Ismét egy étel, amit soha nem ettem, sohasem főztem eddig. Viszont a kispiacon szembe jött egy friss vágású csontos birkapörkölt alapanyag, mintegy két kiló.
Ennek nem tudtam ellenállni! Valami rémlett, hogy a feleségem annak idején többbször is evett az olaszok főztjéből Beregdarócon, így nyugodtan hazavittem, mert ebből jut még a rendelőbe is.
Azért nekiláttam olvasgatni a weben, de nem sok extra dolgot találtam (azon túl, hogy ezt azért bográcsban jobb elkészíteni), tehát összeszedtem a hozzávalókat.
- 2 kg csontos birkapörkölt hús
- 6 dkg szalonna
- 3 fej vereshagyma
- 2 paradicsom
- 1 csöves paprika (Palermo)
- 6 girizd fokhagyma
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk őrölt feketebors
- 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
- 2 tk sürített paradicsom
- 1 csipet cukor
A hús nem volt faggyús, így gyakorlatilag semmi extra tisztítás nem kellett hozzá, kezdhettem hát a pörkölt alapot.
A szalonnát felkockáztam, és egy tottyos fazékban lesütöttem zsírjára. Közben felaprítottam a kápia szerű paprikát, amit megkínáltam egy csipet cukorral - úgy édesebbre karamellizálódik.
Jöhettek a hagymák, amiket felkockáztam. A paradicsomokat lehámoztam, és szintén felvágtam. Ment a zsírba a felvágott paprika, hadd karamellizálódjon. Amikor már láthatóan megpuhult, belekanalaztam a paradicsompüréből is, és azt is lepirítottam.
A pörköltalap további részeivel és a tottyos fazékkal kiköltöztem a teraszra, mert szépen sütött a nap.
Ráborítottam a pirított paprikás zsírra a hagymát, majd a paradicsomot is. Szépen lepároltam, majd zsírjára sütöttem mindent. Közben a húst kicsit megabáltam, mert valahol azt olvastam, hogy ez elveszi a birkaszagot. Én ugyan nem éreztem semmi olyat, de ráértem.
A pörköltalapba tettem a pirospaprikát is, amivel csoda színű alap lett. Mehetett is bele a birkahús.
A felforralás után rendszeresen kevergettem, míg elfőtte a levét, majd a zsírján megpirítottam. Ekkor felöntöttem kis vízzel és beletettem a fokhagymákat is. Megszórtam a borssal és köménnyel, majd lefedve három órát főztem.
Közben elkészítettem egy egyszerű tarhonyát, mert lusta voltam nokedlit csinálni.
- 30 dkg tarhonya (gépi, mert azt szeretem)
- 2 ek olivaolaj
- 1 vereshagyma
- 1 kis kocka zöldségalaplé
- 7 dl víz
Az olajat egy lábasba locsotam, és rászórtam a tarhonyát pirulni. Az alaplevet beletettem a vízbe, hogy felolvadjon és feloldódjon. A hagymát pici kockákra vagdostam és hozzáadtam a megpirított tésztához. Felforraltam a vizet a mikroban és a lepirult hagymás tésztához öntöttem. Fedő alatt lassan forraltam 8 percig, majd lezártam a gázt alatta és letakartam egy konyharuhával.
A három órás birkafőzés és a saját gőzében párolódó tarhonya elkészült.
Kitettem egy-egy adagot a dokinak és az asszisztensének, amit azon melegibe el is vittem nekik.
Magunknak tálaltam egy kis házi csalamádéval.
Készítettem hozzá tejfelt is, de az nem kellett bele.
Nagyon tetszett a fogás, úgyhogy vettem még egy adagra való húst, ami a csodahüttőt gazdagítja. A feleségem se panaszkodott: nem volt faggyúíze!