elkészítése:

A túrót, tojások sárgáját, cukrot, sót, sajtot, vanília kivonatot egy nagyobb tálba ömlesztjük és egy krumplinyomó segítségével jól összedolgozzuk. Végül párszor átkeverjük egy fakanál segítségével. A töltelék masszív, nem folyós állagú. 

A rétes összeállítása:

A kicsavart konyharuhát kiterítjük egy munkafelületre. Rátesszük az első lapot, amit lekenünk egy kenőecset segítségével a tejfölös vajjal. Mehet rá a következő lap és így tovább. A hatodik lapot is lekenjük (A lapokat ne áztassuk el a tejfölös vajjal!) és a felénk eső részére szórunk zsemlemorzsát, de lehet kekszmorzsa is. Ezt azért tesszük, hogy a túrós töltelék leve ne áztassa el a rétesünk alját. Arra figyeljünk, hogy a réteslapok széleit rá fogjuk hajtani a töltelékre (ez kb. oldalanként 1,5 cm, tehát oda ne szórjunk morzsát. A tölteléket úgy 5 cm széles sávban (jobban nem tudom elmagyarázni) egyenletesen elosztjuk a réteslapon. A tetejét is szórjuk morzsával. Végül feltekerjük a lapot a konyharuha segítségével. A rétes rudak tetejét tojásfehérjével lekenjük.

Két rétes rudat tudunk sütni ebből a réteslap és töltelék mennyiségből.

Sütési idő:

200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Amíg szép barna színe lesz a rétes rudaknak.

Miután langyosra kihűlt a rétes, porcukorral szórjuk és felszeleteljük egy éles kés segítségével.

     Csatornaelőzetes - recept videók

A bejegyzés trackback címe:

https://blondi-konyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6214692098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2019.03.18. 08:45:57

Ellenrecept, csak neked! Nagyon jól néz ki a recepted, biztosan finom is. Az én kedvencem a túrós lekváros. Na most, én is a nagyra nyújtott rétesen nőttem fel, aminek az a jellemzője, hogy nem középen van a töltelék, hanem a rétegek között. Ezt réteslapból úgy csinálom, hogy megkenem a lapot, pöttyögetek rá túrót, és baracklekvárt, következő lap ugyanez, és újra, és ezt tekerem fel. Tehát nem külön van a tészta és a töltelék. Majdnem olyan, mint a gyermekkori, bár nem tudom, neked milyen emlékeid vannak.

blondikonyhája · https://www.facebook.com/wblondi/ 2019.03.18. 08:50:37

@élhetetlen: Köszönöm! Ez is jól hangzik. Amint elszántan nekiugrok a rétestészta nyújtásának, ki is próbálom. Ezt már a recept videók között is meg fogjátok találni. :)

élhetetlen 2019.03.19. 20:02:33

@blondikonyhája: Bocs, félreértettél. A bolti, kész lapokat szórom meg így egyenként, mert így hasonlít anyu nyújtott rétesére a végeredmény. Én sem tudok rétest nyújtani.

blondikonyhája · https://www.facebook.com/wblondi/ 2019.03.19. 20:05:48

@élhetetlen: Igen. Tényleg úgy vettem ki, hogy nyújtott tésztáról van szó.
süti beállítások módosítása