Ismét eljött a jalapeño szüret ideje, le is szedtem 5 bokorról az összeset: pirosat, zöldet, kicsit, stb.
Ebből minden évben készül valamilyen savanyított változat, amit azután a tél folyamán elfogyasztunk. Ajándékozáshoz nincs elég ...
Nem sok minden kell hozzá:
- 1,4 kg jalapeño paprika
- 3 közepes lilahagyma
- 3 szál sárgarépa
- 3 ek 20%-os ecet
- 1 ek almaecet
- 1 ek só
- 1 ek cukor
- 1 tk mustármag
- 1 tk egészbors
- 1,5 l víz
Elsőre főztem egy nagyon fűszeres felöntőlevelet, de amikor megkóstoltam hidegen, azonnal ki is dobtam, olyan pocsék lett, így aztán egy sokkal egyszerűbb levet készítettem.
A hagymát vékony laskára szeltem, megsóztam a Schubeck sókeverékemmel, amiben volt kevés koriander, mustármag és kömény is. Beleöntöttem egy kanálnyi almaecetet, és összekevertem. Az ecetet még egy mokkáskanálnyi balzsamecettel is felütöttem. Ezek legyengítik a hagymát és elveszik az erős hagymaillatot is. Még egy kis sót szórtam rá, majd a zsülienre vágott sárgarépát is belekevertem.
Nekiálltam a csiliket lecsumázni és vékonyra szeletelni. Természetesen a múltban megtanultam már, hogy ezt csak GUMIKESZTYŰBEN szabad csinálni. A felszeletelt paprikát összekevertem a hagymával és kis befőttes üvegbe töltöttem. Lett 8 üveg, amihez felforraltam a felöntő levet amit le is hűtöttem azonnal.
Maradt egy kevés lé, amibe a hagyma által eresztett levet is belekevertem, jó lesz egy másik savanyúnak felöntéshez.
75C fokra felmelegítettem mindent, majd rászorítottam a kupakot. Így már nem forr meg magától, de a színét megtartja. Mehetett is a helyére az élelmiszertárolóba. Ez nem a kamra, mert az fenn van a konyha közelében, míg az előbbi a pinceszinten biztosít helyet ezernél is több befőttes üvegnek.
Tanulság: Mindig kóstoljuk meg a savanyúság levét, ha nem akarunk később csalódni!