Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy csodás birkapörkölt

2021.05.15. 07:00 Andrass9

Ismét egy étel, amit soha nem ettem, sohasem főztem eddig. Viszont a kispiacon szembe jött egy friss vágású csontos birkapörkölt alapanyag, mintegy két kiló.

48.jpg

Ennek nem tudtam ellenállni! Valami rémlett, hogy a feleségem annak idején többbször is evett az olaszok főztjéből Beregdarócon, így nyugodtan hazavittem, mert ebből jut még a rendelőbe is.

Azért nekiláttam olvasgatni a weben, de nem sok extra dolgot találtam (azon túl, hogy ezt azért bográcsban jobb elkészíteni), tehát összeszedtem a hozzávalókat.

  • 2 kg csontos birkapörkölt hús
  • 6 dkg szalonna
  • 3 fej vereshagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 csöves paprika (Palermo)
  • 6 girizd fokhagyma
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk őrölt feketebors
  • 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • 2 tk sürített paradicsom
  • 1 csipet cukor

10.jpg

A hús nem volt faggyús, így gyakorlatilag semmi extra tisztítás nem kellett hozzá, kezdhettem hát a pörkölt alapot.

A szalonnát felkockáztam, és egy tottyos fazékban lesütöttem zsírjára. Közben felaprítottam a kápia szerű paprikát, amit megkínáltam egy csipet cukorral - úgy édesebbre karamellizálódik.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Jöhettek a hagymák, amiket felkockáztam. A paradicsomokat lehámoztam, és szintén felvágtam. Ment a zsírba a felvágott paprika, hadd karamellizálódjon. Amikor már láthatóan megpuhult, belekanalaztam a paradicsompüréből is, és azt is lepirítottam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A pörköltalap további részeivel és a tottyos fazékkal kiköltöztem a teraszra, mert szépen sütött a nap.

19.jpg

Ráborítottam a pirított paprikás zsírra a hagymát, majd a paradicsomot is. Szépen lepároltam, majd zsírjára sütöttem mindent. Közben a húst kicsit megabáltam, mert valahol azt olvastam, hogy ez elveszi a birkaszagot. Én ugyan nem éreztem semmi olyat, de ráértem.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A pörköltalapba tettem a pirospaprikát is, amivel csoda színű alap lett. Mehetett is bele a birkahús.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 28.jpg

A felforralás után rendszeresen kevergettem, míg elfőtte a levét, majd a zsírján megpirítottam. Ekkor felöntöttem kis vízzel és beletettem a fokhagymákat is. Megszórtam a borssal és köménnyel, majd lefedve három órát főztem.

30.jpg 31.jpg

Közben elkészítettem egy egyszerű tarhonyát, mert lusta voltam nokedlit csinálni.

  • 30 dkg tarhonya (gépi, mert azt szeretem)
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 vereshagyma
  • 1 kis kocka zöldségalaplé
  • 7 dl víz

32.jpg

Az olajat egy lábasba locsotam, és rászórtam a tarhonyát pirulni. Az alaplevet beletettem a vízbe, hogy felolvadjon és feloldódjon. A hagymát pici kockákra vagdostam és hozzáadtam a megpirított tésztához. Felforraltam a vizet a mikroban és a lepirult hagymás tésztához öntöttem. Fedő alatt lassan forraltam 8 percig, majd lezártam a gázt alatta és letakartam egy konyharuhával.

34.jpg 35.jpg 37.jpg 38.jpg

A három órás birkafőzés és a saját gőzében párolódó tarhonya elkészült.

41.jpg 42.jpg

Kitettem egy-egy adagot a dokinak és az asszisztensének, amit azon melegibe el is vittem nekik.

44.jpg

Magunknak tálaltam egy kis házi csalamádéval.

46.jpg

Készítettem hozzá tejfelt is, de az nem kellett bele.

49.jpg

Nagyon tetszett a fogás, úgyhogy vettem még egy adagra való húst, ami a csodahüttőt gazdagítja. A feleségem se panaszkodott: nem volt faggyúíze!

34 komment

Címkék: birka olaj hagyma paradicsom paprika fokhagyma bors cukor tarhonya szalonna pirospaprika kömény zöldségalaplé Farkas András sürített paradicsom

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2216519076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.15. 08:30:27

Így is lehet birkát főzni, és nem is rosssz.

valkür 2021.05.15. 11:53:23

Ez se rossz, de itt tudnak a legjobban birkát főzni karcag.hu/karcagi-birkafozo-fesztival/

szivar 2021.05.15. 15:50:07

De k..va régen ettem én már birkapörköltet. :/ Csak sehol nem tudok felkajtatni birkahúst. Még a birkásznak is említettem, hogy kellene pár kilónyi döghús- azóta sem láttam őkelmét...

BOAR 2021.05.15. 15:51:26

@valkür: Legalábbis ők ezt állítják...

BOAR 2021.05.15. 16:06:57

Ezzel az "előabálással" az a bajom, hogy a hőkezelés lezárja a húst, az az előfűszerezett pörköltalap ízéből semmit nem vesz már fel.
A hardcore birkafőző persze nem használ fűszert, evett az a birka elég fűszernövényt a pusztán, nem pirítja meg a hagymát hanem megrakja a kizsírozott bográcsot hússal, csontos részek alulra ill kifelé, faggyús részek befelé, nehogy hozzákapjanak a forró vashoz oszt a nyers hagymát teszik rá a húsra. Fakanál nyema, a bográcsot kell rázni, forgatni.
Amúgy kényes kérdés ez. Birkát max. barátoknak vagy családnak főzök. Alföldi embernek nem, mert Ő máshoz van szokva és esetleg nem fog neki ízleni, én meg meg találok sértődni oszt máris kész a verekedés... :-)
Egyszer felkérésre főztem birkát békési vadászvendégnek. Úgy főztem mint a vadat, beleadtam mindent, még a vargányasűrítmény készletemből is tettem bele. A helyi erők elaléltak a gyönyörűségtől, tényleg jól sikerült. A békési csávó meg fintorgott, kevesellette a köményt, sokallotta a fűszereket, nem tetszett neki. Nem vertem pofán bár a stílusa miatt megérdemelte volna de nem lettünk barátok...
Egyik fórumtalira egy vadásztárs felajánlott egy birkát.Pontosabban bárányt, de mégis egy négy-ötéves birka lett belőle mert "pörköltnek az való". Ez így igaz, tényleg jobb az érett húsú jószág pörköltbe, annak, aki szereti a birkaízt. Mi nem szerettük. A szakács maradandót alkotott, tényleg tökéletes, kifogástalan pörköltet főzött, de olyan erős, átható birkaíze volt, hogy többségünk nem tudta élvezni.
A legjobb birkapörköltet Kalocsán ettem egy céges rendezvényen. Az annyira finom volt, hogy hazáig nem gyújtottam rá pedig Kaposvárig nem tíz perc az út és ilyenkor mindig elpöfékelek egy pipát, de nem vitt rá a lélek, hogy a pörkölt ízét kiűzzem a számból.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.15. 17:34:07

@BOAR:

Ehhez a hardcore birkafőzőhöz kiegészítésként még annyit, hogy lakodalomba nagy bográcsban főzték a birkát, és a fejét alulra tették. Akkor volt kész, amikor a fej feljött a pörkölt tetejére.

Ha jól emlészem kocsmáros már evett ilyen "hardcord" féle birkapaprikást. Nem reklamált.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.15. 19:47:36

@BOAR: Nem vagyok gyakorlott a birkapörkölt készítésében, mint a posztból is kiderült. Viszont az eredmény igencsak jó lett! Bár más új receptem ilyen sikeres lenne :)
Mivel nincs gyakorlatom a birkában (kivéve a libanoni módra készítést), ezért elfogadok minden kritikát!
A pipa megvonása igencsak értékelendő! Vagy 20 évig pöfékeltem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.15. 19:48:42

@látjátok feleim szümtükkel: Nem emlékszem, hogy valaha is reklamáltam volna egy ételre :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.05.15. 21:28:06

"feleségem annak idején többbször is evett az olaszok főztjéből Beregdarócon, így nyugodtan hazavittem" Ettől függetlenül is vidd haza. :D
Az adott körülmények között, a rendelkezésre álló alapanyagból ez egy igen tisztességes étel. A tarhonyáért külön pont jár.
@BOAR: Pár éve a Vidra Tanyán egy lakodalomban volt szerencsém enni birkapörköltet. Nem tudhatom, milyen korú volt az állat, de az erős birkaízt nem éreztem rajta. Vendéglő lévén, nyilván tudták, mire fáj a vendég foga.
Ma elültettem 80 palántát. Hulla fáradt vagyok, alig tudtam hazavonszolni magam. Bónuszként elromlott a lift, gyalog jöttem fel a kilencedikre.

Burgermeister 2021.05.15. 21:52:08

Imadom a birkaporit. Anno Karcagrol vettuk egy hentestol aki minden reszet beletette es rendesen le volt faggyuzva. Huuu...isteni izek. Azota se ettem olyan jot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.16. 09:14:10

@Waka: Általában igyekszem olyan ételt főzni, amit a feleségem is szeret ...
Én csak 10 ökörszív paradicsomot és 3 Luciola koktélt ültettem. Ez utóbbit tavaly próbáltuk először, és nagyon finom. Viszont F1 hibrid, így magról nem nagyon szaporítható :(
Cserébe a feleségem elültette az összes fűszerpalántát, amit neveltem! Tele is lett a fűszeres ágyás, ami 4 m2. Bazsalikomok 3 féle, metélő petrezselyem, majoranna, zsálya, oregano, snidling, fokhagymasnidling, lestyán, kapor, zeller, jégcsapretek, kakukkfü.

trux77 2021.05.16. 09:52:16

Ha birka, akkor az anyukám főzte birkapörkölt vagy birkagulyás. Semmi extra, csak a tökéletes birkaíz. És igen, jó öreg birkából az igazi, aminek szinte húz az íze. Annyira imádom, hogy még hidegen is képes vagyok birkapörköltet enni.
Sok helyen ettem már birkapörköltet, ha sűrű a szaftja, akkor már finom tud lenni, én még nem panaszkodtam senki birkafőztjére. Mondjuk úgy rosszat még nem ettem. DE anyué utánozhatatlan na.
Mi egyébként rendeljük a birkát, legutóbb az érdi kenyérgyárnál lévő hentestől vettünk egy 3/4-et. Apukám és a párom szépen feldarabolták, vagy 3-4szer készült belőle pörkölt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.05.16. 12:03:59

@Andrass9: Paradicsom nálam is korlátozott mennyiségben van, 31 tő, a többi paprika. Tavaly nagyon gyenge volt a termés, mind mennyiség, mind erő szempontjából, ezért most arra gyúrok. A kert szélében alakítottam ki egy sávot a fűszereknek, meg a félbevágott hordókat fogtam be erre. Oda ment a petrezselyem, bazsalikom, zeller, meg némi saláta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.16. 13:33:50

@Waka: Római (kötöző) saláta, spenót és a sok kapor egy másik ágyásban növögetnek. A spenótot a napokban megfőzöm, mert már magra dolgozik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.16. 13:39:18

@Waka: Nálam még 18 tő SanMarzano várja a helyét. Azt nem tudtam eddig kipucolni, mert nyírták a sövényt, és kezdhettem volna előlről...
Paprikából meg 82 tő várakozik a kiültetésre, de azt lehet, hogy a gyerekekre hagyom :)
Van még uborka is 12 tő - az sikertermék (Perez F1). A spenót helyére meg babot vet a feleségem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.16. 13:45:37

@trux77: Én szürkemarhát kapok néha rendelésre friss vágásból. Abból 4-5 kiló jön, és felporciózva lefagyasztom. A birka nálunk nagyon ritka, pedig posztoltam már a blogon néhányat libanoni módra :) Ezért is spájzoltam be egy adag bárányra, hogy olyat ismét főzhessek!

A megfőztem 3 borjúlábszárat, amit kedden kirántok a dokiknak (meg magamnak is) rizzsel és tartármártással. A levét besürítve megosztjuk a kicsilyánnyal - lett 18 félliteres adag :)

valkür 2021.05.16. 13:58:55

@trux77: Én sajnos igen, a rosszul bontott, szilánkos húsból készültet nem eszem meg. Fűszerezésre, technológiára soha nem reklamálok, ha nincs elsózva és lekozmálva, akkor az jó.
Hanem a birkapörkölt tényleg akkor igazán jó, ha benne van a csontosa is. Nagyon nem mindegy, hogy bontják a húst, különösen a bordákat lehet apró szilánkokra törni - ettől sajnos élvezhetetlen lesz a pörkölt, pontosabban életveszélyes fogyasztani.

Amire még érdemes vigyázni, az a faggyú. Jó birkaízt ad, de ha nagyon faggyúsra hagyják a húst, a szaft szinte azonnal rádermed a tányérra. Nem gusztusos úgy. Segít valamennyit, ha előmelegített tányérba szedik, de azt is lapátolni kell, nincs idő közben beszélgetni, fröccsözgetni, mert amig más húsból készült pörköltek langyosan is még bőven tunkolhatóak, a faggyúzatlan birkapörkölt zsírja szobahőmérsékleten 8-10 perc alatt kezd kirakódni a tényér szélén.
@BOAR: Kalocsán én is ettem a jót, a laktanyától nem messze. A köretnek adott főtt krumplit zeller levéllel főzték. Nagyon passzolt a birkához.

valkür 2021.05.16. 14:04:39

@valkür: Jah, aki leszedné a faggyút a húsról, az ki ne dobja, pláne ha szokott kertészkedni!

Ki kell sütni, megdermeszteni, kis darabokban, tégelyben vagy zsírpapírban hűvösben tárolható. A földmunkában, kertészkedésen kiszáradt kezek és körmök legjobb ápolója a faggyúban lévő lanolin.
Mifelénk birkanyírási szezonban legkérgesebb tenyerű embernek is szinte kiselymesedett a keze.
De télen a madaraknak is ki lehet tenni, azok is szeretik csipegetni (a marhafaggyút is)

BOAR 2021.05.16. 20:42:06

@Andrass9: Nekem a perez f1 az idén nagyon gyehennán kelt.
Mondjuk nem csak az, a zöldborsóm is olyan, mint a cirkuszkerítés, a petrezselyem is. A spenót még kicsi fogyasztásra de már minden levél meg van pöndörödve, tele van levéltetűvel. Eddig nem sikersztori a kert. Palántázni a jövő hétvégén akarok ha az idő engedi, most rá sem lehet menni a földre, úgy felázott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.16. 21:55:46

@BOAR: Én palántázom az uborkát, mert a benti melegben gyorsan kel. Petrezselyemből csak a metélő marad meg a kertben, így semmilyen répát nem vetek - marad a bolti. Idén kihagytam a zöldborsót, annyira későn melegedett fel a föld :( A spenótból egy nagyobb adag lesz talán ...
Itt még nem esett annyi, hogy mocsárban dagonyázzunk, de a hétre már fenyegetnek vele.

BOAR 2021.05.16. 22:22:58

@Andrass9: Én is palántázom az uborkát, van egy alkatrésznek hozott autó az udvarban, azt neveztem ki "üvegháznak".
Egy pohárba három magot tettem, kevés olyan van, amiben mindhárom kikel tellenben sok van amiben egy sem. Tavaly próbáltam először, akkor olyan 90%-os volt a kelés, idén 50% se...
Sárgarépa, petrezselyem az én kertemben is rosszul kel. Idén egy ismerős hozott valami csodamagokat ami szerinte bozótot fog eredményezni mindkettőből. Rám is szólt, hogy ne vegyek két-két zacskóval mert az nagyon sok. Hát nem. A ZKI-s metélőpetrezselyem az viszonylag szépen kelt, ezek a "csodák" viszont alig-alig...

Kumari aki Nilüfer 2021.05.17. 06:57:23

@BOAR: Én találtam 10 !!! éves sárgarépa magot, na az szépen kikelt, és a petrezselyem is, szintén ilyen régi mag..el se akartam szórni, de volt annyi hely. Viszont a friss magok nagyon gyatrán kelnek, még a spenót és a rukkola is, pedig azok szinte gyomnövénynek számítanak.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.17. 08:41:55

@Kumari aki Nilüfer:

Ebből a répából majd tegyél le tavasszal magnak. Éremes megmenteni.
Rukkolát meg védett helyre vess, ahol nem kapálsz, és hagy meg őszel a tövét, mert áttelel, és már most szépen zöldel. Hagyd virágozni majd elszórja a magját, ki sem tudod írtani. Mellesleg cserépben is jól nevelhető.

Kumari aki Nilüfer 2021.05.17. 09:52:50

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm a tanácsokat, mondjuk a borsikafű anyunál kiirthatatlan, itt meg ki se kel...de hátha a rukkola szívósabb-Az új-zélandi spenót, ha egyszer kinőne, na az még olyan, hogy lesz jövőre is:) , de szerintem a a legfinomabb spenótfajta, maradhat.
A tökfélék szépen kikeltek...ez meglepett, elég hideg van éjjelente, a tökfélék meg a meleget csípik.

Váratlan hirtelenséggel mindenütt kapor nő:DD nem vetettem, valahonnan a szél fújhatta ide a magját.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.17. 09:53:50

@BOAR: @látjátok feleim szümtükkel: mesélte, náluk hogy csinálták a paprikamagok előszelektálását a vizes lepedőben dunna alá téve. Nos én ennek egy egyszerűbb formáját választottam:
papírtörölőből 4 réteget egymásra tettem. Erre rajzoltam négyzetrácsot, majd egy balkonláda alátétbe tettem. Alaposan megvizeztem, és a rácsba 2-3 magot tettem (csak azért kellett a rács, mert sokféle magot raktam, és valahogy meg kellett jelölnöm, hol melyik van). Ezután a tetejére helyeztem egy ugyanolyan alátétet. Ezt a kis szendvicset meleg helyre tettem (radiátor, padlófűtés, konyha) kb 25-28C fokra.
Az uborkamagok 3 nap alatt kicsíráztak (nekem se mind!), amiket ezután tejfelespohárba vagy kis cserépbe kiegyeltem kettesével. Onnantól már csak locsolás és fény kell nekik.
Megdöbbentően gyorsan csíráztak még a csilimagok is, pedig arra 3 hetet írtak!
indafoto.hu/andrass9/image/26891961-b2665b95/user

kobold63 2021.05.17. 10:51:43

Úgy látszik, én csináltam a legspiffib úton, vizes papirtürölköző közé téve, plasztik zacskóban a router mellé szorítottam egy könyvvel.
Azt hiszem, routerja mindannyiatoknak van.

látjátok feleim szümtükkel 2021.05.17. 12:53:41

@Kumari aki Nilüfer:

Uborkát, tököt, cukkinit, sőt mást is lehet helyére vetni, de pl. paradicsomból sok magot nem kettőt, és leborítani őket egy műanyag cseréppel. Mellette kell a földet öntözni, és szépen kikel minden mag.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.05.17. 13:14:11

@Kumari aki Nilüfer: Valamiért most nálam is kapor nő mindenütt, ahol nincs fólia takarás. Bezzeg, amikor szándékosan vetem, akkor az istennek se kelne ki ...

Kumari aki Nilüfer 2021.05.17. 15:30:55

@látjátok feleim szümtükkel: Földbe vetettem, helybe, semmi fakszni, lyuk, bele néhány mag, rá föld..és tadammm!

Kumari aki Nilüfer 2021.05.17. 15:31:56

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, a paradicsom egyelőre nem nőtt ki:DD de a szomszédnak igen berék palántái vannak, úgyhogy holnap ültetek párat

Kedélyes Paraszt 2021.06.30. 18:46:44

hm, ezt a posztot lekéstem :) Én évente 4-8 alkalommal főzök birkát. Épp a minap írtam valami szomszéd blogba, hogy nálam csak alap fűszerek vannak: hagyma, só, paprika. Néha méb borsot se teszek bele. Engem Boar kolléga valószinűleg pofánvágna :) A birka nem igényli a sok fűszert. Ráadásul a nokedlit sem. Az tájidegen. A legjobb vagy csak magában kenyérrel és savanyúsággal, vagy köménymagos főttkrumplival.

Kedélyes Paraszt 2021.06.30. 18:51:30

@Andrass9: kérdés, időnként vendégszerzőnek be lehet szállni? :) Magamban nincs kedvem blogot indítani, de időnként lenne kedvem közölni valami hasonló elkövetést.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.30. 19:56:15

@Kedélyes Paraszt: Szívesen közlünk vendégposztot. A szöveget lehetőleg sima textbe írd, a képek hivatkozásait egyszerűen csak számozd meg (ahogy a képeket is). Az egészet akár több részletben küldjed el nekem - majd megszerkesztem. A képeket ne nagyon zsugorítsd, megteszi azt nekem az Irfanview is :)
süti beállítások módosítása